Domaće njoke od krompira u sosu od paradajza


Na blogu imam raznih varijacija na temu njoka ali kada sam potražila onu najklasičniju vrstu... od nje ni traga ni glasa... I zato sada ispravljam "grešku"... 



Potrebno je:
(za 4 osobe)

za njoke:
1 kg krompira
2 jaja
ravna kašičica morske soli
brašna po potrebi


za sos:
1 veća glavica crnog luka
1 veća šargarepa
200 g korena celera
1 kašika koncetrovanog paradajza
800 g paradajz pelata (2 male ili jedna veća konzerva)
2-3 čena belog luka
kašika-dve šećera
morska so
maslinovo ulje


i još:
malo rendanog sira
po koja crna maslina
malo pršute
rukola


Način pripreme:
Priprema njoka: Krompir sam dobro oprala, stavila u šerpu, nalila hladnom vodom, posolila i kuvala dok nije omekšao (da čačkalica lako prođe kroz svaki). Dok je tako vreo očuštila sam ga i propasirala, ostavila da se prohladi 10-ak minuta a onda dodala jaja, so i malo po malo brašna koliko mi je trebalo da zamesim testo koje se ne lepi za prste. 


Uzimala sam deo po deo testa, tanjila kao "glistu" i sekla njoke a onda ih provlačila preko "daščice za njoke" da dobiju karakterističan oblik.
Priprema sosa: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam crni luk jako sitno seckan (posoljen), pa kada je porumeneo dodala i jako sitno seckanu šargarepu i celer i nastavila sa prženjem dok povrće nije porumenelo. Sledilo je dodavanje koncentrovanog paradajza a malo kasnije i pelata. Poklopljeno sam krčkala 20-ak minuta na laganoj vatri a onda dodala šećera (po ukusu), soli, sitno seckanog belog luka i nastavila još malo sa krčkanjem.


Kuvanje njoka: Njoke sam kuvala u više tura u dosta slane vode i čim bi isplivale vadila sam ih rešetkastom kašikom.
Serviranje: Na tanjire za serviranje na dno sam stavila malo rukole, od gore njoke, preko sos a onda malo seckanih maslina, seckane pršute, rendanog sira, suvog peršuna, maslinovog ulja...

8 comments:

Laka kuharica said...

Kao i uvijek kod tebe: savršenstvo! Od prezentacije do finoće. Obožavam njoke, ali uvijek kupim gotove što nije ni približno ono pravo, ali .... Nisam imala pojma da postoji nešto kao dašćica za njoke - sada ću sigurno po svim trgovinama to tražiti. Bojim se bezuspješno, mi smo vrlo SM narod, ništa za pomoć i bolji izgled u kuhinji:))

JA U KUHINJI... said...

Hvala Laka kuharice ;) daščica za njoke postoji ali ni ja je nemam... ovo na fotografiji je u stvari uložak za onu ručnu seckalicu, ali daje isti efekat, a možeš koristiti i viljušku ;)

Vesna Nesic said...

Fantastično! I ja sam mislila da imaš daščicu ali odlična ti je ideja sa seckalivom. Majstorica u svakom pogledu!

What's for dessert? said...

Divni! I lijepo prezentirani!

Unknown said...

Tvoji recepti i slike mi uvek probude apetit. Recept je odličan!

Petra Kranjica said...

Super izgleda. Obožavam njoke.

prekratakdan said...

He, he uvijek nešto kemijamo, a klasičnih stvari nema. Zapravo ja rijetko radim njoke od krumpira, ali super je imati recept. Fotke su divne.

Branka - byB said...

Njoke izgledaju savršeno, ne mogu ih se nagledati koliko su lijepe ! Znam sa su isto tako i dobre i baš mi se sviđaju u ovoj kombinaciji sa sosom od rajčica !

Post a Comment