Burrito (video recept)


Meksički burrito ili taco... tražila sam razliku na netu jer pojma nisam imala umesto da sam pitala decu :)). Iako ga nikad nisu jeli sa filma i crtaća znali su sve bolje od mene (razlika je samo u načinu motanja tortilje, taco je samo presavijena na pola a burito motana kao na video snimku). Zato su bili oduševljeni kada su čuli da će za ručak biti burrito ili taco, po želji... A vala na kraju sam morala i da im branim da jedu više jer što je mnogo mnogo je ;), a i ljuto je :)


Potrebno je:
(za 2 jako gladne ili 3 manje gladne osobe)


za sos za punjenje:
500 g mlevene teletine
1 glavica crnog luka
1 ljuta papričica
1 ravna kašičica ljute mlevene paprike
1 kašika paradajz pirea
300 ml paradajz soka
1 konzerva crvenog pasulja
malo morske soli
malo mlevenog bibera
malo maslinovog ulja
malo svežeg peršun lista


za salsu od paradajza:
1 glavica crvenog luka
2 male ljute papričice
2 veća paradajza
malo svežeg peršun lista
malo morske soli
malo maslinovog ulja


Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja prodinstala sam crni luk, sitno seckan, a onda dodala i na kolutove seckanu ljutu papričicu. Kada je povrće omekšalo dodala sam meso, pojačala vatru i pržila ga dok nije promenilo boju, onda opet malo utišala, dodala biber, so, ljudu mlevenu papriku, koncentrovani paradajz i sok od paradajza, sve dobro promešala i krčkala oko 30 minuta.


U međuvremenu sam napravila salsu tako što sam sitno iseckala crveni luk, papričicu i paradajz, sve zajedno promešala i začinila solju, maslinovim uljem i peršun listom.


Pred kraj krčkanja u sos sam dodala pasulj, sve lepo promešala i još kratko prodinstala. A onda sam i tortilje malo dopekla ali da ostanu mekane da se mogu savijati. 
I znači na tortilje sam stavljala po malo sosa, salse i motala burrito...mada priznajem da mislim da je zgodnije samo preklopiti na pola (napraviti taco) i jesti ;).
  

16 comments:

Tanja Leković said...

Ja sam tu lekciju savladala, pa prvo pitam Luku, tj. ako sam voljna da saslušam "Bože, Tanja, kako to ne znaš". Pravila sam nešto slično, sa junećim mesom i Meksičkim miksom i po ceo dan se šašavila i smarala dete sa "Ola, gringo" :-)
Vrlo lep recept i, naravno, izuzetno prikazan.

irenalana said...

Divno izgleda kako god da se zove. Ja do sad jos nisam probala tortilje a sve se zalijecem ali toliko ima stvari koje bi rado probala da prosto ne mogu sve da stignem. Jesu li tortilje domace ili kupovne? Kad procitam tvoje komentare o djeci tj o tome kako slatko jedu ovakve stvari muka me uhvati jer kod nas samo tijesto prolazi tj pite i pohovano meso a za sve ostalo se natezemo

Laka kuharica said...

Kod nas su i tacosi i burritosi sastavni dio kuhinje već jako, jako dugo. + chili con carne. Ovi tvoji divno izgledaju i dobro bi mi došao koji jer volim ljuto. Probala sam raditi i sa sitno sjeckanim, više ribanim, mesom (tako bi trebalo biti) i to je savršeno, ali odkud čovjeku toliko vremena?:))

Mimi said...

Jako, jako fino, mada ja nikako ne volim ljuto. A ako nije ljuto, nije to to, zar ne? Nema veze, napravicu jednom svojima...

What's for dessert? said...

O-bo-ža-vam ljuto!! Nakon što sam pasla oči na fotkama, idem pogledati video :)

Jovanka Baštovanka said...

odlican video po obicaju!

ja najvise volim vegetarijanski burito sa sve sirom! mmm.. mada i ovaj tvoj vrlooo privlacno izgleda =)

cookandplay said...

Vidi ti nje, opet je na TV-u! :))
Odličan burrito!

Gordana said...

Prelijepo sve zajedno, obozavam tvoje video recepte, predobri su, uzivanje gledati i super mi je ono kao sum vode i slicno. Savrseno :)

thinkpink said...

ja sam to modifikovala u domaci :)
pa da podelim jer je odlicno:)
ja pravim ovaj deo sa mesom samo, ne stvaljam salsu i ljuto zbog dece.
U deo sa mesom dodam kad sta imam pasulj,ili kukuruz ili oba :)
Stavim fil na tortilju urolam kao za burito, naredjam u vatrostalnu, prelijem kiselom pavlakom, narendam kackavalj i zapecem u rerni. Izvrsno je:)

Unknown said...

Ja bih uživala u meksičkoj kuhinji,jer obožavam ljuto.Vidiš i ja nisam znala razliku između ta dva.Mislim da ću ovo spremati ubrzo.

Anja said...

Baš ih volim, prekrasni su :)

Petra Kranjica said...

Super izgleda, a bitno da su klinci bili zadovoljni.

Tamara said...

jako volim meksičku kuhinju pa se nešto slično ovome vrlo čestio nađe i na našem stolu!

Anonymous said...

Takosi i buritosi nisu isto. Takosi su napravljeni od kukuruznog brasna i tvrdi su, krckavi. Buritosi su sa psenicnim mekim tortiljama.

alexxl said...

Taco je krut i hrskav, prepržen, a burito žilavc, gibak, savitljiv,

u tome je fora!!!!!

Anonymous said...

Tvoji burittosi su veliki hit kod mojih decaka. Doduse sa obicnom paprikom umesto ljute papricice zbog juniora, a mi smo dodali tabasco za pravi ukus. Ponavljamo!

Post a Comment