Domaći kornet za sladoled


Volim da napravim domaću stvar, pogotovo ako u prvi mah pomislim da je nemoguće nešto napraviti u kućnim uslovima. 
Ovi korneti su me potpuno osvojili, nije ih tako teško napraviti a zadovoljstvo napravljenim je veliko... 
Mogu stajati nedeljama u limenoj kutiji tako da nema razloga da ih ne napravite sledeći put kad pravite i sladoled, pogotovo ako pravite sladoled sa žumancima pa ne znate šta ćete sa belancima :)

Potrebno je:
(za 9 korneta)

2 belanca
80 g prah šećera
3 kašike mleka
1 kesica vanilin šećera
mrva soli
100 g brašna
30 g putera


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam šećer, mleko, belanca, vanilin šećer i mrvu soli pa mikserom dobro umutila. Dodala sam zatim brašno i nastavila sa mućenjem a nešto kasnije i otopljen puter. Mutila sam dok sve nije postalo fino glatko.
Pripremila sam jednu krpu i na nju stavila "kalup" oko koga ću motati kornete (u mom slučaju to je jedan kupovni kornet obložen folijom).


Pred prvi kornet tiganj za palačinke sam namazala sa malo putera, na sredunu istresla kašiku testa i što ravnomernije razmazala u krug prečnika oko 15 cm (ja sam to radila sa jednom malom špahtlicom koju imam a može ja mislim i onom šrahtlom za vađenje torti, ako nije baš velika). Tiganj sam onda stavila na ringlu, ukljućila na 7 (od 9) i pekla par minuta tj. dok ivice blago nisu krenule da rumene, onda sam nežno odvojila kornet, okrenula ga i još kratko zapekla sa druge strane pa sklonila tiganj sa vatre, isključila ringlu, prebacila kornet na krpu i brzo ga umotala oko kalupa tako da sam ga onim delom spoja držala ka podlozi, da se dobro spoji i držala tako oko minut... U stvari možete tako i prebaciti na rešetku (ali spoj da bude dole) pa da krenete sa drugim kornetom. Znači kašika testa na tiganj, sada se ono već polako topi pa je malo lakše razmazati ravnomerni krug, onda stavljanje na ringlu, uključivanje ringle i sve znači tako ponavljati dok imate testa. Ja sam imala smese za 9 korneta.


Kada se korneti dobro ohlade u svaki možete usuti malo čokolade (da začepite vrh) (ja sam ih spolja umakala, mislim isto sam začepila vrh ali smo se brljeckali tokom jela :)
Kornete koje ne utrošite odmah odložite u limenu kutiju do upotrebe.

12 comments:

Bite my cake said...

ovo je super!

Vesna Nesic said...

Sjajno ali nisam siurna da bih imala strpljenja :-)

Laka kuharica said...

Ovo je fantastično iako zahtijeva vremena i truda - barem dok čovjek ne svlada tehniku. Zanima me jesu li hrskavi, nadam se da nisu kao palačinke..) Bilježim jer uz domaći sladoled ovo je pravi san snova.

Dilajla said...

Tako mala a genijalna ideja

Nevena said...

Super!! Hvala Olja, ovo ce mi bas biti korisno!

JA U KUHINJI... said...

Drago mi je da vam se sviđaju :)

Laka huharice hrskavi su... nisu ni nalik palačinki ;) na tišoj vatri peći da se više prosuše i dok su vreli savitljivi su a kada se ohlade postaju hrskavi.

Martina said...

Odlična ideja. A i predivan blog.Drago mi da sam te našla.
Lp, Martina

Mimi said...

Praviću ovo prvom prilikom...

Petra Kranjica said...

Odlično izgleda. Spremam recept!

Branka - byB said...

Ovi kornetići su pun pogodak ! Svaka ti čast što si ih ovako odlično napravila i sa nama podijelila recept, svakako ću ih isprobati, domaćeg sladoleda uvijek imam i samo čeka pravi domaći kornet. Tvoji su prekrasni !

prekratakdan said...

Jednostavno ti se divim i ne znam kada sve to stignes, toliko imas recepata, toliko divnih fotki, stvarno svaka cast!

Anonymous said...

Svaka cast za recept! Fenomenalni su korneti! I jako ukusni :) Bravo!

Post a Comment