Domaći marshmallow


Uopšte nije teško napraviti domaći marshmallow, par svakodnevnih namirnica i tu je... U ovaj čak ne ide ni belance... Ipak jedna do dve "kockice" onako uz kafu (umesto ratluka) je dovoljna dnevna doza jer ipak osnova ovog slatkiša je šećer.

Potrebno je:
(za kalup 26x20cm)

1 kesica želatina (može i u boji)
60 ml hladne vode

260 g šečera
90 ml vode
1 prepuna kašika meda
mrva soli
kesica vanilin šećera

2-3 kašičice prah šećera
2-3 kašičice gustina (skrobnog brašna)


Način pripreme:
U posudu gde ću kasnije mutiti celu smesu stavila sam želatin i prelila ga hladnom vodom.
Dok se želatin namakao u šerpicu sam sipala šećer, vodu, med, vanilu, so i na laganoj vatri sve zajedno kuvala do temperature od 115 stepeni tj. do stanja "meke kugle". Naime u čašu sipajte ledenu vodu i koju kockicu leda i onda malo sirupa, ako se stvrdne i bude kao žvaka gotovo je.


Uključila sam mikser na najslabije i polako dodavala vreli sirup u želatin a onda pojačala na najjače i mutila sve zajedno 10-15 minuta tj. dok masa nije postala poprilično vazdušasta, sjajna i dok nije krenulo već teže da se muti.
Pleh sam obložila papirom za pečenje (poželjno je i posuti mešavinom prah šećera i skrobnog brašna) pa izlila smesu, poravnala i stavila u frižider na minimum 3 sata a poželjno je preko noći da se sve fino stegne.


Sledećeg dana posula sam mešavinom šećera i gustina i modlom vadila oblike, cele ih opet valjala u tu mešavinu, ostavila malo na vazduhu da se prosuše a onda ih spremila u kutiju.


Možete ih jesti samo tako, možete ih brenirati na toploj čokoladi ili kafi (kao ja ovde), možete ih stavljati kao fil u keksiće... močiti u čokoladu...

12 comments:

veverice said...

Ja sam ovih dana pravila nešto slično i svi smo se oduševili,domaće je ,ipak, domaće, možda nije zdravo koliko bih ja želela, ali bar nema E(emulgatora) i koje-čega što fabrike forsiraju
odličan post

Andja said...

aj..kako slatko izgleda, moram probati u skorije vremen
volim ove obicne recepte, a ne nesto gde mi treba mango, papaja, neke egzoticne trave

Andja said...

da..jos jedno pitanje, sta je zamena za med (sem melase), alergicna sam

Just Cake Girl said...

Divno, ovo mi je već duže u planu napraviti!!

Mimi said...

Planiram praviti, ali zabeležila sam recept sa belancetom. Viđala sam da stavljaju corn syrup, ali pokušaću sa medom kao i ti.
Od septembra imam flambirer i nikako da kupim punjenje i isprobam. Ne mogu da verujem! Ljuta sam na sebe. :) Još kad vidim kako se ti igraš sa njim... :)

Jovanka Baštovanka said...

ajmeee imas iste soljice kao moje bake, samo su malo drugacijeg oblika, ali ista slicica.. (pogledaj na onom receptu chizkejka).. =)))

bravo za domaci machmalov!!!

JA U KUHINJI... said...

Andjo ne znam, možda javorov sirup...

Anonymous said...

Napravila sam,u čumu da ga držim i koliko dugo može stajati?

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: Kada napraviš oblike dobro uvaljano u mešavinu šećer+gustin drži malo na vazduhu da "dobije koricu" a onda možeš da odložiš u metalnu kutiju... Koliko dugo može da traje... pa ne znam... meni je stajalo oko nedelju dana i bilo je o.k.

Anonymous said...

hvala na odgovoru,bojim se da neće ni dva dana stajati :D

Unknown said...

Romanticno, slatko, nježno, mmmmmm

prekratakdan said...

Fotke su divne, a i recept

Post a Comment