Tanka pogača sa heljdinim brašnom


Hleb koji se jako lako pravi, nije uopšte potrebno zaprljati ruke a dobije se jako fino i s obzirom na sastav fino prozračno testo. Može se raditi i u kalupu za hleb ali ja sam ovog puta htela dosta hrskave korice pa sam radila tanju varijantu gde je korica bila fino hrskava a unutrašnjost fino mekana.



Potrebno je:

100 g integralnog, heljdinog, brašna
100 g integralnog, pšeničnog, brašna
50 g brašna od prosa
150 g mekog, belog, pšeničnog brašna
10 g integralnog susama
20 g golice
20 g semenki suncokreta
1 kašičica smeđeg šećera
1 ravna kašičica soli
1 kesica suvog kvasca
30 ml nerafinisanog maslinovog ulja
300 ml tople vode



Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam sve suve sastojke, promešala a onda dodala ulje i vodu i varjačom zamesila testo. Bilo je poprilično žitko ali nebitno jer nisam dirala rukama. Posula sam malo brašna od gore, prekrila i ostavila da naraste.



Pleh od rerne sam obložila papirom za pečenje i polila sa malo maslinovog ulja pa istresla nadošlo testo predhodno isto malo varjačom promešano. Malo sam poravnala testo i opet ostavila da narasta oko pola sata. Testo se poprilično stanjilo i razlilo po plehu pa sam onda uzela papir i preklopila testo s jedne i druge strane ka sredini... (tako da je sad testo bilo samo na trećini, sredini, pleha... i nije mi bilo zalepljeno za papir zbog onog ulja na papiru). Posula sam ga sa malo brašna i stavila u rernu na 220 stepeni na nekih pola sata.
Izvadila, malo prohladila i servirala.


Ovaj, moj, recept objavljen je i na Teslio portalu...

9 comments:

Petra Kranjica said...

Super izgleda!

Milica - Na tanjiru said...

Baš volim ove tvoje ideje za hljebove i peciva :)
Nisam nikad probala brašno od prosa, i moraću da probam da ga pronađem po radnjama! Ako ne uspijem, kojim tipom brašna bi se moglo zamijeniti? Kojem je najsličnije?

Laka kuharica said...

Obožavam ovakve pogače, no na žalost, kod nas već dugo nema heljdinog brašna, a iz Zgb-a mi se zbilja ne nosi. Isto je i brašnom od prosa. Baš ću pogledati u DM i Mueller, možda ipak imaju.

Anonymous said...

Odlično izgleda :)

Tanja said...

Da li veruješ da još uvek nisam ništa pravila sa heljdinim brašnom. beležim recept, odlično izgleda. I meni se sviđa kada ima hrskave korice.

Branka - byB said...

Super mi je ovaj kruh i meni se sviđa što je ovako tanki pa je više korice :)
Odlično izgleda, a odlično si ga i poslužila, ne bih imala ništa protiv kojeg zalogaja.

prekratakdan said...

Super kruhić, ja sam isprobala sva ta brašna, jer svaki dan pečem kruh u pekaču ali vjerujem da miješanje daje svoju snagu i energiju

Marinica said...

Izgleda baš ukusno :) Ja bih ga vjerojatno jela samog, bez ikakvih namaza :D

Bite my cake said...

fantastična je!

Post a Comment