Salata od zelene boranije


Ove nedelje, na blogu, ću opet imati tematske postove... ovog puta sa salaticama... Prva u nizu je ova od zelene boranije... Može se jesti topla a može i hladna...


Gotovo nikada na lokalnoj pijaci nisam videla da prodaju ovu zelenu, okruglu, boraniju, tako da nisam smela propustiti priliku... Mlada, fina, topi se u ustima... Uz dodatak badema i par začinčića dovoljna i sama za sebe...


Potrebno je:
(za 2 osobe)

500 g zelene, okrugle, boranije
2-3 čena belog luka
malo maslinovog ulja
1 limun
2 šake badema
pola veze peršun lista
ljuta papričica (opciono)
morska so i biber


Način pripreme:
Boraniju sam očistila, oprala i kuvala 15-ak minuta u dosta slane vode (dok nije omekšala) a onda je prelila ledenom vodom i dobro ocedila.


U tiganju, na malo maslinovog ulja propržila sam kolutove limuna a onda ih izvadila pa na isto ulje stavila zgnječen beli luk i grubo seckane bademe. Kada je luk fino zamirisao dodala sam boraniju, malo je posolila i pobiberila i kratko propržila.


Na tanjir za serviranje stavila sam po koji kolut limuna, zatim boraniju i od gore sam sve prelila sa još malo maslinovog ulja, posula sa malo seckanog peršuna i ljute papričice.

10 comments:

J e l e n a said...

Da znaš da je i meni fascinantno da kod nas prodaju jednu te istu boraniju a ranije je bilo da biraš. U par navrata videla i onu na metar, ali je nisam kupila i sada mi je žao. Nju su ljudi ranije gajili, a sada jej čista egzotika. Kuvanu boraniju isključivo radim od svežih plodova ali za salatu može da prođe i ona zamrznuta, a bademi su ti pun pogodak jer se oni tako dobro slažu, čak i najbolje od svih orašastih plodova, sa povrćem.

mirjana said...

Volim...ovu boraniju jedino i kupujem jer mi jedino ova vrsta(zelena olovka)bude mekana i nema konac,tako da je koristim za variva i salate.
divna salata,bas onako kako volim !!:)

mirjana said...

Zaboravila sam reci da mi je presa za cesnjak super,puno laksa za pranje nego ona sto protiskuje i uvijek mi izleti sa strane od jako pritiska..ovo mi se bas svida !!

Anja said...

Inače ne volim mahune, valjda zato jer imam sjećanje na varivo od mahuna još iz djetinjstva... Morala sam ih jesti, a meni su bile grozne :D A onda ih je jednom mama spremila na salatu i tad sam ih zavoljela i još uvijek ih volim samo na salatu. Ima milijun kombinacija i svaka mi je fina, a izgledaju odlično :)

Bite my cake said...

obožavam ovu salatu! nisam još nikad dodala orašaste plodove, super ideja

Kuma said...

mmmmmm.... <3

Anonymous said...

Super! Boraniju najvise volim na ovaj nacin. Kakva je to boranija na metar? Ovde postoji neka vrsta boranije koja se bukvalno zove 'podvezice', poreklom iz Juzne Amerike i Kariba. Da li se radi o ovoj boraniji?

Branka - byB said...

Mahune jako volim, a opet nekako ih rijetko jedem kao salatu, obično skuhane sa malo krompirića, soli i maslinovo ulje i to je to. Ali ova tvoja kombinacija za salatu mi je jako zanimljiva i mami me da ih isprobam i ovako. I salatica jako lijepo izgleda !

Sandra said...

Mislim da podvezice nisu boranija na meter. Mozda je boranija na metar snijbonen? Sta se lepo slaze uz ovu salatu je aleva paprika, ne samo zbog boje, nego i zbog okusa.
Pozdrav

Zorana said...

Odlican recept, hvala.

Post a Comment