Pile (u pekaču) sa aromatičnim puterom


Ima nekoliko "caka" da meso bude jako-jako mekano i da se prosto "raspada" i to ne samo kod piletine već generalno. Prva stvar je mariniranje mesa u slanom rastvoru preko noći a druga je da se meso peče na nižoj temperaturi duži vremenski period. Ako se toga pridržavate nema šanse da vam meso bude tvrdo, suvo, žilavo... šta već...


Doduše mislim da bi vam pile bilo fino i da s receptom krenete od premazivanja pileta aromatičnim puterom i sa pečenjem na klasičnoj jačini... ali ja sam ovog puta htela isprobati ove dve stvarčice i zaista je meso bilo neverovatno sočno i... bio je problem pile ucelo prebaciti u posudu za serviranje a da se ne raspadne (!?)...


Potrebno je:

1 celo pile

za marinadu:
2 velike kašike soli
2 velike kašike šećera
par zrna šarenog bibera
2 čena belog luka
2 šalot luka (ili jedna manja glavica crnog luka)
oko 1 l vode


za aromatični puter:
100 g putera
2 čena belog luka
grančica svežeg ruzmarina
kašika sitno-sitno seckanog peršun lista
kora jednog limuna
malo morske soli i bibera


za prilog:
1 kg krompira
300 g mini crvenog luka 
2 glavice belog luka
300 g šampinjona

i još za pripremu preliva:
1-2 kašičice brašna


Način pripreme:
Priprema marinade: Veče pre nego što ću peći pile napravila sam marinadu tako što sam u činiju stavila so, šećer, biber, cele čenove belog luka i grubo sečen šalot. Prelila sam sve sa malo vrele vode, promešala da se sve fino otopi a onda dosula ledenu vodu. U marinadu sam stavila oprano pile i dolila vode koliko je trebalo da celo pile pliva u rastvoru (meni je sve ukupno trebalo oko litar vode). Prekrila sam posudu providnom folijom i preko noći ostavila u frižider.
Ujutru sam izvadila pile iz marinade, dobro ga prosušila i ostavila tako suvog da čeka vreme pripreme.


Priprema aromatičnog putera: U činijicu sam stavila puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Dodala sam rendan beli luk, rendanu koru limuna i sitno seckan ruzmari i peršun te so i biber, sve sam dobro promešala.


Priprema za rernu: Krompir sam oljuštila, isekla na pola i kuvala u dosta slane vode oko 15 minuta, procedila sam ga i stavila na dno pekača. Između krompira stavila sam i cele glavice crvenog luka a onda sam pile spolja i iznutra premazala aromatizovanim puterom, u unutrašnjost sam stavila lumun sečen na četvrtine, vezala batkove kanapom i pile stavila na krompir.
Poklopila sam pekač i stavila ga u rernu te uključila na 180 stepeni i pekla nekih sat vremena. Posle tog vremena s vremena na vreve sam otklapala pekač i premazivala pile onim puterom te nastavljala sa pečenjem.


Posle od prilike 2 sata sam otklopila pile, dodala na pola sečene glavice belog luka, po koju grančicu ruzmarina i šampinjone pa nastavila otklopljeno da pečem pojačajući vatru na 220 stepeni (i stavila sam program grila i toplog vazduha). Opet sam s vremena na vreme premazivala pile sa malo putera.


Kada je pile fino porumenelo izvadila sam ga na poklopac pekača i prekrila alu-folijom da odmori (izvadila sam i beli luk i ruzmarin), ocedila sam sok koji se stvorio u šerpicu a povrće sam vratila u rernu da se zapeče tj. porumeni.
Od sosa u šerpici sam napravila preliv tako što sam stavila na ringlu da provri a onda u ostatak aromatizovanog putera sam dodala kašičicu- dve brašna, to sve dobro promešala pa dodala u sos i žicom za mešanje mešala da se ne stvore grudvice. Kada je sos krenuo da se zgušvanja presula sam ga u činiju za servoranje.


Serviranje: I znači servirala sam piletinu sa sosom a pored sam stavila povrće, po polovinu belog luka i par kolutova limuna.


4 comments:

Bite my cake said...

baš mami zazubice!

Amaterka said...

Super savjeti za pečenje mesa, pile izgleda savršeno :)

Petra Kranjica said...

Ovo kuham u nedjelju. Genijalno izgleda.

Branka - byB said...

Volim pečenu piletinu , a posebno kada je obogaćena ovako dobrom marinadom koja joj da posebno dobar okus. Izvrsno izgleda !

Post a Comment