Čorba od heljde


Čorbica koja, u ove hladne dane, greje i dušu i telo. Heljda je poznata kao namirnica koja greje i dobro je jesti zimi tako da... Ako ne postite možete dodati i malo slaninice "da zamiriše" i dobije na "jačini"... 


Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 glavica crnog luka
2 srednje šargarepe
1 veći koren peršuna
pola manjeg korena celera
150 ml zrna heljde
100 g shiitaki pečuraka
100 g šampinjona
1 struk praziluka
1 kašika koncentrovane paradajz paste
100 ml paradajz soka
1 čen belog luka
oko 1 l vode
maslinovo ulje
morska so
svež peršun list


Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan crni luk (posoljen) pa kada je omekšao dodala na sitne kockice seckano korenasto povrće (šargarepu, peršun, celer). Povremeno mešajući dinstala sam 10-ak minuta a onda dodala na krupno seckane pečurke. Posle 5 minuta dodala sam paradajz pastu, praziluk (seckan na deblje kolutove) i zrna heljde, sve zalila sa oko litar vode i kuvala na umerenoj vatri dok heljda nije omekšala (oko 15 minuta).



Kada je heljda (a i povrće) omekšala dodala sam paradajz sok, sitno seckan beli luk i morske soli po potrebi pa sve zajedno kuvala još nekih 10-ak minuta.
U tanjire za serviranje sipala sam čorbicu i od gore posula sa seckanim peršun listom, a možete preliti i sa malo maslinovog ulja.



Napomena: Količinu tečnosti možete sami doterati u zavisnosti da li želite gušću ili ređu čorbicu a ako volite ljuto na početku spremanja kad dinstate luk stavite i sitno seckanu ljutu papričicu.


10 comments:

Milena said...

Obožujem ajdo! Krasen, super recept! lp

Petra Kranjica said...

Odlično izgleda!

Bite my cake said...

volim kako upotrebljavaš različite žitarice u svojoj kuhinji. ovo je krasota!

Gordana said...

Odlicna corba i prelijepe slike.

Martina said...

wow your blog is amazing, the pictures are perfect! i wish i could understand though...
Martina

PS: there is a giveaway on my blog (2 days left), have a look:
http://homesweetbakery.blogspot.it/2012/11/giveaway.html
http://homesweetbakery.blogspot.it/2012/12/giveaway-bonus-prizes.html

Maja said...

Heljdu sam otkrila prije par godina i od tada je što više pokušavam uključiti u našu hranu. jako mi se sviđa recept!

Branka - byB said...

Odlična juha i posebno ukusna kombinacija sa heljdom. Zimi mi posebno prijaju ovakva jela koja su ujedno i kompletan obrok, za kraj možda dodam tek komadić sira. Slike su mi jako lijepe, baš mami i miriše ovako sa ekrana !

Anonymous said...

Heljdu sam jela jednom, u restoranu i bila i je odlična. Od onda je uvijek gledam po dućanima i ne kupujem jer je nisam znala spremati i pojma nisam imala što bih s njom. E sad ću znati! Spremljen recept!

Zvezdana Simic said...

Izgleda prelepo :) Da li može bez paradajz paste? Od kog kog proizvodjača ste kupili? D ali od te paste zavisi gustina čorbe? Nisam nikada kupovala šitake pečurke ,ne znam gde ih ima. Razmišljam da stavim bukovače. Da li ste heljdu potapali preko noći? Hvala :)

JA U KUHINJI... said...

Zvezdana Simic: Može bez paradaju paste, ona samo malo pojačava ukus paradajza a ne daje nešto posebno na gustini... Čorbica je u suštini "retka"... Pečurke možete koristiti koje god da imate a heljdu nije potrebno potapati preko noći ali ako želite možete, neče joj "škoditi"...
Srdačan pozdrav!

Post a Comment