Jagode sa labneh-om


Još "onomad" kada sam prvi put pravila labneh učinilo mi se da bi se super uklopio u slatku varijantu. Ovog puta sam iskombinovala ono što sam imala "pri ruci" i jako smo zadovoljni rezultatom. Sinkić je čak rekao da odustaje od ideje da mu za rođendan pravim voćnu tortu već hoće 10 šoljica ovog slatkiša ;). 
Ipak danas će on dobiti tortu po želji a vas "častim" sa po šoljicom ovog super finog slatkiša a rođendanska torta sledi u sledećem postu...
O emocijama i osećanjima povodom njegovog 11-tog rođendana bolje da ćutim... suviše brzo raste i prosto mi "klizi kroz prste"... Samo da je on nama živ, zdrav i srećan... ostalo ćemo lako ;)



Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 l jogurta
800 g jagoda
2-3 kašičice meda
4 kašike mlevenog grilijaša od lešnika
par kašika slatka od ribizla
par listića sveže nane


za grilijaš od lešnika:
50 g šećera
100 g lešnika (pečenih)


Način pripreme:
Cediljku sam stavila u veću posudu, u cediljku stavila gazu presavijenu par puta a onda usula jogurt, pokrila i držala u frižideru 24 h da se dobro ocedi.
Dovijeni "sir" labneh stavila sam u činijicu, dodala par kašika mlevenog grilijaša od lešnika i med, pa sve dobro promešala.


U čaše sam na dno stavljala određenu količinu seckanih jagoda, prelila sam ih sa po kašičicom slatka od ribizli, onda sam stavila red pripremljenog slatkog sira pa ponovila ceo postupak... od gore sam dodatno stavila malo seckanog lešnika i ukrasila po kojim listićem sveže nane.


Napomena: Ako nemate vremena da pravite grijijaš možete samo dodati med i malo seckanog nekog koštunjavog voća, a i slatko od ribizli možete zameniti nečim "sličnim" što imate pri ruci.


Ovaj, moj, recept objavljen je u majskom broju magazina MEZZE na str. 104-105.

 

8 comments:

Unknown said...

Ovo je baš odličan dezert, jagode i labneh (koji obožavam) je super kombinacija. Srećan rođendan sinkiću i sve najbolje mu želim. Znam osećaj, moja Milica je napunila 10 godina i nekako mnogo brzo rastu.

Milica - Na tanjiru said...

Predivna poslastica! Baš sam juče pravila labneh i u slatkoj varijanti smo ga jeli uz palačinke sa rogačem, pečenim lješnicima i orasima i medom... Ova ideja sa voćem je baš odlična... Probam! :)

Zoka said...

Odličan lagani dezert, a sinkiću srećan rođos i sve naj naj :)
Slike predivne ali predivne!

Anonymous said...

Sjajan recept! Srecan rodjendan sinkicu! Moj sinkic je vrlo tezak na jelu, nije on nesto izbirljiv, nego jednostavno ne jede nista. Hajde, pokusacu ovo, mozda ga privucem. Imam pitanje vezano za jogurt: koji jogurt koji si upotrebljavala? Ovde kod nas je jogurt prilicno gust, nesto izmedju jogurta i kiselog mleka u Srbiji. Ovdasnji jogurt ne moze da se pije, valjda moze za labneh.

Kuma said...

Srećan najsrećniji!!

JA U KUHINJI... said...

Hvala svima na lepim željama ;)

Sladoled mislim da taj gusti jogurt možeš koristiti kao takav... kao da si ovaj naš običan već ocedila ;)

prekratakdan said...

Odlična prezentacija, slike i recept a sinkiću sretan roćkas i točno znam taj osjećaj curenja godina...

Branka - byB said...

Sa malim zakašnjenjem sinkiću želim sretan rođendan uz najljepše želje ! I ne čudi me što je za rođendan zatražio ovaj desert umjesto torte, ovo je fantastično, prava poslastica za tople dane, laganog, a opet bogatog okusa. I jako lijepo i dekorativno izgleda !

Post a Comment