Kuvani đevrek


Kada krenu sivi dani deluje mi da sunce nikada nije ni sijalo... ipak nadam se da će se uskoro pojaviti... da me obliva svojim zracima i toplinom... da "doda malo boja" svemu...
Ovi đevreci me upravo podsećaju na jedan takav dan, pun boja i sunca...




Potrebno je:

500 g brašna
250 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca
kašičica šećera
ravna kašičica soli
3 kašike ulja

i još:
3-4 kašike šećera
litar vode (manje-više)
100-150 g susama



Način pripreme:
U  činiju za mešanje stavila sam sve suve sastojke za testo, promešala pa dodala ulje i vodu i zamesila testo, ostavila ga da naraste pa ga premesila.
U plitku a veću šerpu na dno sam stavila šećera da prekrije dno i karamelizovala ga a onda dodala litar vode tj. onako da u šerpi bude 5-6 cm tečnosti. 



Kada je voda proključala a karamel se otopio krenula sam da pravim đevreke tj. prvo sam pripremila dva pleha obložena papirom za pečenje i krpu na koju sam posula susam. I znači uzimala sam po malo testa, bušila prstom kroz sredinu pa onda rukama tanjila testo u krug i spuštala pripremljene đevreke u vodu da se kuvaju 2 minuta, zatim sam ih vadila na krpu sa susamom, sa obe strane oblagala susamom i ređala u pleh za pečenje.



Ako vam je šerpa dovoljno velika možete kuvati po dva đevreka ali moj vam je savet da đevreci budu manji jer su lakši za rad i da ih mesite neposredno pred spuštanje u vodu jer su se meni oni veći raspadali pri vađenju a i oni koji su čekali svoj red i nadošli isto se nisu baš najbolje ponašali.



I znači onda sam ta dva pleha stavila u rernu predhodno zagrejanu na 200 stepeni na njivo 2 i 4, uključla program toplog vazduha i pekla oko 30 minuta tj. dok fino nisu porumeneli.
Još jedna napomena, što tanje pravite đevreke i što ih duže kuvate to će biti žilaviji... pa sad kako ko voli...



Ovaj, moj, recept objavljen je u septembarskom broju magazina MEZZE na str. 18-19.

8 comments:

Laka kuharica said...

Jako volim. Ovdje se, u okolnim selima, radilo slično (samo se drukčije zvalo), ali već jako dugo nisam vidjela da itko radi jer nije baš jednostavno. Šteta. Ovako barem uživam gledati ove tvoje divne fotke.

Cica said...

Stvarno deluje mnogo komplikovano i verovatno bi meni za ovo trebalo pola dana - minimum!
Ali ove tvoje fotke mirišu s ekrana ;)

Petra Kranjica said...

Krasno izgledaju, i meni već pomalo fale sunčani dani ako ništa drugo za fotkanje.

Bite my cake said...

baš su šarmantni
bude sunce, bude ;)

What's for dessert? said...

Odličan recept za razbijanje jesenskog sivila

Anonymous said...

Ovo je fantazija! Pokusavam da godinama po turskim pekarama nadjem ovakav djevrek, koji je obelezio moje detinjstvo, ali za sada bez uspeha. Nista ni nalik na one nase prave kuvane djevreke... Letos u Budvi smo placali 1,50 Euro za izvikane djevreke koji cak nisu ni bili svezi. Bilo ih je samo u jednoj pekari, druge vise I ne prave djevreke... U Beogradu je srecom druga prica.

Branka - byB said...

Đevreci su super, ja sam ih jednom probala raditi, nije bilo loše, ali nisu mi baš niti najbolje uspjeli, kod tebe mi super izgledaju. I istina je, donijeli su sunce i boje u ovo svakodnevno sivilo.

Anonymous said...

Ma fantastično.Nisam nikad pokušala da ih pravimI djevreke samo ponekad ,a to je vrlo retko pronadjem ovde u Turskoj pekari...Divno si ih napravila a I nama objasnila.Hvala

Post a Comment