Teleća pečenica sa prilogom od batata


Ovo je vrsta jela koje ne spremam svaki dan već eto tako... ponekad u nekoj svečanoj prilici... Malo sam se više potrudila pa sam ispekla i domaća raspucala peciva i sve u svemu bilo je jako fino a nije mnogo komplikovano za pripremu. 
I ako vam ostane mesa, kao što je nama, možete ga iskoristiti narednih dana tanko sečeno u sendviču ili u nekoj pasti sa sosom na bazi paradajza ili kako već...




Potrebno je:
(za 4-6 osoba)

1 teleća pečenica od  1-1.5 kg-ma

za marinadu:
1 kašika sitno seckane sveže žalfije
1 kašika sitno seckanog svežeg ruzmarina
1 kašika sitno seckanog svežeg timijana
2 rendana čena belog luka
1 kašičica tucane, ljute, paprike
100 ml maslinovog ulja
sveže mleven biber



za prilog:
1 kg batata
1 veliki crveni luk
ostatak marinade od mesa
2 čena belog luka
morska so
sveže mleveni biber

i još:
oko 50-100 ml crnog vina
morska so
pečeni krompir
svež timijan



Način pripreme:
Par dana pre pripreme sam napravila marinadu tako što sam u jednu teglicu stavila svo začinsko bilje, beli luk i maslinovo ulje.
Veče pre spremanja jela očistila sam meso od "žilica", dobro osušila i utrljala marinadu, pobiberila, prekrila folijom i ostavila u frižideru preko noći.
Par sati pred pripremu mesa izvadila sam ga iz frižidera a neposredno pred prženje i dobro posolila sa svih strana.



U veliki tiganj (koji može i u rernu) stavila sam malo maslinovog ulja a onda na naglo ispržila meso sa svih strana da porumeni. Zatim sam ga stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni na nekih 50 minuta.
Meso sam izvadila iz tiganja, prekrila alu folijom i ostavila da odmori oko 20 minuta a u tiganj gde se meso peklo sipala sam oko 100 ml crnog vina, stavila na ringlu i kuvala dok se sos nije prepolovio.



Paralelno, dok se meso peklo u rerni, oljuštila sam batat (bio je beo a ne narandžast na moju veliku žalost) i isekla na kriške pa na malo maslinovog ulja prvo propržila crveni luk seckan na rebarca a onda dodala i batat, beli luk (seckan na listiće) i ostatak aromatičnog ulja od marinade, soli, bibera te pržila dok povrće nije omekšalo.



Na tanjir za serviranje stavila sam po koje parče mesa preliveno sosom od crnog vina a sa strane sam stavila malo priloga od batata i još malo pečenog krompira... sve ukrasila sa po kojom grančicom svežeg timijana.

  

7 comments:

Milica - Na tanjiru said...

Predivno i svečano! Mislim da bi svi bili oduševljeni ovakvim ručkom! :)

Bite my cake said...

krasno jelo!

Laka kuharica said...

Ovo krasno izgleda i jako je fino, vidi se. Zaista nešto za malo bolji ručak, jer kod nas je teletina jako skupa, a ovakav komad je gotovo nemoguće nabaviti. Batate moji dečki ne vole ni pod razno, ali pecivo bi im bilo savršeno:)

Ани said...

Fantastic, easy and very beautiful pictures. Best regards

Anonymous said...

Jako fino! Ovde kod kod mene batata ima skoro koliko i krompira, a ja ga nikad nisam pravila. Shame on me! Promenice se to uskoro! Raspucala peciva izgledaju tako primamljivo... Posle dvadeset godina nejedenja hleba (ili peciva) uz krompir ili pirinac, nema sanse da bih mogla jesti ovako u kombinaciji, ali odvojeno - sigurno!

Mirjana said...

Kako je ovo dobroooo! Sve.

Branka - byB said...

Pravi svečani ručak kakav bi kod mene uvijek prošao. Odlično izgleda i vjerujem da je jako ukusno. Batat volim, neko vrijeme sam ga dosta i koristila, ali sam u zadnje vrijeme posustala. Marinada je odlična i sigurno daje potpuni okus ovom super ručku !

Post a Comment