Rebarca u pekaču


S obzirom na vremenske uslove odlučila sam se da vam danas predstavim ova rebarca ;)
Ako želite da vam meso sa rebarca samo otpada i da se topi u ustima potrebno ga je dugo peći na tihoj vatri u posudi prekrivenoj alu folijom ili još bolje pekaču (ako ga imate).
Sos kojim premazujem rebarca i kasnije služim kao sos za umakanje istih je ljuto-slatki i mere za ono što ide unutra su orjentacione jer se treba naštimovati po ukusu tu i tamo dodavanjem više-manje ljutine i više-manje slatkoće...



Potrebno je:
(za 4 osobe)

1,5 kg svežih rebaraca
1 velika kašika senfa
1 velika kašika smeđeg šećera
1 mala kašičica ljute mlevene paprike
2 čena belog luka (rendana)

za ljuto-slatki sos:
400 ml paradajz soka
2 kašike koncentrovanog paradajza
2 čena belog luka
2 kašike marmelade  naranče-whisky (ili može od kajsija ili neki slični)
2-3 kašike smeđeg šećera
1 kašika meda
3 kašike worcestershire sauce-a
1 kašičica ljute mlevene paprike
malo tabasco sosa

i još:
1 kg krompira
salata od rukole



Način pripreme:
Rebarca sam premazala mešavinom senfa, smeđeg šećera, ljute mlevene paprike i belog luka pa ostavila preko noći u frižider.
Sledećeg dana meso sam stavila u pekač, poklopila i onda ga u rerni pekla na 150 stepeni oko 3 sata... (Ako imate vremena stavite na 120 stepeni na 5 sati). Posle tog vremena meso je bilo fino mekano pa sam ga izvadila na pleh obloženog papirom za pečenje a u tu masnoću koju je meso pustilo stavila sam krompir iseckan na kockice i kuvan nekih 15 minuta. Sve sam fino promešala, malo posolila i stavila u rernu da se krompir zapeče.



Dok se krompir pekao rebarca sam premazala s jedne strane pripremljenim slatko-ljutim sosom pa kada sam izvadila krompir na grill programu pleh sa mesom sam stavila na nivo 4 (bliže grejaču) i pekla 5 minuta, zatim okrenula meso, premazala ga sosom i sa druge strane i zapekla 5 minuta.



Na tanjir za serviranje s jedne strane sam stavila meso, sa druge krompir a pored i malu činiju sosa te salatu od rukole.
Slatko-ljuti sos možete napraviti i unapred a evo kako sam ga ja napravila: U šerpicu sam stavila paradajz sok i koncentrovani paradajz, kada je provrilo dodala i wončester, beli luk, marmeladu, šećer, med, ljutu mlevenu papriku, soli i bibera... Sve sam dobro promešala, krčkala i s vremena na vreme probala pa dodavala po malo ljutine i slatkoće dok nisam bila zadovoljna ukusom. Sos sam krčkala dok se malo nije zgusnuo.



Ovaj, moj, recept objavljen je u februarskom broju magazina MEZZE na strani 48-49

6 comments:

Vesna Nesic said...

Tu si me pogodila. Nekad sam ih često pravila ali sad vrlo retko. Pravim ih vrlo slično ali kad bude došlo na red nekom prigodom, sigurno ću isprobati tvoj premaz I tehnologiju:-)

irenalana said...

Jesu li rebarca svinjska ili teleca? Inace odlicno izgledaju i bas bi ih rado probala

JA U KUHINJI... said...

irenalana možeš uzeti koja hoćeš, rezultat i postupak su isti...

Zorica Pavlovic said...

Pravim vrlo slično kao ti i meni su rebra pravljena na taj način najbolje...uživam dok ih jedem.Prijatno!!

Anja said...

Uh, jako ih volim, rebarca su mi baš užitak :) Super mi je pekmez u umaku ;)

Bite my cake said...

totalno slasno, izvrsno!

Post a Comment