Crème brûlée


A evo gde su završila žumanca koja su ostala pri pripremi šauma... i naravno flambirer opet u akciji ;)


Klasičan recept, par jednostavnih sastojaka i vrhunska poslastica. Mere i sastojci svuda manje-više isti ali ja sam se držala naše Kuhinje zaposlene žene...


Potrebno je:
(za 6 porcija)

500 ml slatke pavlake
4 žumanca
80 g kristal šećera
šipka vanile
+ po kašika šećera za svaku činijicu


Način pripreme:
Pavlaku sam sipala u šerpicu, stavila semenke iz šipke vanile, i stavila na ringlu pa zagrejala skoro do vrenja a onda malo prohladila.
Žumanca sam dobro umutila sa šećerom pa malo po malo dodavala pavlaku, sve vreme muteći mikserom.


U keramičke posudice sam rasporedila smesu a onda posude stavila u dubok pleh, do pola sipala vrelu vodu i stavila u rernu na 180 stepeni na nekih 30 minuta s tim da sam papirom za pečenje prekrila posudice posle izvesnog vremena jer su krenule suviše da rumene za moj ukus.


Izvadila sam činijice iz vode, malo prohladila na sobnoj temperaturi a onda svaku prekrila providnom folijom i stavila preko noći u frižider.
Pred služenje od gore sam posipala po kašiku šećera i karamelizovala ga bremerom, sačekala par minuta da se karamel prohladi a onda servirala.

16 comments:

Zoka said...

Krem brule mnogo voilm. A i baš mi se dopada tvoja nova igračka. Ja imam neku glomaznu, taman bih mogla da se ponovim. Jedva čekam da vidim šta ćeš sledeće divno da nam spremiš. :)

Tanja Leković said...

Hvala na poverenju, al' što su ti slike..... Božanstvene!

Tajana said...

Nikad nisam ni pravila ni jela, a baš bih rado :-)

Olja said...

Odlično.. pravila nisam , ali jesam jela, a ovaj tvoj recept baš mami, samo da uspem negde da kupim ovaj LEIFHEIT-ov bremer, nikako nemam sreće da naletim na njega...:(

Nevena said...

Omiljeni, najomiljeniji slatkiš... Fali mi brenerčić, sve sam ostalo nabavila:)
Baš si dočarala krckavost:)

Bite my cake said...

ovaj brener je divota totalna, moram si nabaviti. krasan desert, ovo obožavam!

Zorica Pavlovic said...

Obožavam ga...a slike su fantastične!!

Marinica said...

Savršeno izgleda! Pogotovo gif :)) Ja sam naručila od tate brener i obećao mi ga je donijeti iz Italije kad ode nabavljati neke stvari za posao, jedva čekam :D

JA U KUHINJI... said...

Hvala, drago mi je da vam se sviđa ;)
Što se brenera tiče ima da se kupi u Home Centru a viđala sam i u Merkatorovoj samousluzi ali najjeftiniji je i najlakše kupiti preko nonstopshop-a (http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.nonstopshop.rs%2Fi-20916%2Fleifheit-flambirer-pro-line&h=RAQGVnP_A) :)
Jedino još da napomenem da se kupuje bez gasa a njega možete naći u trafici ispred ulaza u Merkatorovu samouslugu (ja sam se baš namučila tražeći pa zato kažem...)

Ime Hrane said...

Kao prvo - kakve fantastične fotke!! A onda, naravno i kakva fantastična izvedba ovog svetskog klasika! :) Ja ga nisam nikada pravila, jer nemam brener :P Razmišljala sam o onoj varijanti gde se posudice sa kremom stave neposredno ispod gornjeg grejača rerne, al onda bi se verovatno i krem ugrejao, pa to ne bi bilo to... Epilog - moram da kupim brener :))

Unknown said...

Obozavam creme brulee, ali uvek sam imala fobiju od ove spravice, tako da secer karamelizujem uvek u rerni na gornjim grejacima. Super slike!

Branka - byB said...

Savršeno izgleda, baš si majstorski napravila ovu poslasticu ! O breneru nisam razmišljala, ali sada si mi dala misliti i stavila sam ga na listu želja :)

Unknown said...

Odlicno! :)

Unknown said...

pa ja sve po receptu i izgleda ko na slikama, ali kad zahvatis na dnu je vodica i sve je nekako brasnasto kad jedes
Dali ste sigurni da je slatka pavlaka u pitanju - da ne treba da bude pavlaka za kuvanje ozda ili sam negde ozbiljno pogresila

Unknown said...

napravljeno po receptu, izgleda ko na slici, kad zagrabis kasikom dole je voda - tecno - gde je greska? jel sigurno slatka pavlaka u itanju da nije pavlaka za kuvanje?

JA U KUHINJI... said...

Marija Vukosavljević: Ne znam gde je greška, u pitanju je prava slatka pavlaka, imlekova a ne neke zamene ili one za kuvanje (jer one znaju čudno da se ponašaju)... Razmišljam šta bi mogao da bude problem... mislim pavlaka i jaja trebaju da se zgusnu onako kao puding... možda da si duže pekla... ne znam...

Post a Comment