Pogača sa pivom i kajmakom + krilca u marinadi od piva


Pogača koja se lako i brzo pravi a tako je fina, lisnata...

Potrebno je:
(za tepsiju prečnika 22 cm)

400 g brašna
1/2 kesice suvog kvasca
2 kašičice livadskog meda
1 ravna kašičica soli
250 ml toplog piva


i još:
3-4 ruke brašna
125 g kajmaka


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno, suvi kvasac i so, malo promešala pa dodala med i pivo i zamesila testo. Prekrila sam ga krpom i ostavila da naraste, premesila pa još jednom ostavila da naraste.
Na radnu površinu istresla sam testo, rastanjila ga na debljinu 1 cm a onda premazala kajmakom, zasekla (kao na slici dole) i preklopila, okrenula i stavila u lim obložen papirom za pečenje.


Ostavila sam pogaču pola sata da odmori a u međuvremenu sam rernu zagrejala na 220 stepeni (i na dno stavila činijicu sa vodom).
Pogaču sam pekla nekih 50 minuta tj. dok fino nije porumenela a onda je izvadila iz rerne, sačekala da se malo prohladi i servirala.


KRILCA U MARINADI OD PIVA


Uz ovu pogaču napravila sam i krilca tj. pogača je bila uz krilca ;) Sočna, lepljiva... 



Potrebno je:

1 kg krilaca

za marinadu:
2 kašičice senfa
2 kašičice meda
2 rendana čena belog luka
1 ravna kašičica soli
50 ml maslinovog ulja
1 kašičica ljute mlevene paprike
250 ml svetlog piva

i još:
1 kg krompira
domaći paradajz sos (ovaj ili ovaj)



Način pripreme:
Krilca sam očistila i veća presekla na pola pa umešala u marinadu sačinjenu od svih sastojaka za marinadu osim piva. Stavila sam ih u činiju i prelila pivom da ogreznu pa ostavila na par sati u frižider, a može i preko noći.



Krompir sam iseckala na krupnije komade i obarila u dosta slane vode a onda ocedila i stavila na pleh, na papir za pečenje. Preko krompira poređala sam krilca i sve zajedno stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 40-ak minuta. Kada su krilca porumenela sa jedne strane okrenula sam ih na drugu a kada su bila gotova stavila sam ih u emajliranu šerpu, prekrila folijom i ostavila malo da odmore dok se krompir nije zapekao.



Ako ih nećete jesti baš odmah držite ih tako u šerpi u rerni uključenoj na 80-90 stepeni i biće još finija, "lepljiva" i prosto savršena. A i krompir tako može stajati na niskoj temperaturi i biti sve bolji i bolji... pošto meni krompir ovog tipa kada se ohladi više nije to TO.

22 comments:

Unknown said...

Pogača izgleda savršeno! Kajmak nisam unela u kuću godinama, ali ću zbog ovog recepta odmah na pijacu.

Unknown said...

pogača me je oduševila, ideja da kajmak koristiš umjesto maslaca, masti,......naravno i krilca ali, kod mene sam samo ja fan krilaca :)

Foozdarije said...

Evo i mene si natjerala da odem na plac po kajmak i sad idem raditi pogaču...a ne bi smjela ;)

Nevena said...

Jao sto mamite sa tim pogacama!!! A ja kao Foozdrarije :D

Divna je, stvarno!

Marina said...

pogaca je bas zamamljiva..na svu srecu u Rimu nema kajmaka pa mogu da izigravam "zenu cvrstih principa" ! U poslednje vreme i ja koristim pivo sve cesce i cesce u kuvanju...

Bite my cake said...

uuu, fantastična je!

Vesna Nesic said...

Marinadu pravim isto samo do sad nisam prelivala pivom, moram da probam. Kad krilca poklopiš mora da nestane ona hraskavost korice?
Pogača je pogubna ali mogu misliti kako je dobra :-)

JA U KUHINJI... said...

Vesna krilca ne budu hrskava već "lepljiva" ;)

Tanja Leković said...

Htela sam već večeras da pravim ovu pogaču, ceo dan nisam uspela da se svrtim, a onda me je sin nasankao i otišao da se vidi sa drugarima, tako da je akcija odložena za sutra. Javljam utiske!

Marija said...

Videh i na fb-u ovu pogacu i lepo te tera da odes da je napravis :)
Cesto dragi pravi krilca, ja ih mariniram, pa ih posle pece na rostilju. Jedno me malo kopka taj med? Jel' se oseca u tragovima ili kako? Posto je kod nas parola-slano je slano, a slatko je desert :)
Divne fotkice kao i recept. Pozdrav

JA U KUHINJI... said...

Margie nemoj imati predrasude i slobodno probaj marinadu sa jednakom količinom senfa i meda + začini... super je... A u krajnjoj liniji da li koristiš kečap u slanim jelima... pa on je pun šećera tako da... probaj, probaj ;)

Milica - Na tanjiru said...

Jao, pogača izgleda da čovjek umre! Uh... Nemam kajmak, ali nešto ću izmisliti da zamijenim... Ne prestajem da mislim na nju! :)

Mimi said...

Ta marinada od piva mi je baš super. Stalno ju mojima preporučujem za piletinu...
A i pogača izgleda fenomenalno!!! :)

Maja said...

Danas sam napravila pogaču! Umesto livadskog, koji nisam imala, stavila sam bagremov med... Ispala je savršeno, prste da položeš..ukućani oduševljeni, sekli su je vruću pa ne stigoh ni fotku da napravim... :D
Jako sam srećna što sam otkrila, relativno skoro, ovaj predivan blog...slike su divne, gledam svaki dan recepte...baš me sve inspiriše...hvala što postojite...
Maja

JA U KUHINJI... said...

Hvala Majo na lepim rečima i jako mi je drago da vam se pogača svidela ;)

Marija said...

Pa i to sto kazes, kecap je pun secera. Bas cu da probam, kopka me. Hvala za recept, pozdrav :)

Branka - byB said...

Pogača me oduševila, ali niti krilca ne zaostaju, teško bi prestala jesti kada bi se ovo sve našlo ispred mene, pogaču definitivno isprobavam !

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Tiha u Zemlji Slatkiša said...

ajmeeeeee! ova pogača me oborila s nogu! moram ju pothitno isprobat! :)

Anonymous said...

Puno Vam hvala na ovom divnom receptu i fotografijama! Pogaca je fantasticna, jedna od najboljih koje sam pravila. Juce sam pravila sa kajmakom, a danas sa puterom umesto kajmaka, i obe su bile odlicne. Sledeci put moram da isprobam i Vas recept za krilca :) Veliki pozdrav

Unknown said...

Da li bi mogao svezi kvasac umesto suvog za pogacu?

JA U KUHINJI... said...

Danijela, može...

Post a Comment