Sos bolonjeze / Sauce bolognese


Nisam mogla da verujem, kad sam shvatila, da na blogu nemam recept za bolonjeze... Mislim imam pastu sa mesom i čokoladom u par varijanti a klasičnih bolonjeza nigde... 
Mada i tu možete mnoge stvari dodati i oduzeti... svež paradajz zameniti pelatom, šargarepu i celer izostaviti, mešano mleveno zameniti piletinom,... ali ono što mislim da nikako ne treba menjati je dugo krčkanje sosa... Po meni što duže to bolje... i deca kad vide da već ujutru krenem da se petljam sa "šerpama" znaju da je za ručak, njihov omiljeni, bolonjeze sos... Ako nemate vremena svaki put mu se posvetiti možete napraviti veću količinu pa zamrznuti u porcije koje su vam dovoljne za obrok...



A pre nego što pređem na recept samo bi zamolila Andrijanu sa komentarom:
Andrijana said...
Ne znam šta je lepše, kolač ili posuđe.

andrijana.j.miletic@gmail.com
da mi pošalje svoju adresu kako bih joj mogla poslati džezvicu koju je osvojila u ovom malom darivanju...



Potrebno je:
(za 4 osobe)

500 g paste po izboru

500 g mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
2 manje šargarepe
100-200 g korena celera
500 g paradajza
500 ml pasiranog paradajza
2-3 čena belog luka
malo maslinovog ulja
eventualno kašika smeđeg šećera
morska so, biber



Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja prodinstala sam glavicu luka sitno seckanu, kada je omekšala dodala sam sitno seckanu šargarepu i koren celera a kada je povrće porumenelo i paradajz predhodno oljušten, odstranjenih semenki i sitno iseckan (kako se to radi možete videti ovde u prvom minutu filma). Posolila sam, pobiberila i krčkala zajedno nekih pola sata.



E sad možete sledeću stvar raditi paralelno u drugom dubljem tiganju ili izručiti paradajz u neku činiju pa nastaviti u istom (sve jedno je).
Izvadila sam paradajz na stranu a u isti tiganj opet sipala malo maslinovog ulja, stavila glavicu sitno seckanog luka, posolila je i kada je luk omekšao dodala meso, posolila, pobiberila i često mešajući dinstala ga nekih 10-ak minuta.



Onda sam dodala onaj pripremljen sos od paradajza i drugog povrća, dodala sam pasirani paradajz, malo šećera i poklopljeno na umerenoj vatri krčkala sat-dva.(ako treba s vremena na vreme dodajte malo vode i promešajte naravno).
Pred kraj krčkanja sosa dodala sam i sitno seckan beli luk.


Kada je sos gotov u njega sam umešala predhodno skuvanu pastu, posula sa malo peršun lista i od gore narendala malo tvrdog sira, a možete staviti i svežeg mladog luka...

6 comments:

Ana @ Prstohvat soli said...

Neprevazidjeni klasik! Divno izgleda. Lepo je i kad se doda crno vino, sto kapiram da tebi zbog klinaca ne ide :)

Nemam ime said...

Moje najomiljenije jelo na svetu, ujedno i prvo koje sam ikad napravila. :)

Anonymous said...

Dobri stari bolonjez. I ja ga slicno pravim i obavezno pred sluzenje dodam parmezan. Vidim imamo istu serpu, tj. lonac za pastu.

Anonymous said...

Bolonjez jedn od mojih recepta koje zovem Sakrivači.idelan da podmetneš deci povrće!

prekratakdan said...

Stvarno, te jednostavne stvari ne stavljamo na blog. Dobro si mi dala ideju sutra za ručak

Branka - byB said...

Uvijek omiljena paštica i umak, moja nećakinja bi mogla bolonjez jesti doslovno svaki dan, a niti ja ga ne odbijam, kod tebe mi krasno izgleda !

Post a Comment