Scones sa kockicama čokolade


Došao je trenutak da vam kažem gde su završile čoko-karamel korpice iz ovog posta... "Krase" stranice martovskog ELLE-a! Kao što ste možda već videli Marija, Ana i ja nalazimo se u ELLE magazinu u okviru rublike lifestyle... 


Imala sam užasnu tremu kako će sve ispasti i s obzirom da NE VOLIM DA SE FOTOGRAFIŠEM (a ni da mi se fotke provlače javno bilo gde) bila je to "noćna mora"... Na kraju sam ipak prezadovoljna kako smo predstavljene i mogu da odahnem... U ostalom ima samo jedna moja fotka gde i ne ličim na sebe tako da je sve o.k. ;). Hvala ELLE na svemu!!


Kada su ovi "keksići" u pitanju davno su mi zapali za oko... deblji nego obični, seku se na osmine kruga i u sebi imaju sodu bikarbonu... to su im osnovne karakteristike... I da, pročitala sam da ih jedu obično za Uskršnje jutro... (na zapadu) tako da im je sada i "sezona"... 



Ipak za moj ukus suviše se oseti soda bikarbona mada kada su skroz hladni bolji su mi nego topli i mislim da bih ipak pravila dva kruga i znači manje keksiće a ne ovako velike... Da, često ih i prelivaju nečim... Ja sam imala karamel sos u frižideru pa sam ih prelila njime i mmmmm... uz šolju čaja ili kafe tada su pravi pogodak :)



Potrebno je:

350 g mekog brašna
140 g šećera
1 (ravna) kašičica sode bikarbone
70 g čokolade sa 70% kakao delova
50 g putera
30 g džema od narandže ili 1 kašičica rendane korice narandže
1 jaje
150 ml slatke pavlake



Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno, šećer i sodu bikarbonu, promešala pa dodala kockice putera i rukama ih "utisnula" u mešavinu brašna i šećera... Dodala sam onda i čokoladu seckanu na male kockice a na kraju i mešavinu džema, jaja i pavlake. Umesila sam testo istresla na radnu površinu i rukama rastanjila u krug debljine oko 2 cm, isekla na 8 delova i stavila u pleh na papir za pečenje. Ostatkom smese (oko što je ostalo na zidovima) džema, jaja i pavlake premazala sam svaki keksić, posula sa malo smeđeg šećera i pekla na 200 stepeni oko 20 minuta tj. dok nije fino porumenelo.



Malo prohlađene keksiće posipala sam sa mrvicama čokolade i sa po malo karamel krema koji pravim tako što 125 g šećera stavim u šerpicu pa kada se istopi i poprimi boju karamela dodam 250 ml slatke pavlake i na umerenoj vatri kuvam dok se sav karamel ne istopi i još malo. Preručim smesu u teglicu i ostavim da se ohladi, držim u frižideru i koristim za prelivanje palačinki, kolača, sladoleda pa evo i keksa...

23 comments:

sashkonela said...

A posle Zokine pite, evo nam i necega divnog slatkog za danas :) Cestitam na Elle, zasluzile ste! I ovaj recept za karamel mi je bas znacio. Super sto moze da se cuva u frizideru i koristi za kojesta...

Unknown said...

Nisam verovala dok nisam videla tvoju sliku u novinama.Znam koliko ne voliš da se slikaš,a tako si fotogenična.Da sam na tvom mestu,net bi bio preplavljen mojim slikama :)
I ja stalno štampam,pamtim,tagujem neke recepte za scones pa nikako da ih probam.Doći će i oni na red,jednom.

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Ja još uvek nisam uspela da nađem časopis kod mene. :( Ali koliko mogu da vidim po ovim fotkama, Olja...divno si ispala na slici. Sve tri ste divne i jako sam ponosna na vas. U svakom slučaju, to je jedno lepo iskustvo.
A i odabrale ste lepe poslastice, sve je po mom ukusu.

Jovana Miljanovic said...

Divno izgledaju :)

Laka kuharica said...

Čestitam na objavi, to je baš jako lijepo. Uvijek će ti ostati uspomena na posao koji je tako prolazan jer ga svi jednostavno pojedu:))! Scones su divne, što reći.

Mimi said...

Još jednom čestitam! :) Zaista su vas lepo predstavili...
I ja stalno merkam te scones. Privlaći me jednostavnost, ali ne znam ni sama šta da mislim...

Zoka said...

Sve čestitke od srca. Vredno godinama radite i lepo je što vam se trud isplatio. Sve sam iščitala dva puta i oduševljena sam. Divno ste predstavljene i divno izgledate.
A scones sa čokoladom, mmmm. Predivno :)

Anja said...

Zasluženo si predstavljena u časopisu, toliko divnih recepata i slika rijetko se nađe.
Sconesi su odlični!

Iva said...

Hej, bravo za Elle! Baš sam se obradovala kada sam videla:) I mislim da ću definitivno napraviti taj karamel:)

What's for dessert? said...

Čestitam, žao mi je što ne mogu uzeti časopis u ruke i pročitati te pogledati sve fotke.

Petra Kranjica said...

Čestitke na članke. Scones super izgledaju.

cookandplay said...

Čestitke za članke u Elle! Sad morate častit ;)))
Sconsi super izgledaju, prva slika...mljac!

Bite my cake said...

draga, čestitam!!

tanja said...

Čestitam na objavi, jako mi je žao što ne mogu prolistati i detaljnije pročitati o tebi i ostalim djevojkama :) Divna si na slici! Sconese i ja odavno pšlaniram isprobati, skupila sam ne znam koliko recepata ali nikako da dođu na red... Izgledaju ooodlično!

Nevena said...

Bravo!!!
Oli tako si ćarming!!!
Još te više volim što si tako drugačija:) Nadam se da ćemo se uskoro upoznati i uživo da slika dobije i ton;)
Nisma još pravila scones...Mnogo dobro izgledaju!

prekratakdan said...

Čestitke...

Marinica said...

Čestitam! Sconesi izgledaju jako fino :)

Unknown said...

Potpisujem Laku kuharicu u potpunosti!

Sandra said...

Sve čestitke od srca! Stvarno si zaslužila, tačnije, sve tri. Jedva čekam da nabavim časopis i pročitam ga. Inače, stvarno si prelepa na ovoj fotografiji. :)
Scones mi odlično izgleda, fotke kao i uvek besprekorne. :)

Anonymous said...

Narucila sam mami da mi kupi ovaj broj Elle, jer ovde srpskog izdanja nema. Samo zbog vas, naravno! Ovi scones mi izgledaju mnogo bolje nego one koje sam ja pravila po Najdzelinom receptu. Kod mene na 'Zapadu' se ne jedu za Uskrs, ovde imaju svoje specijalitete, mislim da su scones vise tradicija u Velikoj Britaniji i Commonwelthu. Nema veze, Uskrs je uskoro, pa eto razloga da ih isprobam! Jos kad bi ovako uspeli!

Branka - byB said...

Prije svega čestitke na tekstu u Elle, iskreno se veselim za sve tri, a što se fotografiranja tiče zbilja ne moraš bježati od toga i baš rado svaki put stani pred objektiv ! Kolačići su odlični, divno izgledaju i jako lijepo si i ovaj put ukomponirala džem i hvala ti za link. Vjerujem da se dobro uklopio u cijelu kombinaciju i da je kolačić fin i ukusan , a ja ću to ubrzo i sama otkriti jer smo se dogovorili za što skorije isprobavanje :).

JA U KUHINJI... said...

Puno, puno hvala svima na lepim rečima ;)

Nevena sigurna sam da će biti prilike da i ti za mene i ja za tebe postanemo i "glas prilepljen za sliku ;)"

Sladoled zaista ne znam tačno gde se jede za Uskrs ali tražeći recept često sam u uvodu čitala da ih prave pred i za Uskrs pa sam zato i pomenula ali ti svakako iz "prve ruke" možeš da mi kažeš šta i kako :)... Mada kad god da ih napraviš fini su za doručak ili većeru uz šolju čaja ili kafe... a još sa ovim prelivom... ma super.

Branka džem se savršeno uklopio i zato sam i koricu narandže zamenila tvojim jako finim i aromatičnim džemom ;)

Cinnamon and Thyme said...

Ma, super ste :). Čestitke. I ovi sconsi su jako privlačni :).

Post a Comment