Svinjske rolnice sa suvim šljivama


Opet kombinacija mesa i voća... uz šnicle od krompira spremljene u rerni i još po kojom salaticom... Za sat vremena super fin ručak može biti na stolu ako se dobro organizujete ;)

Potrebno je:
(za 4 osobe)

za rolnice:
2 manja ili 1 veći svinjski file
100-150 g pršute
150-200 g suvih šljiva
100 g gaude
50 g putera
so, biber
malo belog vina, piva ili vode...
2-3 čena belog luka
malo maslinovog ulja


za rosti od krompira:
1 kg krompira
malo soli, bibera i peršun lista
50 g putera


za salatu od krastavaca:
1 l jogurta
2 veća krastavca
malo sveže seckanog peršun lista
1 čen belog luka
malo seckanog kapra
so, biber
malo maslinovog ulja


Način pripreme:
Priprema salate od krastavaca: Noć pre sam u gazu stavila jogurt i ostavila preko noći da se ocedi. (Ako vas mrzi to da radite koristite kiselu pavlaku, mileram, dukatino...). Krastavac sam oljuštila, odvojila semenkice i iseckala na trakice, posolila i ostavila tako malo da odstoji a onda dodala gusti jogurt, još malo soli, bibera, belog luka, kapra i peršun lista... Sve dobro promešala i ostavila u frižider do serviranja.


Priprema rosti od krompira: Krompir sam oljuštila, izrendala i dobro ocedila od vode koja se stvorila. Posolila sam, pobiberila, dodala malo suvog peršuna, zgnječen čen belog luka, mrvicu maslinovog ulja i sve dobro promešala. Na papir za pečenje stavljala sam kupice krompira, na svaku stavila listić putera i pekla u rerni na 200 stepeni nekih 40-ak minuta tj. dok krompir nije fino porumeneo.


Priprema rolnica: Meso sam odvojila od žilica, isekla na deblje šnicle (dve debljine prsta) i nežno ga tanjila tučkom za meso... ovo meso je jako mekano i ne treba ga jako udarati pogovoro ako imate ovako dobar tučak za meso ;). Na svaku šniclu stavila sam malo putera, listić pršute, po koju suvu šljivu i malo sira pa motala rolnice i pričvršćivala ih čačkalicama.


Na malo maslinovog ulja propržila sam par čena belog luka a onda dodala meso (koje sam neposredno pred pečenje posolila) i pržila na naglo sa svih strana, onda smanjila vatri, zalila sa malo belog vina, poklopila i na laganoj vatri kratko prodinstala. Na kraju otklopila da ispari sva tečnost, dodala mrvicu putera i sve servirala.


Serviranje: Na tanjir za serviranje stavila sam po koju šnicu od krompira, rolnicu, malo salate od krastavaca a i paradajz salate... Da, meso sam na kraju prelila sa sosom koji je ostao od prženja.

6 comments:

ina said...

koje fotografije,recepti,uradci. mogu se samo diviti i poželjeti da se preko ekrana može isto degustirati. predivno je sve! :))

Bite my cake said...

jako lijepo jelo!

Ema said...

Verujem da je ukusno ali jaoo koliko kalorija na leto!! :)

Just Cake Girl said...

Odlično! Ide na print!! :)

Maleni Miš said...

otkinula sam potpuno :)

Milin Kuvar said...

Svinjsko meso sam spremala svega nekoliko puta. Uglavnom mi je na roštilj meniju. Ali, ako me nešto asocira na tvoj blog to su ovi fenomenalni recepti za mesa. Obožavam da vidim ovako neku rolnicu ili nešto tako kul na slici, odmah mi se prijede :)) Imama blagi utisak da ću sutra umesto u ribarnicu kako je planirano ipak da odem do mog "Ćurana" (nezvanično najbolja mesara u Smederevu) po neki svinjski file :)

Post a Comment