Boranija sa poširanim jajetom


Mislim da i "vrapci na grani" znaju da je pre par nedelja bilo okupljanje food blogera na Adi ;). Ja nisam mogla biti prisutna svo vreme ali sam svratila na sat vremena da upoznam neke "nove" devojke i da vidim neke "stare" ;). Tom prilikom mi je promaklo da upoznam Majinu drugaricu Minu (o kojoj je pisala ovde) ali me zato sačekala kesica sa njihovim sjajnim proizvodima



Ja sam inače poprilično protiv svega upakovanog (jer ne znam šta se tu u stvari krije) i više sam za domaći proizvod... (što opet ne znači da ne koristim ništa "upakovano" :( ). Ali kad Maja kaže da su proizvodi Kosmajske delikatesne radionice dobri (i bez "dodataka") ja joj verujem bezgranično



Ova panceta tako lepa, prosto samo da je gledaš završila je kao "omotač" boraniji... Znam da se obično špargle ovako motaju ali ajde sad... jelo je bilo jako fino, lagano, elegantno... ma romantično i beskrajno smo uživali ;)



Potrebno je:
(za 2 osobe)

500 g boranije
100 g tanko sečene pancete 
malo svežeg ruzmarina
4 jaja
pola glavice belog luka
2 somuna ili neka druga peciva
malo suvog origana


Način pripreme.
Boraniju sam očistila i kuvala 20-ak minuta u dosta ključale, slane, vode. Kada je omekšala ocedila sam je, prohladila, umotavala u trakice pancete i ređala na pleh obložen papirom za pečenje (vodite računa da su početak i kraj pancete sa donje strane, na plehu, da se tokom pečenja ne bi odmotala). Na pleh sam takođe stavila i kriške hleba i par neoljuštenih čena belog luka. Na pancetu sam naseckala malo svežeg ruzmarina i pleh sam stavila u rernu na 200 stepeni na 30 minuta.



Posle 15-ak minuta izvadila sam hleb i stavila drugi a izvadila sam i beli luk čim je omekšao.
Kada je slaninica postala hrskava izvadila sam pleh iz rerne.



Na hleb sam istisnula pečeni beli luk i razmazala, od gore stavila par umotanih boranija a od gore je išlo i poširano jaje koje sam posula sa malo suvog origana.



Poširanje jaja: U dosta vode sipala sam malo sirćeta, kada je voda provrila kašikom sam promešala vodu u jednu stranu (da napravim vrtlog) a onda ulila jaje (koje sam pre toga izlila u čašicu) i kuvala 3 minuta... Postupak ponovila i sa ostalim jajima.
Napomena: Pošto je slaninica bila slana ja ni jaja i ni boraniju nisam dodatno solila.

5 comments:

J e l e n a said...

Mnogo si lepo ukomponovala ovo poširano jaje u jelo. Retko ga spremam, a zaista može svuda da se doda.

Branka - byB said...

Super ideja je iskoristiti mahune na neki način u zamjenu za šparoge kod ovog jela. Panceta izgleda vrhunski, a u ovakvom jelu ne preostaje nego uživati. Izvrsno !

Zorica Pavlovic said...

Obožavam poširana jaja a ovo sa boranijom i pančetom mi je odlična ideja

Bite my cake said...

krasan recept, ovo poširano jaje tako primamljivo izgleda

Anonymous said...

Nista da se doda, nista da se oduzme! Sjajno!

Post a Comment