Pirinač sa leblebijom, piletinom,...


Ovo jelo koje puca od različitih, finih, ukusa i tekstura šaljem Tanji (Kuhinja zaposlene žene) u okviru igrice Ajme koliko nas je, čija je tema leblebija.



Potrebno je:
(za 4 osobe)

500 g pilećeg belog mesa
1 ravna kašičica slatke mlevene paprike
1 ravna kašičica mlevenog coriandera
1 ravna kašičica mlevenog cumina
morska so, biber
maslinovo ulje
1 veza mladog luka
2 čena belog luka
300 ml pirinča dugog zrna
600 ml pileće supe
prstohvat šafrana
2 lovorova lista
1 konzerva (400 g) leblebije
100 g suvog grožđa
100 g badema
1 veza peršun lista



Način pripreme:
Meso sam isekla na kockice i začinila ga mešavinom soli, bibera, mlevene paprike, corijandera i cumina. Ostavila sam ga 15-ak minuta da odmori a zatim ga na naglo ispržila na malo maslinovog ulja.



Meso sam onda izvadila na tanjir, dodala još malo ulja pa ispržila mladi i beli luk sitno seckan. Dodala sam pirinač, malo sve zajedno propržila na jačoj vatri pa kada je pirinač krenuo da "beli" zalila ga pilećom supom, dodala šafran (predhodno namočen u malo vrele vode), lovorov list i vratila meso. Sve sam fino promešala i poklopljeno na laganoj vatri kuvala oko 15 minuta.



Posle tog vremena dodala sam suvo grožđe, leblebiju, još malo soli i bibera, vode po potrebi i nastavila sa kuvanjem dok pirinač nije skroz omekšao.
Kada je pirinač bio gotov dodala sam polovinu seckanog peršuna, sve dobro promešala, poklopila i ostavila da odmori 10-ak minuta.



U tom međuvremenu iseckala sam badem i malo ga propržila u tiganju bez dodavanja bilo kakve masnoće.
Pirinač sam onda sipala u posude za serviranje, obilato posula peršunom i pečenim bademima i poslužila.



Napomena 1: Jako lako jelo može postati posno a jednako fino, samo izbacite piletinu i umesto pileće supe koristite vodu.

Napomena 2: Ja sam koristila leblebiju koju sam sama skuvala pa deo zamrzla. U stvari ja uzmem kesu od 500 g sirove leblebije, potopim preko noći, sledećeg dana skuvam i od polovine obično napravim hummus a drugu polovinu zamrznem pa onda koristim za razna variva, čorbice ili opet napravim hummus ;)



A kako pravim hummus? Pa u električnu seckalicu (onu veću) stavim kuvanu leblebiju, dodam 2 prepune kašikice domaće paste od susama (prepržim pa sameljem susam i dodam malo ulja), soli po ukusu, dva čena belog luka, oko 50 ml maslinovog ulja i sve dobro izmiksam... dok se miksa kroz onaj otvor dodajem po malo vode u kojoj se leblebija kuvala... a da dodam i sok od pola limuna... I znači miksam dok skroz ne postane kremasto... Preručim u činiju i stavim u frižider pa pred serviranje ako treba još malo posolim, dodam limunovog soka po ukusu, prelijem sa malo maslinovog ulja i pospem ljutom mlevenom paprikom... A poslužim uz tanku kukuruznu proju :).
Šta sad? Interesuje vas kako napravim proju... E skoknite ovde pa vidite ;)


14 comments:

Anonymous said...

ovo ti je super :) nego, posto i ja kuham vecu kolicinu leblebije... sta dodajes umjesto vode u kojoj su se kuhale, kada hummus pravis od one zamrznute? pozdrav, vesna.

JA U KUHINJI... said...

Vesna kad hummus pravim od smrznute leblebije koristim običnu vodu i dodam malo više maslinovog ulja...

Laka kuharica said...

Kako mi piletina ne znači puno, odmah prelazim na hummus koji obožavam. Podsjetilo me da nabavim tahini, valjda ću ga naći. Sve je odlično, jer slanutak jako volim. Moji doma bi se zaljepili baš za piletinu, pa bilježim:)

Milica - Na tanjiru said...

Taman mi je ostalo toliko kuvane leblebije u zamrzivaču :) Ova kombinacija fino začinjene piletine sa bademima, grožđicama i leblebijom je savršena. Još uz neki fini pirinač će biti pravo uživanje! Baš odlična ideja! :)
A humus je već posebno dobra priča :) Koliko sam shvatila, i kod vas je često na stolu.
Fotkice vrlo primamljive... uostalom, kao i obično! ;)

prekratakdan said...

Sve je super

Natasa said...

ovo izgleda zaista divno!
nego, kako zamrzavaš slanutak? nikada nisam pokušala zamrznuti grahoricu pa me baš zanima, posebno jer ti je ovo s kuhanjem veće količine genijalna!

JA U KUHINJI... said...

Nataša kada se skuva leblebija ocedim je i stavim u plastičnu kutiju sa poklopcem, čekam da se prohladi i stavim u friz... kada izvadim ostavim par sati na sobnoj temperaturi da se otopi a onda koristim kako bi i inače da sam je tek skuvala ;)

Natasa said...

Hvala na odgovoru, probat ću svakako!

Anonymous said...

Predivno! Leblebija je izuzetno zahvalna namirnica! Fotografije su ti sjajne!

Zorica Pavlovic said...

Leblebije su vrlo česta namirnica u našoj kući...čak mnogo češća od pasulja,koji baš ne ljubim mnogo. Sve ovo mi se sviđa.

Anja said...

Kako mi prekrasno ovako s bademima izgleda :)))

Branka - byB said...

Ova riža sa piletinom i slanutkom mi je jako dobra i u svakom slučaju posebna, tu su i bademi i grožđice, ...., i izgleda savršeno ! Hummus je uvijek dobro došao i ovaj kod tebe je odličan !

nada said...

kako odnosno sa cim meljete susam? Pozz

JA U KUHINJI... said...

nado u električnom mlinu... slikica postoji u ovom postu za domaći marcipan: http://1331999.blogspot.com/2009/12/kuglice-od-domaceg-marcipana.html

Post a Comment