Tart sa breskvama


Voće najviše volim da jedem sveže i jako retko ga stavljam u kolače, ali i ako ga već spremam volim da se oseti a ne utopi u "tonu" kreme. Ovaj tart je baš takav, kao da jedeš keks sa sveže spremljenim džemom od gore... Po meni, uz kuglu sladoleda, savršenstvo. Malo sam se poigrala sa testom da ne bude baš klasično i... šta da vam kažem... sinkić već danima pita kada ću ga opet praviti :))




Potrebno je:
(za tart prečnika 30 cm)

za testo:
100 g mekog brašna
100 g oštrog brašna
50 g mlevenih (pečenih) lešnika
50 g fino mlevenog rogača
50 g kristal šećera
na vrh noža sodebikarbone
125 g putera
20-30 ml vodke



za od gore:
3 velike breskve (čvrste)
75 g seckanih, pečenih, lešnika
1 kesica vanilin šećera
malo cimeta
sladoled od lešnika i vanile
sveži listići mente



Način pripreme:
U činiju za mešanje sam stavila sve suve sastojke za testo, promešala ih a onda dodala listiće hladnog putera i umesila mrvičasto testo a onda dodala par kašika vodke tj. koliko je trebalo da se testo poveže. 



Pleh za tart sam namazala puterom a onda utisnula testo, prstima, u tankom sloju kako po dnu tako i po ivicama. Sledilo je hlađene u frižideru, pola sata minimum, a onda sam ga stavila u rernu na 200 stepeni na 10 minuta.



U međuvremenu sam isekla i oljuštila breskve pa kada se testo poluispeklo poređala sam breskve, posula sa vanilin šećerom pomešanim sa cimetom i vratila u rernu na 25-30 minuta tj. dok testo potpuno nije bilo gotovo a i breskva malo poprimila boju.



Tart sam izvadila iz rerne da se malo odmori a onda i ih pleha. Posula sam ga seckanim lešnicima i listićima mente a služila sa kuglom sladoleda... Prelila sam i sa malo sirupa od slatka od smokvi... a može i malo meda (ako nemate ovaj sirup)...



P.S. Kada sam pisala sastojke sinkić je došao do mene i rekao... stavi 75 g lešnika 50 je bilo malo ;) (u popisu sastojaka za od gore...)



Ovaj, moj, recept je objavljen i na portalu Zondra Art.

16 comments:

Jovanka Baštovanka said...

ma da, eksprimentirala si sa tijestom.. pa eksperiment nikako ne moze biti los kad ima ljesnjake i ROGAC!!! di me nadje.. moram prvom prilikom po nekom naruciti rogac.. neopisivovolim kolace sa rogacom.. a ovaj tvoj tart izgleda glava boli =)))

What's for dessert? said...

Prekrasne, prekrasne, prekrasne, prekrasne, prekrasne fotke!! Oduševljena sam! Sviđa mi se eksperiment s tijestom, a isto tako i nadjev. Kod mene su breskve nekako zapostavljene u kolačima, obično ih pojedem svježe.

lusitania said...

slazem se sa tobom da je grijeh utopiti svijeze voce u kremu (osim mozda u nekoj pavlovi), stoga palac gore za ovu kombinaciju! slike su prave ljetne, bas podizu raspolozenje!

Bite my cake said...

tart je prekrasan, baš mi se dopada recept za ovo tijesto

Gordana said...

Stvarno prekrasno, slike, boje, dekoracija, pravi dozivljaj za pogledati, mogu misliti jos kako je ukusno :)

Anja said...

Predivna pita, kao da je okupana suncem :) I ja takve volim!

Anja said...

Predivna pita, kao da je okupana suncem :) I ja takve volim!

J e l e n a said...

Votka, rogač i lešnik u testu, u pa dobro si se poigrala. ;))
I ja retko kad stavim sveže voće u kolač, to mi je nekako strano ali ovaj tvoj izgleda tako slasno, naročito sa sladoledom. menta mi je otkriće leta, samo što je saksija sa mentom dobila noge i odselila se kod mojih jer tamo uspeva kao luda.

tanja said...

Sjajan tart, recept vrhunski, tijesto pun divnih sastojaka... A fotografije prosto obaraju s nogu, draga Olivera! Breskve isto najviše volim svježe, ali i u kolačima!

Unknown said...

Tart je skroz po mom ukusu, s`obzirom da ja voce jedem uglavnom samo u kolacima, a najcešće to bude neki crumble.Posebno mi se dopadaju sastojci za testo.

Zorica Stajić said...

Ovaj tart izgleda tako bajkovito, šareno, bogato, kada bih mogla da osetim i ukus voća, mente, njam, njam...

Maja said...

Voće, lješnjaci i još u kombinaciji sa sladoledom, divota! Baš volim ovakve recepte :)
P.S. Slike su ti odlične!!

Dilajla said...

Izgleda famozno uz dodatak finog voća.

Branka - byB said...

Iako i ja preferiram svježe voće u nekom ovakvom tartu još mi je i draže. Odličan je i zbilja super izgleda !
Sinkić me posebno osvojio, a da je već pravi majstor degustator govori kako zna odmjeriti koliko čega treba za potpuni okus. Bravo !

Anonymous said...

sta umesto vodka?

JA U KUHINJI... said...

Umesto vodke možeš staviti istu količinu što hladnije vode...

Post a Comment