Bećar paprikaš (video recept) + darivanje


I dok sam u prošlom postu predstavila jelo koje kod dece uvek prolazi i brzo se sprema ovog puta nešto što dragi i ja jako volimo i na čemu bi mogli živeti... Opšte poznato jelo koje zaslužuje svaku pažnju, par sasvim običnih i jednostavnih sastojaka a jelo SAVRŠENO, zar nije to ono što se traži?



I sad pred kraj se može dodati i neko umućeno jaje pa sve zajedno još malo propržiti zajedno ali ja volim jaje na oko i volim kada mi žumance curi po povrću tako da sam se odlučila za ovu varijantu.



I moram dodati da se posuđe i ovde super pokazalo, povrće se uopšte nije lepilo i prosto je mamilo da ga mešam i mešam... A jaje je zaista samo skliznulo na svoje mesto što nije bio slučaj u ovom postu... tu sam morala 2-3 jaja peći jer su mi pucala, curela i izluđivala me...A i ako pogledate video do kraja videćete kako se posuđe lako pere... ma milina ;)



Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 srednje glavice crnog luka
3 paradajza
4-5 paprika (može raznih boja zbog šarenila)
1 ljuta papričica (opciono)
oko 40 ml nerafinisanog suncokretovog ulja
morska so
2-3-4 jaja
malo parmezana
i neki hleb da močite ;)



Način pripreme:
Na ulju sam prodinstala sitno seckan crni luk, posolila i dinstala 5 minuta. Zatim dodala ljutu papričicu seckanu na kolutove i nastavila sa dinstanjem narednih 5 minuta. Sledilo je dodavanje paprike seckane na štapiće a nešto kasnije i oljuštenog i iseckanog paradajza. Sve zajedno sam još malo posolila i dinstala dok se povrće fino nije ukrčkalo.



Na tanjire za služenje stavila sam bećar paprikaš a onda od gore i po jedno jaje na oko i malo parmezana.


Dodatak: Jedna od fotografija iz ovog seta je iskorišćena za bilbord koji se nalazi na ulazu (izlazu) u Gornji Milanovac...


A kada je darivanje u pitanju u ovom postu poklanjam dva PRESLATKA lončeta. Dvoje od vas koji ostave komentar pod ovim postom dobiće po lonče a dobitnike ću objaviti neki dan sledeće nedelje (kada i ostale dobitnike iz druga dva posta od ove nedelje). Srećno :)

39 comments:

Gordana said...

Obozavam ove tvoje video recepte, super su mi. Paprikas odlicno izgleda.

Maja said...

I ja sam ga juce pravila,samo sam ubacila jaje da se skuva u becaru,nisam ga mesala,tako da je ostalo celo.Idealno jelo za ove dane,a bude i brzo gotovo.A loncici su prelepi svi do jednog.:)) <3

Shacky said...

Gledam i razmišljam, ne bi ovo bilo loše za doručak! Mislim da neću više čitati blogove na prazan stomak :) Zaista predivno izgleda. Ja isto volim rovito žumance! Lončići su preslatki!

J e l e n a said...

Uvek se iznenadim kako jedan recept može da se sprema na sto načina. Jaje na oko, ovo ti je super. Ja ga umešem unutra, a ovo mi izgleda jako atraktivno. Sećam se kad je suprug tražio da mu sa spanaćem ispržim jaje na oko. Meni je to tako čudno izgledalo i nije išlo jer se u mojoj porodici nikada nije kombinovalo sa klasičnim spanaćem, već smo koristili samo kiselo mleko kao prilog, ali kako si odrastao, na to si navikao.

Tanja Leković said...

Miris bećar-paprikaša je moja asocijacija na leto, kao i sva jela sa paprikom. Moj tata ga je voleo sa umešanim jajetom (kao što Jelena sprema), a ja volim sa prženom kobasicom i svežim, ruskavim hlebom. Prošle godine sam pripremila veću količinu i rasporedila u posudice za friz. Kakva je to radost kada zamiriše u decembru - neopisivo.

aleksandra said...

uh, ovo je za mog muza omiljena poslastica. nisam dodavala jaje na oko, ali probacu. ziveli! :)

Anonymous said...

ovo je ono sto je moja prijateljica za vrijeme studentskih dana nazvala "pravo maminsko jelo"! bas bih i ja to mogla spremiti ovih dana.

Laka kuharica said...

Baš si me podsjetila na ovo, godinama nisam radila, a odlično je! Mama je to znala raditi (bez jaja) pod imenom sataraš i moram priznati da ga, kao mala, nisam voljela. Danas je druga priča. Čim mi stignu paradajzi iz vrta, radim.

pahuljica said...

Paprikas prosto mami... Mi ga obozavamo, ja nekad dodam domaci kecap (ali iskljucivo domaci, gusci je i aromaticniji), i tako obogoati ukus, neverovatno. Super je ova ideja sa jajetom, probacu i tako.

Mama je ranije ostavljala u tegle, kao zimnicu, pa smo i preko zime imali paprikas. :)

Andjela said...

Becar paprikas me nepogresivo podseca na leto, bezbrizne dane i predivne mirise iz mamine kuhinje! Kada dodje sezona naseg povrca u basti, becarac je svaki dan na meniju, jer je to moje bez premca omiljeno jelo, bas zbog toga sto je jako jednostavno, a neponovljivo ukusno :)

Anja said...

Daaa jako volim ovakvo povrće, nisam jela s jajetom jer mi nije palo na pamet, a baš je zgodno :)

Maja Babić said...

Bećarac je zakon! I ja ga volim sa jajetom! Probala sam i bećarac i jaje da stavim u domaću tortilju i preklopim pa jedem kao sendvič, uh što je to bilo dobro... Samo, ova količina povrća koju si ispisala, to bi kod mene bilo za jednu osobu (tj. MENE :))

Što se tiče Metalca i tih non-stick sudova - ne znam da li su sada drugačiji, ja sam kupila tri tiganja i jednu šerpu kad su se tek pojavili (nije bila bela unutrašnjost, nego teget ili braon, i beše još neka boja) i brzo je to crklo. Oštetio se taj premaz i nekako popucao, a i sam tiganj dobio stomak na sredini, bar onaj veći (ovi mali se još drže, mada ih slabo koristim). Pa sam se vratila Tefalu (onom sa debljim dnom, tanak se isto potklobuči brzo), a uzela sam oko nove godine i Delimano sa keramičkim slojem. I to već ima vidne znakove habanja, ispočetka se nije lepilo ništa, sad hoće, a pazila sam ga stvarno kao da je teflon, mislim, nisam grebala po njemu niti se nešto iživljavala. Kontam da ima klasa i klasa tih keramičkih, ovaj Delimano očito nije nešto, samo se dobro reklamira.

Inače volim emajl i inox od Metalca.

Pozdrav!

jasna said...

Jelo brzo i jednostavno. U odličnoj kombinaciji sa jajetom. Bilo umešano ili kao ovde, na oko.
Posuđe odlično! Pozdrav.

Tanja said...

Volim jaja na oko i to bas ovakvo da curi, ali mi nikada nije palo na pamet da ga spremim uz becarac. Obicno zavrsi umuljano sa ovim povrcem. Dobra ti je ideja.

Maja Babić said...

Tek kad sam otkucala ceo prethodni komentar, shvatila sam da je na ovim tvojim tiganjima keramički premaz unutra, moje primedbe gore navedene su se odnosile na neki emajlni-nonstick premaz. Ali ručke na tiganjima su iste, isti i znak na njima, pa su me navele da pomislim da je ista stvar u pitanju. Baš sam znatiželjna kako će se pokazati Metalčeva keramika (koliko danas idem da kupim jedan!) :)

Mimi said...

Vidim da i ti i Maja pravite becarac sa jajetom na oko. Bas mi je to zanimljivo, probacu tako... Mi ovo jelo koje ja obozavam :), zovemo sataras i pravimo ga sa muckanim jajima... Jedva cekam sezonu paradajza, pa da krenemo.. :)

Amaterka said...

Sviđa mi se dodatak jaja na oko na paprikaš, sviđa mi se i video :)

Samira said...

Ja ovo jelo zovem sataras, samo sto nisam jos nikad probala sa jajetom. Izgleda obecavajuće :)

Bite my cake said...

ovo mi je predobro, posebice s ovim jajetom na oko na vrhu, nisam nikada jela ovakvu kombinaciju ali znam da bi mi se jako dopala!

Nada said...

Fantazija, pravo ljetno jelo ! Video super!

snežana said...

Bećarac je jelo mog detinjstva. Moja majka, koja je iz Leskovca, nam je često pravila ovo jelo i ubacivala jaja direktno jelo ili je bilo bez jaja a prilog je bio kuvani krompir. Meso se jelo manje nego sada.A bećarac spremljen u ovom keramičkom posudju je sigurno dobar i ukusan, jer ja znam da jela koja je moja majka spremala u posudju od one stare keramike,gline, uvek je bilo ukusnije nego kada se sprema u drugom vrsti posudja. Snežana

Branka - byB said...

Obožavam ovakva povrtna jela i u subotu nakon placa gdje ću kupiti sve što treba ovo pravim ! Jaje do sada nisam imala običaj dodati, ali zvuči mi jako dobro i primamnjivo pa ću i to napraviti.
Lončići su preslatki, ma divno je svo ovo posuđe, a vjerujem i u kvalitetu.

Tamara said...

odličan i brz ručak, ja ovakav paprikaš još i više volim kad je hladan

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam svima na divnim rečima i vidim da delimo istu "strast" prema ovom jelu...
I da prvo sam stavila u naslov i sataraš a onda mi je bilo dugačko pa ostade samo bećar ali to je to... I mi smo obično pravili sa mućenim jajetom unutra ali da ostane onako "balavo" ali i ovako je super.
Jelena i meni je bila čudna kombinacija spanaća i jaja na oko ali mom dragom klasična tako da je sve to stvar navike.
Majo znam o kom posuđu si pričala u prvom komentaru ali ja nemam iskustva sa njim... Ne znam ni keramika koliko je trajna jer su je izbacili tek pre mesec dana i meni odmah dali par komada na testiranje i za sada je super... Možda da kroz godinu dana klasične upotrebe ponovim test pa da vidimo kako se drži ;) jer i ja najviše volim inox i imam par tiganja raznih firmi koje s vremena na vreme menjam jer su prilično "potrošni" ali zato inox je zakon... Najesen će biti jedna tura testiranja i njihovog inox posuđa pa ću videti kako će se pokazati u odnosu na druge sličnog tipa koje imam.

Maja said...

E, ovo volim! Jaja su mi potpuna novost, totalno izennađenje, a tako su ti divno ispala.
Stvarno nas daruješ ovih dana :)

Maja Babić said...

Update:
Ja danas kupih jedan taj sa kreamičkim premazom, a ne odoleh i jednom aluminijumskom, i odoh odmah da ubacim nešto u njih :)

p.s.
ako budeš ovaj keramik koristila relativno redovno, pa kroz jedno 6 meseci, javi utiske (ako se setiš :)

What's for dessert? said...

Jučer sam s užitkom pogledala video, a danas žmirim na ove fotke curećeg žumanjka :)
Keramičke tavice su super, a jelo mi se jako sviđa (naravno bez jaja na oko).

Jacina carobna kuhinja said...

Bećarac obožavam, ali samo ja u našoj kući, svi drugi nešto prevrću očima kad ga spremim, baš me briga, ja ipak skuvam, pa ko voli nek izvoli, ja bih ga jela za doručak, ručak i večeru, a tvoj izgleda bajno, pljusnu mi voda na usta kad sam videla fotke i video ;))

lepamara said...

Kad stigne bećarac znači da je stiglo i leto. Obožavam ove brzinske recepte, idealni su za vrele dane.

Marina said...

Super mi ovo izgleda, hranjivo i baš za ljeto!

Anonymous said...

bećarac paprikaš je jedno od najjačih jela koje me podsjeti na vrijeme kada sam u vrtu kao klinka brala paprike i nosila ih baki da složi baš taj ručak... nekada su paprike drugačije mirišale, barem mi se danas tako čini, ali kroz ove slike vrati se poznati osjećaj...
odlična fora s jajetom, ne bi mi to, moram priznati, nikada palo na pamet

Zoka said...

Obozavam becar paprikas bas ovako.Pvi put cujem da se jaje dodaje u smesu.Mogla bih ziveti na njemu, obicno ga jedem samog i sto rece Maja ova kolicina povrca je taman za mene. Samu :)

majloV said...

Wow.. isprzis jaje na oko i izazoves masovnu histeriju :))
E zeno bas ti zavidim..

Nego vrede li ovi loncici toliko!?

Nevena said...

jeste, bećar je stvarno jedna divotna stvar! i ja volim tako sa jajetom i baš bi mogla da napravim ovih dana za večeru. baš si me lepo podsetila!

Sanja Manasijevic said...

Kod nas se ovo jelo zove sataras i malo je druigaciji odnos sastojaka, na tu kolicinu paprike ja bih stavila kilogram i malo vise paradajza.
Moja mama je stavljala jaje, onako ga umesala na kraju, ja sam uvek za klot varijantu. Posto volim jaja na oko probacu tako sledeci put. Inace meni je super i samo ili sa testeninom....

Maleni Miš said...

Mljac! Jedini moj prblem e sto vrlo ne pidnosim ljuske od paprike koje kod mene bude poriv za povracanjem. Dugo nisam jela satarash ali pravo kazes-vreme je. I ja volim ne parmezan nego kravlji sir da nagnjecim pa malo kad s prohladi pomesam sa satarasom...mmmmmljac sad sam ba gladna. I naravno tumbs up for video! :)

dragicap said...

Kao prvo recept odličan ! Pravi letnji. A što se tiče bloga fanatastično uredan kao i kuhinja kao i način spremanaj i najbitnije oseća se posvećenost porodici a sve to kako najlepše nego kroz domaću kuhinju i nezaobilazan dodatak ...kuvanje s ljubavlju!

pacezuto2 said...

Ja sada ogladneh I odlicna ideja sta da napravim nabrzaka za danasnji rucak posto imam devojcicu od deset meseci I ponekad nemam mnogo vremena za kuvanje.Izgleda na videu mljac mljac :)Nadam se da ce se svideti I mojoj devojcici.Hvala za video,veliki pozdrav! :)

Sarah K. said...

Njami. Sataras mi je omiljena klopa. Nego zanima me ovaj hleb, deluje tako ukusno. Je li domaci ili kupovni? U slucaju da je domaci, mogu li da dobijem recept?

Unapred hvala :)

Post a Comment