Pržena orada sa prelivom od vlašca


Riba bi definitivno trebala češće da se nađe na našem stolu, pogotovo jer je svi obožavamo... Ma deca su smazala po celu oradu i samo mljackala... šta više reći :)


Ovaj recept šaljem Ivani sa blogom So i Biber, u okviru ovomesečne igrice Ajme` koliko nas je, čija je tema riba.


Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 sveže, očišćene, orade od po 300-400 g svaka
1 limun
4 šalot luka
2-3 čena belog luka
maslinovo ulje
morska so
vlašac

za preliv:
100 ml majoneza
oko 50 ml jogurta
2-3 kašike sitno seckanog vlašca
morska so
malo bibera


za prilog:
150 ml pirinča
3-4 šalot luka
300 ml vode
6 špargli
malo maslinovog ulja
morska so

za salatu:
peršun list
rotkvice
maslinovo ulje
aceto balsamico
morska so


Način pripreme:
Priprema priloga: U šerpicu sam stavila sitno seckan šalot luk i na maslinovom ulju dinstala ga par minuta, dodala pirinač, "pržila" dok nije pobeleo a onda prelila vrelom vodom, dodala očišćene i na kolutove iseckane špargle, posolila, poklopila i kuvala 20-ak minuta na laganoj vatri.


Priprema preliva: U činijicu sam stavila majonez i jogurt pa žicom za mućenje dobro promešala (da nema grudvica) a onda dodala sitno seckan vlašac i malo soli.


Priprema ribe: Orade sam očistila i dobro oprala, prebrisala, nasolila, zasekla sa obe strane i napunila sa po kojim kolutom limuna i malo seckanog vlašca.
U tiganj sam stavila maslinovo ulje pa kada se dobro zagrejalo spustila ribe i pržila ih po 4-5 minuta sa svake strane. Kada sam okrenula orade dodala sam beli luk, šalot seckan na krugove i polukrugove limuna pa sve zajedno pržila dok riba nije bila gotova. (iscedila sam i malo limunovog soka preko ribe).


Priprema salate: Peršun list sam dobro oprala, ocedila, grubo iseckala i stavila u činiju za salatu zajedno sa tanko seckanim rotkvicama. Začinila sam solju, maslinovim uljem i acetom balsamicom.


Dodatak 1 (Kako očistiti ribu): Prvo sam očistila krljušti tako što sam jednu po jednu ribu stavljala u najlon kesu (da mi ne leti krljušt na sve strane) a onda nožem vukla od repa ka glavi sve dok se osećao otpor krljušti... Naravno to sam uradila sa obe strane svake ribe a na kraju i na stomaku... Oprala sam ribe od krljušti pa makazama zasecala od analnog otvora ka glavi... izvadila utrobu, dobro oprala, isekla i škrge i opet sve dobro oprala. 
I još da dodam da se po boji škrga vidi koliko je riba sveža... trebaju da budu onako crvene, "žive", a i oči trebaju da imaju "bistar pogled" a ne onako da budu mutne... i naravno kada pomirišete ribu da deluje o.k.


Dodatak 2 (Kako očistiti špargle): Svaku šparglu sam prvo uhvatila sa obe strane i pokušala da ih prelovim... tamo gde je pukla je mesto odakle je donji deo tvrd i vretenast i to se baca a gornji onda malo očistiti nožićem za ljušćenje krompira i to je to... Spremne su za upotrebu. 
Ja sam par komada ostavila ucelo i propržila na maslinovom ulju pa servirala onako pored orada.

9 comments:

J e l e n a said...

Čišćenje u kesi! E ovo mi je otkrovenje. Hvala na mnogo dobrom savetu. Uvek čovek ima šta da nauči.

Mimi said...

Još jedna odlična ideja za spremiti ribu... Preliv je fantastičan, a jedva čekam proleće da iskoristim i svoje domaće špargle... :)

Bite my cake said...

to mi je jedna od najdražih riba, jako si ju lijepo i fino pripremila!

Laka kuharica said...

Više nego odlično. Oduševio me prilog, kao i salata. A riba i umak su sigurno savršeni.

Nevena said...

jao, jao kako je sve lepo!!! kako bi se meni to svidelo! i ja obožavam oradu:)
diiivne fotke!

Anonymous said...

Orada (ili dorada) je jedna od mojih omiljenih riba... Evo sad sam ogladnela gledajuci ovu divotu. Ovde kod nas u ribarnicama ociste ribu, ali dobra ideja ovo sa kesom... Gde si nasla ove zelene spargle u oktobru???

Zoka said...

Mmmm, volim ribu. I sve mi se sviđa, od preliva do ribe. Mljac :)

Branka - byB said...

Ne čudim se da su djeca slatko pojela po cijelu oradu, mislim da ne bih ni ja ostavila niti komadić, predobro je pripremljena, super izgleda !

Sandra said...

imam jednu primedbu, zelene špargle se ne moraju čistiti, bele da, zato ja rađe kupujem zelene, haha.

Post a Comment