MIni tart od bundeve


Ne znam koliko je kod vas uobičajeno jesti bundevu i na koliko načina je spremate... Ja je u mladosti nisam jela niti me interesovala a sada je često i rado spremam, kako u slatkim tako i u slanim jelima... 
Ove nedelje ću vam dati par ideja kako je uvrstiti u jelovnik, ako već niste... a dosta ideja imate i pod tagom bundeva :)

Potrebno je:
(za 12 tartova prečnika 8-9 cm)

za testo:
300 g oštrog brašna
125 g putera
50 g smeđeg šećera
50 g meda


za fil:
400 ml pirea od bundeve
125 ml slatke pavlake
2 jaja
2 pune kašike smeđeg šećera
pola kašičice cimeta
malo muslatnog oraha
ekstrakt vanile

i još:
 šećer i flambirer


Način pripreme:
Priprema pirea od bundeve: Veći komad bundeve sam iseckala na manje komade, stavila na papir za pečenje pa u rernu dok nije potpuno omekšala (pekla sam je na 200 stepeni), oko 50 minuta. Sačekala sam da se malo prohladi a onda propasirala. Odmerila sam 400 ml za ove pitice a ostatak zamrzla za pripremu nekog peciva, čorbice ili čega već...


Priprema testa: U činiju sam stavila brašno i šećer a onda dodala puter i mesila rukama, kada je postalo poprilično mrvičasto dodala sam i med i sve lepo umesila u kompaktno testo (ako treba dodajte koju kašiku ledene vode ili brašna). Umotala sam testo u foliju i stavila u frižider da se malo prohladi a onda ga rasporedila na 12 delova i obložila njime kalupe za mufine (predhodno namazane puterom). Stavila sam sad pleh u frižider da se dobro ohladi.


Priprema fila: U činiji za mešanje pomešala sam pire od bundeve i jaja a zatim dodala i pavlaku, šećer (po ukusu jer zavisi od slatkoće same bundeve) i začine pa sve blago promešala.


Pečenje: Rernu sam zagrejala na 220 stepeni, korpice izbockala viljuškom i stavila da se peku 15 minuta. Posle tog vremena u svaku "korpicu" sam sipala fil i nastavila da pečem nekih 25 minuta. (ako korpice narastu tokom pečenja pre sipanja fila zadnjom stranom male kutlače ili nečim sličnim stisnite testo da se "vrati" pa onda sipajte fil).


Serviranje: Korpice sam izvadila iz rerne i pleha, stavila na rešetku da se ohlade a onda u frižider da se dobro ohlade.
Na svaki tart stavljala sam po kašičicu šećera, onim brenerom ga karamelizovala i servirala.


20 comments:

mignonne said...

Pravi jesenji desertic i divne fotkice.:)))

Milica - Na tanjiru said...

Tvoje fotkice i poslastica čine da i nama, koji nismo baš zaljubljeni u jesen, ona izgleda privlačno, romantično i posebno...
Divni su tartovi...

Lidija said...

Svidja mi se sto je uz jesen stigao i novi stil fotografisanja:)

Milin Kuvar said...

Mnogo mi je kul prva fotka, i tekstić i sve :) Predivno mi izgleda tart. Skoro sam pravila neku tortu od bundeve za koju sam bila ubeđena da će mi bita omiljena a bila je grozna...pa sam se nešto popišmanila za dalje eksperimetisanje.

Anja said...

Savršena prva fotka :) Bundevu ja nekad isto nisam spremala, sad ju sve više volim, al najbolja mi je u slatkoj verziji. Super mi je karamelizirani šećer :)

Petra Kranjica said...

Krasno izgledaju. Krasne su mi jesenske fotke.

Nevena Buljan said...

Fotografije oduševljavaju, a mini tartići su prelijepi <3 i preukusno izgledaju, moram čim prije nabaviti bremer :)

Bite my cake said...

ajme, kako su divni!

Maja Babić said...

Slatki su tartići.
Ja se oštrim na lenju pitu sa bundevom :)

Mirjana said...

Tooo! Obožavam bundevu...sve imam, čak i flambirer...samo još vremena da iskopam iiii NJAMI...

Marina said...

Bundeva je nesto sto valjda ide sa godinama - nisam nikada srela nekoga ko sa 16 godina kaze : e bas volim bundevu !! Ja je obozavam u slanoj varijanti...bez obzira na sve to moje obozavanje tvoje slatke tortice su prelepe i mame da se covek na iste baci...Kako ti funkcionise onaj "bacac plamena " ?

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam i jako mi je drago da vam se sve sviđa :)

Marina flambirer je super stvaršica i rado ga koristim :)

Matejka - Life tastes like chocolate said...

Ovo mora biti odlično!

Dajana said...

Fantastično izgledaju. Jedini oblik u kojem bundevu jedem oduvijek je u slatkoj savijači. Sve ostale recepte sam počela otkrivati tek u zadnjih par godina

pekarica-suzyca.blogspot.com said...

Fantastične fotke, sve do jedne! Prave jesenje, baš takve volim! A tartiće vredi probati. I ja sam tek od skoro otkrila sve čari bundeve ;)

Anonymous said...

Bundeva je nesto fenomenalno! Saznala sam da u Turskoj prave bundevu na hiljadu nacina. Ja sam zadovoljna I sa 1% od toga... Fotograije su ti top!

Mimi said...

Eto sjajne ideje za prvo koriscenje mog divnog flambirera... :) Kupila sam ga u Temišvaru i još stoji u kutiji, sram me bilo... :)

prekratakdan said...

Bundevu obožavam, a tvoje slike su neponovljive

Branka - byB said...

Jako lijepo, jako dobro, prava jesenska poslastica i posebno lijepe slike, kao da sam na trenutak otišla prošetati po opalom jesenskom lišću, uz koji zalogaj ovih pitica doživljaj bi bio potpun !

Anonymous said...

Isprobano danas! Doduse bez karamelizovanja, ali i tako j fantasticno! Ja sam ih pravila u kalupima za mini kis (4 komada) i mini tortice (jos komada). Hvala na predivnom receptu!

Post a Comment