Farbanje jaja (izbeljivanje i u kafi)


Da li jaja svake godine farbate na iste, proverene načine, ili volite da svaki put probate nešto novo? Ja volim da probam novo i ove godine farbaću ih po Aninoj metodi... iz   ove knjižice (str. 21) a vama predlažem ovo beljenje... meni je to baš fora.


kliknite na fotografiju da preuzmete knjigu u pdf formatu

Nego knjiga (koju pominjem) je nastala u saradnji portala Najbolja mama na svetu i Doncafe-a a recepte za Vas su pripremile GagaMarijaAnaVera i moja malenkost.


Potrebno je:
10 jaja
4 kašike sirćeta
prstohvat soli
par listića peršuna ili neke druge biljkice, cvetić...
nove ženske čarape ili gaza
gumice ili kanap
4-5 kašika kafe


Način pripreme:
Izbeljivanje jaja: Jaja sam preko noći držala na sobnoj temperaturi i pre beljenja ih oprala blagim rastvorom deterdženta. Deo koji sam ostavljala samo tako izbeljena sam "ukrasita" kojim listićem tj. pokvasila listić, prilepila za jaje i pažljivo umotala jaje u žensku čarapu (ili gazu), pričvrstila gumicom (ili kanapom). Poređala sam jaja u šerpicu, prelila hladnom vodom da ogrezne i stavila 4 velike kašike sirćeta i malo soli.
Na laganoj vatri (ne jako da vri već lagano) kuvala sam jaja 10 minuta (od kad provri) a onda ih ostavila još 15 minuta u toj vodi.
Posle tog vremena skinula sam čarapu i žicom za pranje sudova blago trljala jaja (pod mlazom vode) i boja sa njih se skinula tj. postala su znatno svetlija.


Farbanje jaja kafom: Najbolje je koristiti jaja sa belom ljuskom ali ako nemate takva, kao što ja nisam imala, onda cela jaja izbeliti gore opisanom metodom pa ukrasite listićima i prelite jakom koncentracijom crne kafe i ostavite preko noći a sledećeg dana ih izvadite, blago operite i premažite vaticom namočenom u ulje.

15 comments:

Anonymous said...

Odu[evila sam se! Svaka ;ast.Ne ynam gde pre d agledam I uydi[em kako uspevate d apravite tako lepe fotke.Naravno I ideje su iyvrsne

Ovde na Novom Yelandu ne postoji obi;aj da se farbaju jaja ,sva su vi[e od ;okolade I man;melou.

Sva osim [to ja mojoj klinki skupim družinu skuvam stotinak jaja I oni onda kreiraju punog srca.
Tako u našoj oklini svi znaju taj običaj i deca su oduševljena ..još kad počnu da ih kuckaju cika I graja
Podelila sam na Facebook,naravno

irenalana said...

Jaja izgledaju odlicno! Ja u zadnjih par godina bar jedan dio jaja ofarbam lukovinom za moju dusu a Lani uvijek napravim i par sarenih sa slicicama. Kako si postigla da imas onako taman listic na bijelom jajetu?

JA U KUHINJI... said...

irenalana pa to je metoda izbeljivanja jajeta o kojoj i pišem u prvom delu recepta :)

Anonymous said...

Predivno! Mnogo lepse nego sa bojama. Ako stignem probacu ovako sa izbeljivanjem. A zadovoljstvo farbanja (jaja i kuhinje) industrijskim bojama ne mogu nekome da oduzmem, pa ce vecina biti ipak tako 'klasicno' ofarbana.

Aleksandra said...

Divan post, slicice I savet :) I ja radim nesto slicno 1 solja jake kafe samo dodam kasiku sirceta.
Inace od prosle godine sam odlucila da farbam jaja prirodnim bojama. Koristim kurkumu, rozi kupus, lukovinu, borovnice, crvenu mlevenu papriku, cveklu... boje nisu ekstra jake nego pastelne I nezne. Koristim bela jaja jer ovakav nacin farbanja nebi bio ocigledan sa braon jajima.
Veliki pozdrav

Bite my cake said...

ovo je fenomenalno! isprobat ću za uskrs :)

prekratakdan said...

Nisam uopće čula za ovo izjeljivanje, obično koristim listiće pa u kapulu. Nadam se da ću stići napisati post o jednoj zanimljivoj, jednostavnoj i efektnoj metodi

Danka V said...

divno izledaju,pokušat ću par komada i ovako (izbjeljivanjem) da ukrasim pa ću ti javiti utiske.
posebno mi se sviđa što je prirodna metoda.veliki pozzz

Nevena said...

Odlična ideja! Uvek sam u potrazi sa prirodnim varijantama bojenja jaja i baš ću isporbati i ovu!

Just Cake Girl said...

Ovo svake godine radi kod mame :) suuper izgleda!

Branka - byB said...

Super mi je ovaj način ukrašavanja jaja sa kavom i moram priznati da se do sada sa time nisam susretala, bilježim svakako i za Uskrs ću dio jaja i na ovaj način ukrasiti !

irenalana said...

Imam jos jedno pitanjce vezano za izbjeljivanje. Jel kad peres jaja zicom onaj dio koji je bio zasticen travcicom zadrzava originalnu boju tj jel ona tamna boja listica zapravo originalan boja jajeta?

JA U KUHINJI... said...

irenalana Da, da... to tamnije je original jajeta u obliku listića, a kod ovih bojenih kafom tu gde je listić je svetlije i to je beljeno pa posle bojeno jer za bojenje kafom mislim da su bolja jaja sa belom ljuskom a ako njih nemam onda je ovo izbeljivanje alternativa.

Zorica Pavlovic said...

Izuzetno lepe slike, kod nas obično ima belih jaja ali se mogu naći i braon. Sviđa mi se tvoja ideja, mada već 2-3 godine pravim sa lepljenjem sličica od salveta po njima i tako ih najviše volim.

Anonymous said...

ja sam cvrsto resena da ove godine, konacno, isprobam tzv. jevrejsku metodu farbanja jaja.. kazu da su i sama jaja ukusnija :)
inace, hvala ti na receptima i inspitaciji, narocito u toku posta :)
Mila

Post a Comment