Piletina sa karamelizovanim lukom (video recept)


Karamelizovani luk baš forsiram u poslednje vreme, bilo kao osnovu za čorbicu ili u raznim mesnim varijantama. Danas vam predstavljam ovu varijantu sa piletinom, maslinama i kaprom. Deca nisu mogla dočekati da kažem da je ručak na stolu :) i u slast su sve pojeli samo mljackajući... Veću preporuku od toga vam ne mogu dati :))


A sećate se kada sam vam ovde predstavila keramičko posuđe od Metalca. Neko je (Maja) u komentarima zatražio "reprizu" posle nekog vremena da vidimo kako se "drži"... I šta da vam kažem? Ovaj duboki tiganj zaista gotovo svakodnevno koristim jer ja svaki dan ili dinstam neko razno povrće za nas ili pravim neki sos za pastu za decu ili, ili... Tiganj je baš-baš bio u upotrebi oko 4 meseca i isti je kao prvog dana. Doduše i ja sam pažljiva, ne perem ga u mašini već ručno i to blago (nema nikakvih potreba za bilo kakvim trljanjem onom oštrom stranom sunđera) i koristim ga na umerenoj vatri jer nema potrebe da pregrevam posudu i gorim hranu.



Jedina zamerka koju sam i onda imala je što nema poklopac ali u međuvremenu sam se snašla jer poklopac od šerpe iz ovog posta savršeno odgovara tako da je problem rešen. Doduše taj problem možete rešiti i alu-folijom ako nešto treba poklopiti ;) a nemate ni jedan poklopac potrebnog prečnika.


Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 batka i karabatka
50 ml maslinovog ulja
malo sveže mlevenog šarenog bibera
par kolutova limuna
grančica ruzmarina
2 veće glavice crvenog luka
2 kašike aceto balsamica
1 kašičica meda
malo morske soli
šaka zelenih i šaka crnih maslina
kašika kapra
malo kore limuna
malo svežeg peršun lista

za prilog:
500 g krompira


Način pripreme:
Meso sam dobro oprala, razdvojila batak od karabatka i dobro ih prosušila. Prelila sam meso sa maslinovim uljem, posula šarenim biberom, kolutovima limuna i sa malo iglica ruzmarina pa promešala i ostavila u frižider da odstoji par sati.


Na malo ulja iz marinade propržila sam meso dok nije porumenelo sa svih strana (karabatke prvo pržite stranom sa kožicom). Kad je meso porumenelo izvadila sam ga na tanjir i prekrila folijom.


Na istom ulju propržila sam na rebarca seckan crveni luk (posoljen) dok nije omekšao (poklopiti ga i na umerenoj vatri dinstajte oko 20 minuta s vremena na vreme mešajući). Kada je luk omekšao dodala sam aceto balsamico i med, promešala pa posle par minuta dodala i meso, seckane masline, kapar, narendanu koricu limuna i sve zajedno krčkala dok meso nije omekšalo do kraja.


Na tanjir za serviranje stavila sam karamelizovani luk, na njega meso i malo peršun lista a poslužila sam uz krompir pečen u ljusci (stavite dobro opran krompir u rernu i pecite ga na 220 stepeni oko 50 minuta tj. dok ne bude skroz mekan kada ga probodete čačkalicom) i zelenu salatu.

16 comments:

J e l e n a said...

A joj kakav aranžman. I ja sam se totalno navukla na karamelizovani luk, totalno. Ja imam sličan tiganj,tj. vok i jako me lepo služi, skoro sve u njemu raidm i isto tako sam pažljiva sa njim, ribam ga samo sa spoljašnje strane, a zaista se ništa ne lepi za njega, tj, i kad se zalepi (namerno) onda samo nalijem vodu, odstoji i lako se opere.

What's for dessert? said...

Volim jela koja se pripremaju u jednoj posudi. Ovo je odličan prijedlog za ručak, a baš mi je drago da si nas iznenadila video postom.

Vesna Nesic said...

Vok je za mene zakon:-) Od ostalog posuđe imam vatrostalni poklopac i onaj rupičasti. Jedino supu ili čorbu kuvam u drugim posudama;.)

Izgleda da je karamelizovani luk hit jeseni. Celokupan obrok ti je fenomenalan!

Shacky said...

Jako volim tvoje video recepte! Jelo izgleda fenomenalno!

Mimi said...

I ja obožavam karamelisani luk. Imam dosta ideja sa njim i svašta pravim...
Ovaj recept izgleda odlično!
Baš sam jučer gledala sličan tiganj i razmišljala da li da ga kupim. Verovatno hoću, sad kad čujem tvoje utiske...

Olja said...

Fotke su prelepe. Divne, svetle, sveže boje. Recept odličan, karamelisan luk pogotovu favorizjem u poslednje vreme, a tek keramičko posuđe za kuvanje...No.1. Sve u svemu .. 5+. :)))

Olja said...

Oooo, imenjakinjo.. nisam znala. Živela! :)))

Laka kuharica said...

Vjerujem da je ovo odlično jer su i sastojci odlični! A pogotovo ako su djeca pojela sve, bez prigovora. Divno izgleda, fotke su prekrasne, baš kao i uvijek.

Milin Kuvar said...

Pogledala sam i video, stvarno je divno :) Ovaj recept je po mojoj meri a posuđe izgleda stvarno kao da je sad kupljeno :)

cookandplay said...

Krasno si pripremila ovo jelo! I video je odličan, baš profi! :)
Rijetko kad me neko slano jelo privuče više od slatkog, ali tvoja jela izgledaju tako sočno i slasno da bi oblizala ekran. :)

Anja said...

Jednostavno obožavam karamelizirani luk!

Zoka said...

Ovaj ručak je baš po mom ukusu. I ja bih pojela sve. :) Fotke i video su divni :)

Maja Babić said...

Ručak vam je bio MLJAC, i ja bih sve pojela da mi mama ovo spremi :)

Hvala za update, stvarno ti tiganj izgleda kao nov i dalje. Ja imam isti, ali ga jedva koristim, jer još uvek radim u onom starom (isto keramičkom, ali ne Metelčevom), a sve da dočekam da isti postane baš neupotrebljiv, pa da se prešaltam na novi. I sad se stari maltene mumificirao, onoliko koliko se izgrebao i delimično požuteo onda kad sam se žalila, takvo je stanje i dalje. Nije bolje, naravno, ali nije ni gore. Ne znam u čemu je trik, verovatno što smo ga često koristili ne samo ja nego i moj dragi, i pretpostavka je da on verovatno nije bio baš nežan s njim, pa kasnije postao, kad sam mu malo skrenula pažnju... :)

Tako da uvodim sad i novi tiganj u upotrebu, pošto ovaj ipak nema nameru da mre :)

Pozdrav!

boysmama said...

Lijep video recept i jako fino jelo. Super što su ga i djeca fino pojela, jer moji maleni (još) nisu zavoljeli masline, dok ja bez njih ne bih mogla živjeti ;) Karamelizirani luk koristim za gotovo sva mesna složena jela, a uz reducirani aceto i kao preljev, luk jako volimo u velikim količinama, a i jako je zdrav.

Sandra said...

Sve je tako pedantno i lepo. Neverovatno. Baš po mom ukusu.

Markoni NS said...

Savet. Nikada ne koristiti ulje koje je sluzilo za pac(marinadu). Takvo ulje,sluzi izmedju ostalog, za izvlacenje stetnih materija iz mesa. Pozdrav.

Post a Comment