Pizza sa mladim povrćem


Volim ovo doba godine kada su pijace krcate mladim povrćem... Kada je crni luk tako nekako lagan i sočan, kada se beli luk tek formira u čenove, kada su tikvice ovako male i mlade, kada su krompirići specifični... A pošto svi volimo pizze rešila sam da ih napravim sa svim tim divnim povrćem a ko želi onda od gore može dodati još malo pršute, rendanog sira, maslina... ili već prema želji...



Potrebno je:
(za 2 pleha tj. 4 ovako "duguljaste" pizze)

za testo:
500 g brašna
250 ml vode
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
1 ravna  kašičica soli
6 kašika maslinovog ulja



za od gore:
2-3 mlada krompirića
4-5 čena mladog belog lula
50-100 ml maslinovog ulja
2 glavice mladog crnog luka
3-4 bebi tikvice
200-300 g braon šampinjona
morska so



i još:
malo pršute
malo crnih maslina
malo rendanog sira...



Način pripreme:
Priprema testa: U dublju činiju sam stavila brašno, suvi kvasac, so i šećer, sve dobro promešala a onda dodala maslinovo ulje i vodu te zamesila glatko testo. (ako treba dodajte još malo brašna). Ostavila sam testo da naraste a onda ga premesila i opet ostavila da naraste. Ako imate vremena ostavite ga tako par puta da narasta a možete ga i uveče zamesiti i staviti u frižider do upotrebe.



Pravljenje pizza: Testo sam tanjila u po dve "trake" dužine pleha i stavljala na papir za pečenje. Izbockala sam svaku traku viljuškom a onda premazala mešavinom rendanog belog luka i maslinovog ulja. Što se tiče ređanja od gore prvo sam stavljala listiće krompira, zatim pečurke, tikvice, crni luk... Sve od gore malo posolila, posula origanom i stavila u rernu zagrejanu na najjače prvo 5 minuta na program pečenja samo dole a onda još 10 minuta na program i gore i dole.



Kada sam ih izvadila iz rerne pizze sam opet malo poprskala mešavinom maslinovog ulja i belog luka a onda stavila i malo kolutova maslina, pršute, sira...


7 comments:

irenalana said...

Izgleda odlicno! Kakav je ukus ovih tamnih sampinjona? Kod nas ih jos uvijek nisam vidjela a tako mi fino izgledaju

JA U KUHINJI... said...

irenalana Ukus ovih šampinjona mislim da je malo intenzivniji nego kod običnih ali osim što sveži tako lepo izgledaju kada se skuvaju ili spreme izgledaju isto kao i obični ;)

Mimi said...

Ovo je divno! Mi smo se prošlog leta navukli na pice sa gomilom povrća i samo malo sira. Moram primetiti da korica izgleda savršeno... :)

Matejka - Life tastes like chocolate said...

prekrasno, takve su mi omiljene pizze :)

Kuma said...

Mirišeeee.....

Anonymous said...

Predivno! Moj muz je pravi pizza majstor, moracemo da probamo i ovakvu varijantu sa svezim povrcem!

Zorica Pavlovic said...

Gde sad da vidim ovako fantastične pice a uskoro ću na spavanje...berz obzira što je kasno, sa užitkom bih pojela jednu.

Post a Comment