Gulaš (iz ekspres lonca)


Priznajem: Ekspres lonac me pobedio! Pre izvesnog vremena mama mi je htela pokloniti ekspres lonac a ja sam to kategorično odbila jer ga se plašim i jer mi ne treba... A onda sam se našla suočena sa istim i trebala nadvaladi svoj strah. Led sam probila jagnjećom čorbicom koja nas je osvojila... posle toga probala sam pileću supicu (najbolja i najjednostavnija koju sam do sada pripremila), čorbast pasulj (savršen) i sada evo gulaš koji me definitivno porazio jer je zaista apsolutno savršen! I moram priznati da ekspres lonac jeste super stvar i da fantastično radi svoj posao.
O.k. naježim se kada vidim na slici brokoli i ekspres lonac u istom kadru jer brokoli i ovako treba kuvati 2-3 minuta ali za supice (čorbice), pasulj i krčkalice, dinstanja mesa... skidam mu kapu i priznajem sve!


Potrebno je:

1 kg ribića
1,5 kg luka (crnog i crvenog)
2 kašike koncentrovanog paradajza
2 kašičice ljute, mlevene, paprike
70 ml maslinovog ulja
soli i bibera po potrebi
vode po potrebi

za prilog:
palenta, rezanci, pirinač... po želji...


Način pripreme:
U ekspres loncu, na malo maslinovog ulja prodinstala sam posoljen i u električnoj seckalici iseckan luk. Kada je omekšao dodala sam meso seckano na kockice i pržila par minuta na jačoj vatri a onda dodala i koncentrovani paradajz i  ljutu, mlevenu, papriku. 


Kratko sam sve propržila a onda nalila vodom da ogrezne i malo više, poklopila lonac, stavila da provri, od kad je propištao smanjila vatru na minimum, kuvala 25 minuta a onda isključila ringlu, posle 15-ak minuta ispustila paru i pažljivo otvorila. Ako treba dosolite i to je to.


Služila sam prvi dan sa palentom a drugi sa pastom... a dobro je i uz pirinač pa sad birajte. I fino ide malo sitno naseckanog crvenog luka od gore i peršun lista.


9 comments:

irenalana said...

Gulas obozavam i cesto ga pravim a i recept mi je veoma slican ovom tvom i naravno uvijek ga pravim u ekspres loncu i od ribica koji je po meni daleko najbolji komad mesa za sva kuvana jela. Nisam jos probala da ga jedem sa palentom ali imam u planu a najcesce je kod mene uz pire krompir.Posto sam i sma u fazi trazenja ekspres lonca jer je stari na izdisaju interesuje me kako si zadovoljna tvojim loncem i koja je marka u pitanju.

JA U KUHINJI... said...

irenalana ovo je ekspres lonac od Metalac posuđa od 7 l i ja sam u potpunosti zadovoljna, ima neka 4 sigurnosna ventila i zatvara se vrlo jednostavno a para se ispušta pritiskom na ovo crveno dugme na poklopcu. Imaju i od 5 l (ali on više liči na šerpu) i od 9 l ali ovaj mislim da je nekako optimalan.
A probaj gulaš sa palentom nama je super... i u palentu ne moraš stavljati "tonu" putera i parmezana ja je skuvam samo na vodi i pred kraj kuvanja dodam malo maslinovog ulja i zaista je super.

JA U KUHINJI... said...

irenalana: evo ti link https://www.metalacmarket.com/p/3098005/Ekspres_lonac_7_l

Milica - Na tanjiru said...

Mmm, divno izgleda ovaj gulaš! Mnogo ga volim, ali jako jako rijetko spremam, baš zbog toga što mi je dosadno da čekam tako dugo pored šporeda ili pećnice (kad pravim takav). Ekspres lonac nemam i čini mi se da nemam ni ideju kako bih u njemu kuvala, ali moja mama ga oduvijek koristi i mislim da bi joj bilo strašno kad bi ga neko oduzeo. :) Vidim da su tvoji utisci baš pozitivni iako si se kao i ja, protivila. Razmisliću :)

Petra Kranjica said...

I ja dijelim taj strah od ekspes lonca. Znači može se prevladati taj strah kada jednom probaš neko jelo iz njega.

Zeza said...

Ovaj gulaš je tako primamljiv, da ne mogu vjerovati! Prekrasne fotografije, kao i uvijek! Bojim se da ja nikad neću uspjeti tako fantastično uslikati hranu, pogotovo nešto što inače nije fotogenično.

Što se tiče ekspres lonca, ja ne bih mogla bez njega, koristim ga više od 30 godina. Sad imam dva, jedan manji gdje kuham gulaš i slično i jedan od 7 litara (mislim da je to optimalna veličina). Voljela bih nabaviti još jedan od 9 litara, za situacije kad se priprema veća količina - npr. sarma ili hladetina.
Nikad mi grah, gulaš ili govedska juha ne bi uspjeli tako dobro da ih ne kuham u pretis loncu, a o uštedi vremena i energije da i ne govorim.
Zbog sigurnosti ja preferiram lonac koji ima metalne držače za poklopac i onu vrstu gdje poklopac ide u lonac, tako da nema šanse da će ikada izletjeti.
Treba samo paziti da se ne otvara dok se ne ispusti para, a blagodati su nevjerojatne.

Amaterka said...

Moram ga kupiti pa me ovaj post ohrabrio i tekstom i fotografijom :)

Branka - byB said...

Nemam iskustva sa ekspres loncem, ali gulaše volim i dosta često ih pripremam, a ovaj kod tebe mi izgleda vrhunski !

Anonymous said...

Ja sam ga konacno kupila prosle godine. Isti ovakav od Metalca. I vrijedi svaku paru!!! Nije mi jasno kako sam prije zivjela bez njega. Kokosija supica-15 minuta, krmenadle- 10 min, rizoto-cas posla. A sad idem i gulas da spremim :)

Post a Comment