Pot pie sa miksom gljiva i pivom


Mislim da je piletina u ovom jelu manje-više i višak jer se uopšte ne oseti. Razne vrste gljiva potpuno preuzimaju ukus a crveno pivo daje dodatnu super finu aromu. 

Potrebno je:
(za 2 glinene posude dimenzija 20x13 cm)

za testo:
200 g brašna
100 ml vode
malo soli
oko 50-70 g kajmaka ili putera



za "fil":
1 glavica crnog luka
1 beli deo praziluka
2 čena belog luka 
kockica putera (40 g)
500 g raznih vrsta gljiva (bukovače, petrovače, shiitake, "vodeni tartuf",...ili koje volite)
2 batka i karabatka
150-200 ml crvenog piva (a može i tamnog)
2-3 kašike brašna
morska so, biber



Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje sipala sam brašno i so, promešala pa dodala vodu i zamesila testo. Prekrila sam ga providnom folijom i ostavila 15 minuta da odmori. Posle tog vremena rastanjila sam ga, premazala tankim slojem kajmaka i zvezdasto zasekla ka sredini pa naizmenično preklapala delove testa ka sredini. Ostavila sam ga opet da odmori 15-ak minuta pa rastanjila i opet premazala i opet na isti način preklopila i opet ostavila da odstoji do upotrebe.



Priprema fila: U tiganj sam stavila kockicu putera a onda setno seckan crni luk i praziluk. Posolila sam i dinstala dok nije omekšao a onda dodala kockice mesa i nastavila sa prženjem dok nije porumenelo. Sledilo je dodavanje gljiva s tim da sam bukovače i petrovače stavila prve a kroz par minuta i ostale. Sve sam dobro promešala, posolila, pobiberila i dinstala dok tečnost nije isparila a onda dodala pivo i malo po malo brašna (onako kroz cediljku da ne bih imala grudvice) dok nisam primetila da ceo sos dobija na gustini.



Slaganje pite: Rub glinenih činija namazala sam puterom, fil raspodelila u činije a od gore stavila rastanjeno testo, premazala žumancetom i stavila u rernu na 200 stepeni na nekih 40 minuta.
Kada sam ga izvadila iz rerne ostavila sam ga 5 minuta da malo odmori a zatim servirala tako u posudicama.



Napomena: Ovo testo koje ide preko je jako fino i možete ga napraviti malo više, rastanjiti, seći na štapiće, premazati žumancetom, posuti susamom i peći 15-ak minuta na 220 stepeni tj. dok ne porumene i dobićete jako finu i dekorativnu grickalicu.


7 comments:

J e l e n a said...

Pot pie mnogo volim a naročito u individualnim keramičkim posudicama (slupala sam svoj set). Lepota je što možeš da dodaš šta god voliš u njega, a ja uvek napravim još testa pride i ispečem ga da može da se močne, tj. nisam vredna kao ti već kupim gotovo lisnato testo.

Bite my cake said...

meni se jako dopada taj koncept tj ideja pot pie, a nisam još nikada pravila niti probala. to m ije jedno od dražih jela engleskog porijekla. jako lijepa kombinacija!

Nevena said...

Oli ja ću da probam bez piletine pa ti javljam :)
Uf, baš mi se svidja recept jako!

Tanja said...

Nisam nikada pravila, ali mi se ideja mnogo dopada. Verujem da je ukus fantastican. Za testo ne sumnjam, gde moze biti lose kada je pravljeno sa kajmakom.

mali iv said...

To mi kaži, baš tražim neki fin recept za domaće grisine. :)

Anonymous said...

Tako mi je drago sto sam iz rodnog kraja donela dve ovakve posude! Probacu sigurno, doduse sa drugim izborom pecruki, moram da se prilagodim lokalnim uslovima.

Branka - byB said...

Odlično zvuči i izgleda, meni se ovakva jela jako sviđaju , fini ručak mi je zamirisao iz tvojih glinenih posudica !

Post a Comment