Bečka šnicla / Wiener Schnitzel (video recept)


Evo još jednog recepta za "klasično" jelo koje svako zna napraviti... Ipak kako je izgledala tj. šta čini originalan recept bečke šnicle... Mislim da je originalnost svakog jela teško utvrditi i ne želim sad pametovati o stvarima koje i ne znam najbolje ali pronašla sam da se izvorna bečka prži na puteru tj. više je to ghee, da je meso teletina od buta i da nikako ne treba bosti meso... E sad, mnogi je služe sa kriškom limuna a ja sam otišla malo dalje i prelila je slatkim od ribizla koje sam još onomad napravila sa idejom da njime prelijem ove šnicle.


Deca koja i inače često jedu bečku (doduše sinkić baš i ne voli pohovano meso) bila su oduševljena a slatkica je i obilato koristila slatko od ribizli (?!)...
Tako da eto sasvim jednostavno i uobičajeno jelo možete izdići na viši nivo i poslužiti u svečanim prilikama kao nešto jako lepo i posebno ;)


I nemojte se prepasti od količnine putera jer se ona ne utroši sva... deo otpadne na penu (koju sam sačuvala i iskoristiću u nekom keksiću) a deo i ostane pa možete koristiti pri pripremi drugih jela... prilog od krompira koji je pržen na ovom puteru je isto bio ekstra ukusan tako da će naš višak putera tako završiti...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 kg telećeg buta u komadu

za paniranje:
brašno
2 jaja
prežla

za prženje:
375 g putera (3 paklice)


za prilog:
1 kg krompira
malo peršun lista

i još:
morska so
biber
salata
limun


Način pripreme:
Prvo sam pripremila puter: U šerpicu sa debelim dnom stavila sam puter, sačekala da se otopi a onda bez mešanja samo lagano skidala penu koja se stvarala. Na jako laganoj vatri ostavila sam da vri dok se nije izbistrio u potpunosti a onda procedila i sipala u tiganj gde ću peći meso. (Na kraju posta u dodatku malo više o tiganju).


Priprema mesa: Meso sam isekla na deblje šnicle a onda svaku zasekla kao "leptir" i dobro rastanjila tučkom za meso. Zatim sam svaku šniclu posolila i pobiberila pa valjala u brašno - jaja - prezle (ne tapkajući meso).
Meso sam zatim pržila u pripremljenom puteru dok nije fino porumenelo sa obe strane a onda sam ga stavila na kuhinjski papir da se dobro ocedi.


Priprema krompira: Dok sam pripremala meso oljuštila sam, iseckala i obarila krompir pa kada je meso bilo gotovo odlila sam svu masnoću u činijicu (procedila), oprala tiganj, vratila deo masnoće i iskržila krompir, namerno ga ređe mešajući da poprimi finu zlatnu koricu tu i tako. Posula sam ga peršunom i još malo posolila.


Serviranje: Na tanjir za serviranje stavila sam po list salate, na salatu meso, sa strane krompir i poslužila sam sa kriškom limuna i činijicom slatka od ribizla.


Dodatak: Tiganj u kome sam pekla meso je Sirius od Metalca. Ne znam da li ste ga primetili ali ja sam se u njega "zaljubila" već pri prvoj poseti fabrici, videla sam ga onako u pogonu sasvim usput i osvojio me... Tiganj je zaista profi i osim toga što predivno izgleda super vrši "posao". Pošto ga imam već neko vreme pržila sam  meso u njemu na malo ulja, dinstala povrće a i meso, pravila rižoto i... svašta nešto i baš se dobro pokazao. Jedino što mi je "zasmetalo" su kao mrlje koje su se javile posle pripreme mesa ali sa malo sirćeta ili limuna čarobno nestaju tako da... samo treba biti pažljiv, znati kako održavati i trajaće vam dugo...dugo...Koga interesuje više detalja može videti ovde.

Recept je objavljen u oktobarskom broju magazina MEZZE na str. 48-49.

18 comments:

Tanja Leković said...

Pre neki dan sam gledala na 24Kitchen da Bečke šnicle prave od teletine i peku na puteru. Ja ih pravim od svinjskog buta ili ćurećeg ili pilećeg belog mesa i pečem na ulju. Mom sinu su omiljeno jelo, a ja ih poslužujem sa tartar sosom.
I pre poslednjeg pasosa sam primetila tiganj - potpuno je profi. Da li se lepi u njemu? Imam neke inox tiganje koje ni ne koristim samo zbog toga.

Mimi said...

Nisam jela Bečku sto godina! UH, baš bi mi odlično prijala danas za ručak. I mi pržimo na ulju, ali mogu zamisliti koliko je fina na puteru...

irenalana said...

Odlicne! I mi ih przimo u ulju ali u zadnje vrijeme cesce pravim pariske nego becke

Just Cake Girl said...

Odlično :) baš sam neki dan to radila :)

J e l e n a said...

Tiganj je boli glava, samo što i on zahteva zaseban tečni vim ze inox da se ne ošteti. Ima i lepu cenu, šteta.

elem, ti si ovo spremila onako kako treba da se sprema, a mi svašta zovemo Bečkim šbiclama, tj. sve što ispohujemo. Baš tako od teletine na puteru.

Kako si pedantna, svaka čast. Bravo za video recept i za snimatelja i za tebe. Samo onaj ko to radi zna koliko je to posla.

Laka kuharica said...

Zaista odlično i baš kako treba. Ja i inače, vrlo često pržim (ako poham nešto) u putru ili mješavini maslinovog ulja i putra. Putar je poznat da daje posebno dobar okus tako pripremljenim jelima. Ipak, najbolje Bečke šnicle su u Beču:))

Neja said...

Now that, I know :)

Petra Kranjica said...

Znala sam da mora biti teletina od buta ali nisam znala za maslac. Bez obzira na promamljivu šniclu mislim da bih prvo smazala krumpir, kako mi dobro izgleda.

What's for dessert? said...

Kod mene je isto maslac u upotrebi, a pohano meso obožavam! Sviđa mi se i prilog, ali sam sigurna da mi se ne bi svidio dodatak bilo čega slatkog.

vela said...

U zadnje vrijeme često pohujem, zbog juniora, ali uglavnom na masti to mi dođe kao besplatno. S obzirom na cijene putera, teško da ću upotrijebiti ovoliku količinu, možda mješavinu sa uljem. Ne sumnjam da je mnogo ukusnije prženje na samom puteru nego na ulju ili masti.

Dolce Fooda said...

Meni je to zelja da napravim kako treba, ali nema sanse da nadjem mekanu mladu teletinu, to ovde ne postoji, meso bude nekako zilavo i skroz bezveze. A bas mi se jede dobra Becka. Dzem od ribizla, sto da ne?

JA U KUHINJI... said...

@Opasna nama je ta emisija bila inspiracija da isprobamo "originalan" recept... A što se tiče tiganja pržila sam file, dinstala lovačke, pravila rižoto i sve je prošlo u najboljem redu. Ovi krompiri su mi se malo zalepili jer sam ih ja prekuvala ali baš ta korica je bila super ukusna i svi su se grabili za nju ;)

@Miki ni ja nisam 100 godina pravila bečku ali eto ponekad i taj "luksuz" sebi dozvolim ;)


@J e l e n a ne znam da li tiganju treba posebna "kozmetika" jer kažu da se pere samo toplom vodom i blagim deterdžentom... i bez ribanja onom oštrom stranom sunđera... A da košta košta :(. I hvala ti puno na lepim rečima i razumevanju kako je "jednostavno" snimiti ovakav video :)

@Laka kuharice kad (ako) odem u Beč obavezno probam original :)

@What's for dessert? Slatko preko je stvar ukusa, nama se dopada a i ti kada bi probala možda bi promenila mišljenje ;)

sashkonela said...

Eto sad sam i saznala sta je prava becka snicla, jer se ovde zaista svasta pod tim podrazumeva :) Zanimljive su mi oduvek bile te kombinacije slanog i slatkog. Ja nikako da se osmelim da ih probam, ali u ovim "austro-ugarskim" prostorima su zaista cesti i popularni...

Voja said...

Koliko dugo pržiš meso? Šta znači "nisam tapkala meso"? Svaka čast na trudu ovo fantastično izgleda (mislim na sajt). Pozdrav i samo tako nastavi.

P.S. Jesi li probala da sedneš na šniclu? :)

JA U KUHINJI... said...

Vojo, drago mi je da ti se sviđa to što radim, meso sam pržila po par minuta sa svake strane tj. dok nije fino porumenelo (minutaža zavisi i od jačine vatre) a to da nisam tapkala meso znači da kada sam ga uvaljala u prezle nisam pritiskala da se slepe za meso već sam ih samo "nežno" nanela ;). Što se sedenja tiče nisam probala ali zaista nisu masne ;)

Unknown said...

Ευκολο ...

Maja T. said...

Carobno...Danas sam pravila becke snicle po ovom receptu.Nisam znala trik da se peku na puteru.Ispale su fenomenalno...a tek limun odozgo...Bas-bas fenomenalno :)

JA U KUHINJI... said...

Maja T.: Drago mi je da ti se recept svideo, i mi smo bili oduševljeni kada smo napravili bečku šniclu na ovaj način ;)

Post a Comment