Torta od lešnika i šumskog voća


Kada je sinkić rekao da želi voćnu tortu za rođendan uhvatila me panikada jer nikad nisam pravila voćnu tortu (!?) i par dana pred rođendan ja još uvek nisam imala tačnu ideju šta i kako a onda su "znakovi pored puta" rešili sve moje dileme i rešila sam da torta bude baš ovakva kakvu je vidite :)




Malo sam je slikala u "ženskom" fazonu jer je ona sama voćna i lagana pa mi se to tako više slagalo, a i imala sam lepe ruže pa je bilo greota ne ovekovečiti ih ;)
Nego da se vratim "znakovima pored puta". Prvo sam naletela na jastuk tortu sa jagodama i tu sam rešila da dekoracija torte bude u tom fazonu, onda mi se svideo fil torte sa šumskim voćem i na kraju sam iskoristila kore od lešnika iz ove, moje, torte (samo što nisam pravila grilijaš)...  



Jedino što sam još poželela da dekoracija bude u fazonu baked alaske (a nisam imala flambirer) ali i taj "problem" je bio rešen zahvaljujući ljudima koji su predstavnici LEIFHEIT-a za Srbiju. (Šta sve LEIFHEIT ima možete videti prateći njihovu fb stranu, a onaj deo programa vezan za kuhinju predstavljaću vam i ja ovde, zaista su sjajni!)



Šta još, šta još... A da... Ovaj recept šaljem Ana-Mariji & Miroslavu sa blogom Foozdarije u okviru igrice Ajme koliko nas je čija je ovomesečna tema šumsko voće.




Potrebno je:
(za tortu prečnika 22 cm)

za kore 3 puta po:
2 jaja
40 g šećera
80 g mlevenih, pečenih, lešnika

za fil:
450 g zamrznute mešavine šumskog voća
100 g bele čokolade
100 g šećera u prahu
400 ml slatke pavlake
1 kesica želatina (10g)



za šaum:
4 belanca
prstohvat soli
12 kašika šećera (ravnih)
4 kašike vode
sok od pola limuna



Način pripreme:
Priprema kora: U posudu za mešanje stavila sam belanca, mikserom ih ulupala u čvrst sneg, dodala žumanca i nastavila sa mućenjem a onda i šećer... Isključila sam mikser i blago, ručno, dodala mlevene lešnike. 



Okrugli kalup za tortu obložila sam papirom za pečenje, usula smesu za koru, lepo poravnala i pekla na 200 stepeni 20 minuta.
Ceo postupak ponovila sam tri puta. I nisam skidala papir sa kora posle pečenja već sam tako ostavila da se skroz ohlade.



Priprema fila: Šumsko voće sam stavila u cediljku i sačekala da se otopi, izmiksala ga u električnoj seckalici i propasirala kroz cediljku (da se oslobodim "brda" bobica). Želatin sam stavila u "plehano" lonče, prelila sa 4 kašike hladne vode i ostavila 10 minuta da nabubri.
U tom međuvremenu sam otopila belu čokoladu i slatku pavlaku ulupala u čvrst šlag (pazite da je ne premutite pa da dobijete puter). 



Želatin sam stavila na ringlu i na umerenoj vatri stalno mešajući grejala dok se nije otopio (ne treba da provri).
U ulupan šlag dodala sam šećer, belu čokoladu, propasirano voće i na kraju otopljeni želatin.
Slaganje torte: U kalup za tortu na dno sam stavila jednu koru, usula polovinu fila, stavila drugu koru, pa drugu polovinu fila i od gore stavila preostalu koru. Prekrila sam sve alu folijom i odložila u frižider preko noći.



Priprema šauma: U činiji za mućenje ulupala sam sneg od 4 belanca sa mrvicom soli, dodala sam i 2 kašike šećera.
U međuvremenu u šerpicu sam stavila 10 kašika šećera i 4 kašike vode pa sve stavila na ringlu i kuvala dok nije postalo gusti sirup (do trenutka kada su mehurići postajali veći... pazite da se šećer ne karamelizuje i stisne).



Vreli sirup sam u tankom mlazu sipala u belanca stalno miksajući, dodala sam i limunov sok i još kratko miksala dok cela smesa nije postala čvrsta i sjajna.
Tortu sam onda izvadila iz kalupa, stavila na tacnu za serviranje i celu je prekrila šaumom, malo "izbockala" kašikom i vratila u frižider da se sve dobro ohladi.
Pred samo služenje malo sam se poigrala brenerom (flambirer-om) i dodatno ukrasila torticu ;) (a i sinkić je)



Dodatak: U sledećem postu ideja kako iskoristiti žumanca koja ostanu pri pripremi šauma.

20 comments:

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Baš si je lepo napravila Olja. Vidiš da nije teško. :)
Srećan vam rođendanac, sa malim zakašnjenjem. :*

Snježana Cetina said...

Prekrasno izgleda!!
Veceras cu ponovo virnuti jer predobro izgleda da bi ju samo brzinski na mobitelu pogledala ;-)

Tajana said...

A ja je gledam i gledam XD

Matejka - Life tastes like chocolate said...

prekrasna torta!

Bjanka said...

Divna torta! Btw. ja sam kupila flamber pre nekih pola godine u Metrou isti ovaj. Meni je ustvari zao sto nemaju veci jer meni ovo nije dovoljno veliko i jako za ozbiljne operacije koje sam ja imala nameru da radim u kuhinji. Ali za male stvari i male porcije moze da posluzi.
Jeste da nije tema za kuhinju ali njihov dzoger je best of the best!

JA U KUHINJI... said...

Gago Hvala :). Za promenu, ovog puta pri pravljenju torte ništa nije krenulo naopako...a i sinkić je bio zadovoljan tako da... "misija" uspešno obavljena :)

Masatera, Matejka, Tajana Hvala vam :)

Bjanka daj reci gde se još mogu koristiti ovaj flambirer... meni pada napamet igranje po belancima i pravljenja karamela od šećera... gde si ga ti htela upotrebiti? A što se džogera tiče verujem ti ;) videla sam da zaista imaju razna čuda, na sve su mislili...

Tanja Leković said...

Srećan rođendan!!! Sreće, smeha, zdravlja želim malom dasi!
Imam isti ovakav flambirer (brener, bacač plamena....) i koristim ga za Krem brule i Gratinirane jagode - za sada u ta dva, a biće ih još.

JA U KUHINJI... said...

Tanja Hvala :) I da, pravila sam crem brulee po tvom receptu... ali o tome u sledećem postu :)

Dolce Fooda said...

I mi smo skori slavili rodjandan... cim sam videla tortu odmah mi je asociajacija bila Baked Alasaka... Mnogo je lepo ispala, od kora, fila, pa do sauma. Vrlo originalno.

Ja sam koristila tu sparvicu dok sam radila u restoranu za krem brule... uvek mi je bila nekako zastrasujuca...

Bite my cake said...

koja predivna torta! meni su upravo ovakve torte sa voćem i još k tome šaumom od bjelanjaca najdraže. ovaj brener si već dugo želim, morat ću nabaviti

Anonymous said...

Ova torta fantasticno izgleda! Sad bi mi bas dobrodosla uz jutarnju kafu. Brener je stvarno dobra investicija, ima toliko finih poslastica koje mogu da se isprobaju!

Branka - byB said...

Torta je posebno lijepa, prava svečana, slavljenička, a u odličan okus nimalo ne sumnjam. Super si iskombinirala sastojke, lješnjak i šumsko voće, a na kraju šaum, sinkić je dobio divan rođendanski poklon. Još jednom, sretan rođendan mu želim i neka uživa u svojim malim-velikim godinama !

alexxl said...

I Blow torch imaš?
Ajmeeeee, strašna si.
Fotke su ti naprosto fantastične, a Blog ti je vrhunski!

prekratakdan said...

Šaum uzgleda genijalno, dekorativno kao i cijela torta naravno

Maja Babić said...

Srećan vama rođendan, a tortica je toliko šarmantna da reči nemam!

Jeka i Maja said...

torta mi je prelijepa.
Ja ću malo modificierati način "slaganja" pa ćemo vidjeti što će biti.
čekiraj kod nas i daj ocjenu mojoj izvedbi.
Jeka

Zvezdana Simic said...

Torta izgleda prelepo :) Pretpostavljam da je 80 grama pečenih lešnika (pošto je masa),a ne ml? Ne znam kako bi to izmerila,osim u bažadareni bokal. Hvala

JA U KUHINJI... said...

Da, da Zvezdana grami su u pitanju, sada ću ispraviti...hvala na napomeni!

Zvezdana Simic said...

Najmanji prečnik koji sam našla u prodaji je 24 cm. Bojim se da mi kore ne budu pretanke. Šta vi mislite? Hvala :)

JA U KUHINJI... said...

Zvezdana Simic: Pa možda budu malo tanje ali ako povećate za po 1 jaje plašim se da će biti suviše debele 😇

Post a Comment