Biftek sa žalfijom, pečurkama i plavim sirom


Ovaj post već jako dugo stoji u draftu i mislim da je danas pravi trenutak da ugleda "svetlost dana", da vas malo počastim jer naš sinkić danas puni 10 godina... I uvek ista misao u mojoj glavi: "Samo 10?" jer deluje mnogo zrelije od mene koja uskoro punim 40 :)). Ovih dana smo diskutovali o prolasku Venere preko Sunca, o tome kako sve planete stoje u svemiru, o tome zašto uvek vidimo istu stranu Meseca i do kakvog će to poravnjanja doći u decembru i ne... nisam ja njemu objašnjavala ništa već on meni ;)... "Ljubi ga majka"... Sav je aljkav, smotan, nemaran ali ipak SAVRŠEN! Uh... bolje da pređem na recept... A parče torte dobijate naknadno pošto znam da jako volite slatko :))
Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 velike šnicle bifteka debljine 3 cm

za marinadu:
1 kašičica senfa
1 kašičica meda
2 kašike maslinovog ulja
1 zgnječen čen belog luka
1 kašičica seckanih svežih listova žalfije



za umak od pečuraka:
500 g šampinjona
malo maslinovog ulja
malo putera
1 kašičica seckanih listova sveže  žalfije
100 g plavog sira
50 ml mleka
malo morske soli



i još:
2 glavice belog luka
malo maslinovog ulja
malo morske soli
50 g plavog sira



Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam očistila od žilica, vezala koncem i stavila u marinadu preko noći. marinadu sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za marinadu.
Kada je bilo vreme da pripremim meso zagrejala sam grill tiganj i pekla meso po 3 minuta sa svake strane (da dobijem krvav biftek, ako želite srednje pečen ide oko 4-5 minuta a za dobro pečen 6-7 minuta... mada sve zavisi i od debljine mesa i jačine vatre ali ovo su neke okvirne odrednice). kada je meso bilo gotovo izvadila sam ga na tanjir da malo odmori i posolila te servirala.



Priprema pečurki: Šampinjone sam isekla na tanke listiće pa sam ih pržila na jačoj vatri stalno mešajući, na mešavini maslinovog ulja i putera. Kada su krenule da rumene smanjila sam vatru, dodala plavi sir, žalfiju, malo mleka i soli pa sve fino promešala i još vrlo kratko prodinstala.



Priprema pečenog belog luka: Glavicama belog luka sam odsekla vrh, prelila ih sa maslinovim uljem, posolila i pekla u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.



Serviranje: Na tanjir za serviranje stavila sam s jedne strane umak od pečurki a sa druge meso na koje sam izmrvila malo plavog sira i pored je išao pečeni beli luk...

16 comments:

Iiiii said...

Sretan rodjendan junioru, ova kombinacija je bas po mom ukusu!

Imam samo jedno pitanje prakticne prirode...naime kada fotkas hranu (a recimo da je to nesto malo 'skuplje' kao u ovom slucaju biftek), sta radis sa tim mesom koje se sigurno ohladi dok ti namjestis scenu, pa uslikas par puta, pa vjerovatno provjeris na kompu kako to izgleda, pa mozda ponovo fotkas...to kosta vremena (vidi se na sosu od gljiva da se uhvatila tanka korica jer se ohladio).
Sem sto nemam pojma o fotografiji, uvijek me je sprecavalo u pravljenju dobrih fotki, kao sto su npr. tvoje, taj faktor, sta cu sa ohladjenom hranom, sta sa dekoracijom, ko ce prati sve te case, soljice, tanjure, cistiti mrvice i masne fleke...
Peces li npr jedan biftek za fotkanje, ili napravis rucak, family ceka, a ti bas uhvatila da fotkas:)?
Bas bih ti bila zahvalna da mi pojasnih proces nastajanja jede ovakve serije fotki (sa vrelom, kvalitetnom hranom koju je u sv. sl. steta baciti nakon snimanja).
Thx!!!

What's for dessert? said...

Sretan rođendan tvom sinu!!
Ovo jelo preskačem, barem u ovom obliku, volim jače pečeno meso, ali moram priznati da za one koji vole slabije pečeno, ovo je previ mamac. Čekam obećani komadić torte :)

JA U KUHINJI... said...

Celu scenu i sve pripremim unapred (ne na stolu gde jedemo) i kada je meso gotovo prvo serviram svima a onda poslednje parče ide na fotkanje i to je ono što JA pojedem :)). I kod mene iskreno to ne traje satima, da se sve ohladi već par minuta a fotke gledam kasnije pa ako nisam zadovoljna nikom ništa a ako su o.k. idu u post...Ja sve to poprilično brzo odradim mada je malo nezgodno kada se slika nešto sa pavlakom ili tako nešto što se "stvrdne" a da se i ne ohladi ;) ali ajde sad...
Kada je neka hrana u pitanju često sinkić želi baš taj tanjir i zaista hrana ostane topla i sasvim je o.k. za jelo...jer 5 minuta tamo-ovamo nije toliko strašno... Bitno je samo unapred sve isplanirati, pripremiti sve varijante i onda samo sve brzinski odraditi... barem ja to tako radim.
A sudove... pa pere ih mašina i ovako i onako ;)
Iskreno da mi je sve to toliko zahtevno i komplikovano i da mi je teret a ne zadovoljstvo ne bih to ni radila :)
A o tome da bacam hranu ili pravim samo za fotkanje nema ni govora jer ipak suviše je cenim i poštujem da bih je bacala :) a zgražavam se knjigama o slikanju hrane gde je torta sačinjena od biskvita, kartona i neke bele mase ili gde je sendvič pun čačkalica ili gde se sve preliva mašinskim uljem ili gde živo pile ofarbaju u rumeno i slikaju... Grrr... Kod mene je sve prirodno i tako kako je a završi sa slašću u stomaku nekog od nas...
I naravno da ne fotkam kad mi dodju gosti ;)

JA U KUHINJI... said...

Hvala na lepim željama, torta će stići tek negde u patak ja mislim... Ako bude fotogenična ;)

Iiiii said...

Hvala ti na odgovoru, fotke su prekrasne, pogotovo jer ih pravis a la minute:) bez pomagala i prevare.

SENKA said...

Savršen biftek, takav baš volim.
Uživajte u rođendanskom slavlju i sve najbolje tvom 10ogodišnjaku.
jedva čekam slatko...

Tanja Leković said...

Srećan vam rođendančić! Da nastaviš da budeš ponosna na svoju decu kao što si sada.

Laka kuharica said...

sretan rođendan i još puno takvih želim desetogodišnjaku. Naša djeca su divna i puno pametnija od nas, zar ne?
Ručak je božanstven, nema mu mane, sve što volim. I fotke su, kao i uvijek, savršene. Kao i ti, hranu slikam baš onakvu kakvu je skuham, nema tu puno šminke, nakon toga se pojede:)) Naravno, moje fotke nisu ni približno kao tvoje, ali ja se tješim da je to zato što imam najobičniji fotić (ha, ha, dobra sam, zar ne?).

Tanja said...

Srecan rodjendan klincu! Obozavam radoznalu decu koja istrazuju sama i koju ne moras da juris da se zainteresuju za nesto.
Sve sa tanjira bih pocistila u slast.

Bas mi je bilo zanimljivo da procitam za fotografije. I kod mene je slucaj da je uslikano moja porcija. Sreca te volim 'ladnija jela pa i kad se ohladi meni ne smeta. :)))
A skoro sam radila corbicu od blitve, to jos nisam objavila, i kako nesto nije nikako islo na prvim fotografijama je sve OK na poslednjim se izdvojila aleva paprika po obodu tanjira ... pa sta se moze, te poslednje su najbolje i idu na blog. hihi

Bite my cake said...

uh, koja divota! ne mogu se nagledati ovog bifteka :) nisam nikad probala ovako medium done ali morat ću, baš me mami :)

Unknown said...

Deckicu srecan rodjendan!
A rucak po mojoj meri.

Gordana said...

S malim zakasnjenjem sretan rodjendan :) Prekrasan biftek, nisam ljubitelj crvenog mesa, ali je ovaj savrseno ispecen, vidim. Odlican rucak.

Tamara said...

ne sjećam se kad sam zadnji put pojeal dobar komad bifteka iako više volim da je jače pečen. s nestrpljenjem čekam tortu

Zoka said...

Srecan rodjos slavljeniku. Biftek je divan, jedva cekam tortu.:)

Branka - byB said...

Sretan rođendan sinkiću ! Odlična mi je uvodna priča, o tim temama i ja bih rado raspravljala, a posebno sa jednim 10-togodišnjakom, odličan je !
Biftek je super, ovo je pravo, baš pravo čašćenje i užitak !
Torticu čekamo :)

Dolce Fooda said...

Jao, Maslinka, sta nam radis sa tvojim biftecima... bas su ti lepo ispale pecurke... zalfija je polako usla u moj jelovnik ovog leta tako da hvala na ideji... veoma slatki detalji u vezi tvog sina.

Post a Comment