Američke palačinke - (video recept)


Nikad pre nisam pravila američke palačinke... U odnosu na "naše" razlikuju se po tome što se u testo stavi prašak za pecivo i soda bikarbona a i nešto je gušće pa samim tim i krajnje palačinke budu deblje. Ali ono što, po meni, čini ove palačinke je preliv a ja osim klasike, kockice putera i javorovog sirupa, predlažem i ove dve super fine varijante.


Potrebno je:
(za 8 palačinki prečnika 12 cm)

za testo:
200 g brašna
1 ravna kafena kašičica praška za pecivo
pola ravne kafene kašičice sode bikarbone
2 kašike smeđeg šećera
1 kesica vanilin šećera
50 g putera
1 jaje
300 ml mleka


za čokoladni preliv:
100 ml slatke pavlake
50 ml Baileys Irish Cream-a
100 g čokolade za kuvanje
šaka brazilskog oraha


za preliv sa bananama:
10 g putera
1 banana
2 kašike smeđeg šećera
20 ml ruma
šaka badema


Način pripreme:
Priprema palačinki: U manjoj činiji sam pomešala sve suve sastojke za testo a u većoj mikserom dobro umutila omekšali puter, dodala jaje i nastavila sa mućenjem, dodala polako mleko a zatim i kašiku po kašiku suvih sastojaka dok se sve fino nije povezalo.
Palačinke sam pekla u tiganju bez dodavanja bilo kakve masnoće 2-3 minuta s jedne strane i minut sa druge. Bitno je palačinke peći na umerenoj vatri i kada se od gore pojave mehurići koji "puckaju" vreme je za okretanje palačinke.


Priprema čokoladnog preliva: U tiganj sam stavila pavlaku i Baileys pa kada je tek provrilo dodala seckanu čokoladu, sklonila sa vatre i neprestano mešala dok se nije stvorio gladak krem.


Priprema preliva sa bananom: Na malo putera stavila sam kolutove banana i posle minut-dva dodala smeđi šećer i rum... kada se sos malo zgusnuo preliv je bio gotov.


Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam po 4 palačinke, jednu na drugu, i prelila jedan tanjir čokoladnim kremom a drugi kremom od babana. One čokoladne sam onda posula brazilskim orahom (sitno seckanim) a onaj sa bananama seckanim bademima. (Obe vrste oraha sam predhodno malo pekla u tiganju da im se pojača aroma).


Napomena: Blaziski orah je najveći priprodni izvor selena. Dovoljno je da pojedete 2 brazilska oraha da bi zadovoljili dnevnu potrebu organizma za ovim elementom. Isto tako je jako dobar izvor vitamina E, vitamina B kompleksa a ima i bakar, magnezijum, mangan, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor i cink. Sve u svemu par komada dnevno neće vam škoditi :), čak šta više, ali ne preterujte jer je jako kaloričan a i unos preterane količine selena nije dobra.

  

Ovaj recept je osvojio nagradu za najbolju prezentaciju u decembarskom krugu igrice (2012-te) "ajme koliko na je"... Sve radove iz tog kruga možete videti ovde...

20 comments:

Zoka said...

Divne su , deluju tako mekane i vazdušaste. Mnogo mi se dopadaju oba preliva prosto ne znam koji da izaberem. Što se tiče videa,postali ste pravu profesionalci. Odličan je.

Laka kuharica said...

Od kada djeca nisu doma ili nisu mala, palačinke, ni naše, ni američke, više ne radim. Ove tvoje su strašno primamljive, a preljevi si savršeni. Ipak, meni najviše odgovara onaj s javorovim sirupom. <što uopće ne znači da ne bih dobrano preljevala s ovima:))

irenalana said...

Savrseno izgledaju

Unknown said...

Volimo ih i često ih i pravim.Oba preliva su ti fenomenalna,mada ja bih ipak izabrala ovaj alkoholni :)

Milica - Na tanjiru said...

Mmmm... Odlične su!
Obožavam palačinke i ove američke sa ili bez voća ili one prave, ali kad su tanke kao papir... krajnosti :)
Super prelivi, a posebno ovaj čokoladni, mmm... :)

What's for dessert? said...

Ne bih imala ništa protiv da se ove palačinke s čokoladnim preljevom sad nađu ispred mene ;-)

mateja said...

odlične :) ja kad ih radim obavezno je preljev od čokolade, a sestri od nutele ;) ali ove sa bananama isto izgledaju primamljivo :) uf doručak iz snova

Gordana said...

Predobro izgledaju, krasne slike :)

Bite my cake said...

ovo je prekrasno, svaka čast na videima, a i na fotkama!

Anja said...

Mislim da sam već tisuću puta ponovila kako apsolutno obožavam palačinke, pa tako i američke. A tvoje izgledaju toliko famozno, ma savršeno, odmah sam poželjela jesti!

Jovanka Baštovanka said...

jao jao jao, sto ovoooo dobroo izgleda.. da dobro, odlicno! svaka cast!! =)

Marinica said...

Stvarno su jako jako primamljive! :)

Sandra said...

Sve tako savršeno izgleda da čovek pomisli da je u pitanju neka emisija o kuvanju u odličnoj produkciji. Od Vas treba učiti. :)

Petra Kranjica said...

Super izgleda!

Tamara said...

baš sam, i h i ja nedavno radila i to prvi put, sviđaju mi se tvoji preljevi!!

Bjanka said...

Primamljivo! Jos da nabavim neki omanji tiganj, sva sam u vokovima i nekim glomaznim varijantama!

Tereza Split said...

Predivni su vam recepti, slike ostavljaju bez daha....

Unknown said...

Fenomenalno

Unknown said...

Ovo izgleda prefino :) definitivno moram isprobati. Velika sam obožavateljica američke hrane i uvijek volim isprobavati nešto novo :)

Nenad said...

Ćao, prvo da kažem da sam prvi put pravio američke palačinke...koristio sam preliv od banana i baš mi se svideo ukus. Sledeće je da kupim liker baileys koji je baš skup, ali verovatno vredi tog ukusa koji mu daje pa da pravim i verziju sa čok. prelivom. Pozdrav i hvala za recept.

Post a Comment