Biftek u lisnatom testu / beef wellington


Umesto da pravite testo, kao ja ovde, možete koristiti kupovno lisnato testo (ako ga koristite) mada ja savetujem da napravite sami ovako neku brzu alternativu jer nije komplikovano a po meni je bolje. 
A biftek možete zameniti svinjskim fileom ako vam tako više odgovara... 
Jako fino, svečano jelo...


Potrebno je:
(za 2 osobe)

za testo:
200 g brašna
100 ml vode
malo soli
oko 50-70 g putera

za fil od gljiva:
malo maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
500 g mixa gljiva
morska so, biber, origano


i još:
500 g bifteka u komadu
morska so
malo ljute tucane paprike
maslinovo ulje
1 žumance

za prilog:
500 g šargarepe
malo maslinovog ulja
malo morske soli, bibera
par kašika aceto balsamica
1 kašičica meda

za salatu:
100 g rukole
malo maslinovog ulja
malo morske soli
malo aceto balsamica


Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje sipala sam brašno i so, promešala pa dodala vodu i zamesila testo. Prekrila sam ga providnom folijom i ostavila 15 minuta da odmori. Posle tog vremaena rastanjila sam ga, premazala tankim slojem putera i zvezdasto zasekla ka sredini pa naizmenično preklapala delove testa ka sredini. (kao u gifu u ovom postu). Ostavila sam ga opet da odmori 15-ak minut pa rastanjila i opet premazala i opet na isti način preklopila i opet ostavila da odstoji do upotrebe.


Priprema fila od gljiva: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan luk (posoljen) pa kada je poprimio boju dodala sam i krupno sečene razne vrste gljiva. Sve zajedno sam dinstala dok nije isparila tečnost koja se stvorila. Posolila sam, pobiberila, dodala malo suvog origana i belog luka sitno seckanog. Kada se smesa malo prohladila smiksala sam je u električnoj seckalici a zatim stavila u cediljku da se oslobodim svakog eventualnog viška tečnosti.
Priprema mesa: Meso sam premazala maslinovim uljem i posula ljutom tucanom paprikom pa ostavila u frižideru da odstoji 24 h a onda ga na naglo (na malo maslinovog ulja) propržila sa svih strana, posolila i ostavila u frižider da se skroz ohladi (i da ispusti svoj višak tečnosti).


Slaganje: Rastanjila sam pripremljeno testo, namazala ravnomerno fil od gljiva, stavila meso na sredinu, ivice premazala žumancetom i sve lepo "upokavola". Od gore sam isto premazala žumancetom, stavila na pleh (na papir za pečenje) i pekla u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta tj. dok testo fino nije porumenelo.
Priprema priloga: Šargarepu sam iseckala na štapiće, dinstala je na malo maslinovog ulja i kada je omekšala dodala med, aceto balsamico, so, biber... sve zajedno još malo prodinstala i servirala.


Kada je meso bilo gotovo sačekala sam 15 minuta da sve "odmori" a onda servirala.
Serviranje: Na svaki tanjir stavila sam malo priloga od šargarepe, salate od rukole i po polovinu pripremljenog mesa.

10 comments:

Milica - Na tanjiru said...

Ovo je baš onako da goste oboriš s nogu i da povjeruju da si chef u duši! Predivno, svaka čast! <3

Anonymous said...

To je taj Velingtonski Biftek,koji Gordon Ramzi podmeće takmičarima u Hells Kitchen.Naime on na oko ne izgleda težak za napraviti ali ipak treba biti majstor kao Oli pa ga perfektno potrefiti! Super

Bjanka said...

Pravila jednom i nikad vise... Zao mi bilo bifteka a tiganj je plakao :) Sta znam stvarno je mnogo posla a po mom misljenju ima mnogo ukusnijih nacina. Al da izgleda strava izgleda i da je prakticno za goste jeste!

JA U KUHINJI... said...

Bjanka: Posle svih varijanti na koje sam spremala biftek poželela sam da isprobam i ovaj... i jeste mnogo komplikovaniji od ostalih načina gde se sve svede na kratko ispeći biftek i dodati neki fin sosić, ali meni ni ovo nije sad nešto preterano komplikovano i kao što sam rekla isplatilo se ;) ali naravno ukusi su različiti i ja to poštujem :)

Bite my cake said...

uh, prekrasan je

mignonne said...

Savrsen, mislim da bi i od samog G.Remzija dobila vrlo visoku ocenu.:)))

Anonymous said...

Kao mlada kuvarica, prije 24 godina , dobila sam sa tadasnjim zagrebackim Svijetom luksuznu knjizicu jela za novogodisnje praznike. Medju njima je bio i file Welington. Odmah sam pucala visoko i otada, kad god hocu da se pravim važna , a da imam izuzetan obrok, pravim ovo visocanstvo. Imam snimljen postupak, koji cega da okačim prve postove na registrovanom blogu, ali nikako da sjednem. Biftek namžem senfom, pa ga kratko proprzim, a od prije par godina dodajem malo supe od gljiva i malo bijelog u fil sa pecurma, jer ga ljepše poveže-.Nadam se da cu kao Mala od kužine uskoro to objaviti. Pozdrav, Vesna

Petra Kranjica said...

Divnho izgleda, slažem se s tobom idealno za svečanije prilike.

Branka - byB said...

Ovo je zbilja posebno jelo za posebne prilike, izgleda vrhunski a da je isto tako i ukusno sto posto sam sigurna ! Super si ga pripremila i uistinu se divim, odlično !

Anonymous said...

Cao,svaka cast ,al taj svet sto jede malo krvavo meso nikako da prihvatim. pozdrav

Post a Comment