Rižoto alla milaneze sa kozicama i graškom


I još jedan recept sa graškom ove nedelje... i opet potpuno drugačiji od predhodna dva... Fin, kremast, rižoto koji uz male izmene može biti i u posnoj varijanti...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

malo maslinovog ulja
kockica putera
4-5 šalot luka
2-3 čena belog luka
400 ml kočanskog pirinča (ili drugog kratkog zrna)
1 l  pilećeg (ili povrtnog) bujona
200 ml belog vina
prstohvat šafrana
300 g grašna
300 g kozica
morska so, biber
50 g parmezana + za serviranje
limun
veza peršun lista


Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja i putera prodinstala sam sitno seckan šalot luk. Kada je omekšao dodala sam pirinač i stalno mešajući "pržila ga" dok nije pobeleo a onda sam dodala šafran (prethodno preliven sa malo vrele vode) i malo po malo dodavala sam bujona i vina često mešajući dok pirinač nije omekšao (oko 20 minuta). Uvek se trudite da ima malo tečnosti i što više mešajte da bude fino kremasto. I da, bujon treba da bude vreo sve vreme da se nebi smanjivala temperatura pirinča pri kuvanju.


U međuvremenu sam skuvala grašak u dosta ključale vode, procedila ga i ohladila (da ostane lepo zelen).
U malom tiganju na malo maslinovog ulja propržila sam sitno seckana 2 čena belog luka pa dodala kozice, posolila i sve zajedno kratko propržila.


Kada je pirinač bio skoro gotov dodala sam soli po ukusu, čen sitno seckanog belog luka, kockicu putera i parmezan, sve dobro promešala pa dodala i šaku sitno seckanog peršun lista, grašak i kozice... opet promešala, poklopila i ostavila 5 minuta da odmori pa servirala sa malo parmezana i maslinovog ulja od gore.
Da ja sam stavila i malo limun trave i poslužila sa kriškom limuna.

2 comments:

Anonymous said...

Vrhunski ! A slike su profi

Amaterka said...

Kod tebe uvijek fini recepti, sviđa mi se ovaj rižoto, a slike su fantastične :)

Post a Comment