Jagnjeći kotleti sa sosom od nara


Mnogo fina kombinacija ukusa... a priprema vrlo jednostavna...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 kg jagnjećih kotleta

za marinadu:
2 čena rendanog belog luka
malo maslinovog ulja
kašičica svežeg timijana (majčine dušice)

za sos:
2 šalot luka
1 čen belog luka
sok od jednog nara (oko 150 ml)
malo maslinovog ulja
1 kašika meda
kašičica svežeg timijana
ljuta papričica (opciono)
morska so, biber


za salatu od kus kusa:
250 ml kus kus-a
500 ml vrele vode
4 šalot luka
2 šake sveže nane
bobice jednog većeg nara
1-2 šake badema
maslinovo ulje
morska so, biber


Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam očistila od viška masnoća, isekla na kotlete, dobro oprala, prosušila, premazala maslinovim uljem (sa dodatkom belog luka) i posula majčinom dušicom. ostavila sam da se marinira par sati. Kada je došlo vreme za pečenje meso sam stavila na rešetku, pa na pleh, uključila program grill i pleh stavila što sam višlje mogla. Pekla sam 5 minuta sa svake strane... Poželjno je da u sredini ostane malo "crveno".


Priprema sosa: U malu šerpicu (lonče) stavila sam malo maslinovog ulja i sitno seckan šalot i beli luk. Pržila sam na umerenoj vatri dok nije porumenelo a onda dodala sok od nara, med, majčinu dušicu, ljutu papričicu, so, biber i sve zajedno krčkala dok se sos nije prepolovio i postao blago sirupast... hlađenjem će se još zgusnuti.


Priprema salate: U činiju za salatu stavila sam kus-kus i prelila ga vrelom vodom, poklopila i ostavila 15 minuta. Posle tog vremena viljuškom sam ga promešala, dodala sitno seckan šalot, nanu, nar, bademe, so, biber, maslinovo ulje i sok limuna. Sve sam dobro promešala i rashladila.


Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam salatu a od gore po dva parčeta mesa i sve prelila pripremljenim sosom.


Ovaj, moj, recept objavljen je u aprilskom broju magazina MEZZE na str. 48-49.

1 comments:

Unknown said...

Odličan recept, slike su odlične. Sviđaju mi se i sastojci, volim što si ukombinirala maslinovo ulje sa jelom, i ja također volim koristiti maslinovo ulje.

Post a Comment