Penne rigate sa piletinom (video recept) + darivanje


Ove nedelje ćemo se, opet, družiti sa Metalac posuđem ali na malo drugačiji način. Naime recept koji pripremam je MOJ a posuđe u kome pripremam je NJIHOVO. U svom proizvodnom programu izbacili su keramičko posuđe i meni su dali par posuda na testiranje. 
I neću vas sad gnjaviti karakteristikama aluminijumskog lima ili nelepljivog keramičkog premaza već ću vam reći ono što bi bilo dobro da sam znala kada sam ja dobila svoj prvi keramički tiganj (jer nije baš najslavnije završio... jedan od onih što su se kupovali na markice u većim marketima).

  • Jako je bitno da ne pregrevate tiganj bez potrebe jer ako ga koristite na jako velikim temperaturama naravno da može zagoreti ono što pripremate a onda će tiganj dobiti i tamne flekice koje nisu opasne u smislu da ste upropastili tiganj ali estetski smetaju.
  • Znači umerena temperatura a i ako preterate nikako ga ne hladite naglo pod mlazom vode već ostavite da se prirodno ohladi a onda operite toplom vodom, sapunicom i mekanom stranom sunđera (nikako ne žicom).
  • Nije preporučljivo prati ih u mašini za sudove jer je prašak suviše agresivan i može umanjiti nelepljiva svojsta.
  • Mešajte plastičnim i drvenim priborom i ne secite u tiganju.
  • I... i... pa to je valjda to... Da... i ako "zabrljate" nešto od gore navedenog i dalje možete koristiti tiganj (zdravstveno je potpuno ispravan) samo će estetski biti malo "ružniji" ;) i eventualno malo će mu oslabiti nelepljiva svojstva.

I znači za ovih mesec dana koliko je posuđe kod mene zaista sam dosta jela spremala u njemu i super mi je, baš nekako i mami da mešam stvari i gledam kako klize po tiganju :). Posebno mi je zgodan ovaj duboki tiganj od 26 cm. Ranije sam imala sličan tome ali teflonski i vremenom se pokvario i tražio zamenu tako da sam se ovome silno obradovala (jedino bi bilo dobro da ima i poklopac). 


Naime ja jako često deci pripremam razne vrste pasta a ovaj tiganj mi je apsolutno idealan za to i zato sam i vama kao prvo jelo predstavila baš pastu. A kada sam već kod paste deca su kroz nju projela mnogo toga što inače ne bih... tako je svojevremeno slatkica krenula da jede šampinjone a ovog puta je pojela i pozamašnu količinu tikvica koje inače nikako nisu na njenom repertoaru. Tako da kod nas manje omiljena hrana bude uvedena kroz pastu a kasnije se jede i u nekim drugim varijantama.




Potrebno je:
(za 3 osobe)

400 g penne rigate ili neke druge paste
1 glavica crnog luka
1 veliko belo meso
400 g šampinjona
250 ml slatke pavlake
2 srednje tikvice
2 čena belog luka
malo maslinovog ulja
malo morske soli
biber
malo sveže mirođije


Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja prodinstala sam crni luk sitno seckan (posoljen) a zatim dodala belo meso seckano na kockice. Kada je porumenelo dodala sam i na listiće seckane šampinjone, posolila, pobiberila i nastavila sa dinstanjem dok nije isparila tečnost koja se stvorila. Dodala sam onda i slatku pavlaku i na umerenoj vatri krčkala dok blago nije krenulo da se zgušnjava.


U međuvremenu sam kuvala pastu prema uputstvu sa pakovanja a i na malo maslinovog ulja propržila sam beli luk seckan na listiće, pa kad je porumeneo dodala tikvice i propržila ih sa svih strana dok nisu porumenele.
Pomešala sam sos sa pavlakom i pastu i na tanjire za serviranje stavila pastu, malo prženih tikvica od gore i posula svežom mirođijom.


Umalo da zaboravim... darivanje... I ove nedelje biće dosta poklončića na blogu. Danas tj. u ovom postu delimo dve džezve za kafu. Dvoje od vas koji ostave komentar pod ovim postom dobiće po džezvu a dobitnike ću objaviti neki dan sledeće nedelje (kada i ostale dobitnike iz sledeće dva posta od ove nedelje).


24 comments:

Gordana said...

Odlican recept a zainteresovalo me je keramicko posudje :)

Maja said...

SAVRSEN obrok!

snežana said...

Recipe je odličan, lagan obrok za ove vrele dane. Ja inače pravim nešto slično ali koristim tikvice i krompir sa začinima, alevom paprikom i maslinovim uljem i to stavim u teflonsku tepsiju i stavim u rernu, uključim infra zrake i to se vrlo brzo zapeče a ispari voda i posebno dodam meso i pene i odgore feta sir. Odlično je i toplo i hladno. Inače i ja sam zainteresovana za ovo posudje, ali sam čekala da to Metalac izbaci na tržište. Inače ja koristim posudje od inoksa i prezadovoljna sam ali mislim da je ovo bolje a i lakše za održavanje.

What's for dessert? said...

Jupiiiiii, video! Baš ih uživam gledati :) Fotke su isto super!
Što se tiče uvođenja u prehranu manje omiljenog povrća, kod mene za to služi najprije quiche, pa ako prođe, sljedeći korak je tjestenina.
Recept je super, a keramičke tave koristim već neko vrijeme i odlične su.

Marina said...

Hvala na ovim savjetima.. Ja svoju tavu stavim u mašinu - e pa neću više :)

Dajana said...

Osim što smo imale slično jelo na meniju, imamo i slične tave. Meni je ovakva duboka tava (saltapasta, kako je zovu u Italiji) najviše u upotrebi, obožavam je. Jako pazim na nju, perem je samo ručno, ali ipak su se nakon nešto više od godinu dana pojavile tamnije crtice koje su znak da se taj keramički sloj malo oštećuje. Ali sam ipak puno sretnija s ovim tavama nego s onim teflonskim.

Anja said...

Ooo da, tikvice i gljive s tjeteninom, savršeno fino i jedan od mojih omiljenih obroka. :)))

Maja said...

Kod nas su ovakvi recepti uvijek dobrodošli. Većinom ih spremam u woku, a za keramičke tave sam čula, no nisma ju imala prilike osobno isprobati :)

Video je fantastičan!

Tanja said...

Evo jos ednog saveta za tiganj, a vazi ne samo za keramicko posudje nego za svako sa tim nelepljivim povrsinama:
Nikada ga ne stavljajte na zagrejanu ringlu, mora da se zagreje postepeno.

Recept mi se jako dopada kao i slicice i video. Kod nas se testenina najcesce sprema 'na bolonjeze ili karbonare' Na moju zalost, suprug jede tikvice samo kad bas mora tako da sumnjam da cu isprobati kombinaciju, jedino ako nadjem nekog zahvalnijeg degustatora. :))

Bite my cake said...

još jedan krasan video uradak iz tvoje kuhinje, i divan recept!

Samira said...

Brzo, ukusno i zdravo!

J e l e n a said...

Imam taj kupljen na tačkice i lepo me služi, ali sam pazila pri upotrebi. Kad ovaj dokusurim, ovaj je sledeći.

Laka kuharica said...

Hi, hi, imam i ja neke slične posude i dobre su. Ovo je odličan recept, za mene samo bez piletine.

Tamara said...

hvala ti na savjetima za rukovanje, ,baš sam nedavno dobila jednu tavu i jedan lonac, pa su mi ovi tvoji savjeti dobrodošli, i ja obično pašte završavam u tavi, volim da još kratko na vatri svi okusi prožmu

Unknown said...

Danas smo imali ručak napravljen po ovom receptu,i odlično je. Moja djeca uvjek izbjegavaju tikvice,ali dans uz priču su sve pojeli :D

Gordana said...

Sjajan post, video mi se toliko dopada. Imam slicnu tavu i za sve je koristim, najvise ovako za povrce i pastu.
Super su savjeti koje si dala. Ovdje su se tek pojavile te keramicke tave i pise se dosta o njima da nisu dovoljno ispitane zdravstveno. Ja sam svoju kupila prosle godine na odmoru kod nas isto na markice :)

Maja said...
This comment has been removed by the author.
Maja said...

Obožavam tikvice i nijesam ih nikada kombinovala sa gljivama, tako da ću ovo jelo obavezno isprobati.
Posudje sa keramičkim dnom koristim zadnjih par godina. I zaista, ukoliko se pere u mašini njegovo svojstvo nelijepljenja znatno oslabi. Što se mene tiče, to mu je jedina mana, jer mašina za posudje je moja najbolja prijateljica u kuhinji, ne znam kako sam uopšte funkcionisala bez nje :)
Oduševio me video recept, ali moram dodati da su i fotografije veoma lijepe !

Josipa said...

Jako fino izgleda! Imam jednu posudu od Metalca pa bih jako htjela ovu džezvu. ;)

kuvaricaveca said...

Ovo je idealno lako jelo za leto, ja u letnjim mesecima često spremam paste na razne načine SUPER JE!!!

Amaterka said...

Radim nešto slično tako da mi se baš sviđa ovaj ručak :)

lepamara said...

Fotografije odlične kao i uvek. Na njima i najobičnije jelo deluje kao vrhunski specijalitet.

Anonymous said...

Trazim neki recept sa piletinom gde bih mogla da dodam limunovu travu (lemon grass) kao zacin. Cini mi se da je ova pasta kao stvorena za tako nesto, jer tikvica ima blag i nedominantan ukus. A ovo posudje izgleda stvarno super! Za sad nisam dalje otisla od keramickog noza, ali ovaj tiganj stvarno izgleda dobro!

Anonymous said...

Olja, isprobala sam i ovaj recept! Uz dve manje izmene: koristila sam integralne penne i umesto mirodjije stavila sam limunovu travu (lemon grass). Ispalo je odlicno! Stavicu sliku na tvoj FB nalog!

Post a Comment