Čorba od koprive i kopriva sa jajetom na oko


O koprivi sam do ovog proleća samo slušala i čitala, o njenoj lekovitosti i "čudotvornosti" a onda sam ovog proleća rešila da se "malo bolje upoznamo" i od sada definitivno ulazi u naš jelovnik.
Samonikla je biljka koja se bere u proleće i to samo 3-4 vršna mlada lista sa stabljikom (visine do 15-ak cm). Treba ih brati rukavicama a onda popariti vrelom vodom (da prestane da žari) i  klasično koristiti kao ostale zeljaste biljke za čorbe, variva, kaše, umake, kao fil za razne pite, salate, ma pustite mašti na volju...
Kada sam malo googlala saznala sam sledeće:

"Kopriva sadrži minerale (najviše gvožđa i mangana), zatim kalcijum, fosfor, natrijum, sumpor, kalijum, magnezijum, silicijum, tanin, soli i druge minerale, enzime i organske kiseline (mravlju, maslačnu, sirćetnu i pantotensku kiselinu) i supstance koje deluju na sekreciju želuca. List je bogat vitaminom A (beta karotinom do 20 mg na 100 g) i vitaminom C (75 do 140 mg, odnosno 20 puta više vitamina C nego u zelenoj salati ili drugim vrstama gajenog povrća), B2 i K vitamina, hlorofil, flavonoide, histamine, enzime, tanine, vosak. i 3% celuloze. Hlorofil podstiče razmenu materija, čisti organizam, dezinfikuje rane i pospešuje njihovo zarastanje.
Što se tiče lekovitih svojstva popravlja opštu slabost organizma, smiruje kašalj, pomaže kod gripa, prehlade, bronhitisa, astme, upale krajnika i pluća, poboljšava varenje, popravlja krvnu sliku (protiv anemije). Jača organizam, srčani mišić, stimuliše aktivnost srca, ubrzava cirkulaciju, reguliše krvni pritisak i proliv, zaustavlja spoljašnje i unutrašnje krvarenje, u slučajevima fizičke iscrpljenosti, dobar je stimulans za jačanje korena kose i dr. Pomaže kod ateroskleroze, upaljenih i proširenih vena i hemoroida, krvarenja iz nosa. Čisti, jača krv, smanjuje šećer i mokraćnu kiselinu u krvi, smiruje upalu sluzokože, želuca i čir, stimuliše rad creva, jetre, izlučivanje žuči, utiče na veću aktivnost bubrega, izbacivanje vode iz tela. Pomaže kod uvećane prostate, reume, artritisa i gihta. Jača i umiruje nerve (naročito protiv neuralgija, išijasa, vratobolje i lumbaga)..."



I sad ne znam da li sam vas ubedila da joj date šansu u svojoj kuhinji, ako do sada niste, ali toplo vam savetujem da odete u prirodu, lepo se provedete, nadišete svežeg vazduha i nauživate a kući vratite sa kesom punom ovog "blaga" i obradujete malo svoje telo.
Ja vam ovde nudim čorbu od prosa i koprive i jedno jednostavno i lagano jelo sa koprivom i jajima.


ČORBA OD KOPRIVE I PROSA

Potrebno je:

1 veza mladog luka
2 čena belog luka
50 ml prosa
100 g svežih listova koprive
malo maslinovog ulja
malo morske soli
malo slatke pavlake (po želji)


Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja propržila sam sitno seckan beli i mladi luk. Kada je porumeneo dodala sam proso i koprivu, nalila sa litar vode i kuvala na tihoj vatri nekih 20-ak minuta tj. dok proso nije omekšao.


Presula sam čorbicu u blender, smiksala i vratila u šerpicu pa još kratko prokuvala, posolila i servirala sa malo slatke pavlake a ako želite posnu varijantu možete preliti sa malo maslinovog ulja.


KOPRIVA SA JAJETOM NA OKO

Potrebno je:
(po porciji)

1 krompir
1 veza mladog crnog luka
1 veza mladog belog luka
80 g svežih listova koprive
20-30 g suvog mesa
1 jaje
malo maslinovog ulja
mrvica soli (samo na jaje)


Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja propržila sam na krugove sečen beli i crni mladi luk. Kada je omekšao dodala sam koprivu i mešajući dinstala dok nije "splasla".


Na dno glinene posude stavila sam kolutove barenog krompira, preko sam istresla pripremljenu koprivu, posula sa kockicama suvog mesa (bilo je jako slano i zato ništa posebno nisam solila a vi po ukusu posolite), stavila malo masti pa u rernu na 10 minuta na 200 stepeni. Onda sam preko stavila jaje, mrvu soli i pekla još par minuta dok jaje nije bilo gotovo (po ukusu jako zapecite ili ostavite tečno u sredini).


Ovaj post mnogo lepše dizajniran možete prelistati i u drugom broju časopisa MEZZE...

16 comments:

What's for dessert? said...

Koprivu jedem još od djetinjstva i znam da je zdrava, ali nakon ovog popisa blagodati za naše tijelo, jest ću ju još više.
Kombinacija s jajima bi se svidjela mom suprugu (nisam ljubitelj žumanjka koji se razlijeva), ali mi je zato juha genijalna. Prezentacija je odlična!

Unknown said...

Kod nas se kopriva baš jede,beremo je i sušima za čaj,tako da je koristimo cijele godine, recepti mi se dopadaju,slike su ti jako lijepe.

Gordana said...

Ne znam sta je ljepse od ove dvije ponudjene stvari. Prekrasno prezentovano.

Tanja Leković said...

Ne pravim koprivu, iz neznanja i lenjosti, ali bih baš mogla da je uvedem, razmišljam, u čorbici.
Slike su fantastične!!! Druga odozgo, etno bez preterivanja - odlična!

jubistacha said...

Tako i ja, ovog proljeća sam je odlučila isprobati. Napravila sam roladu i sve fino slikala. Samo da još stignem staviti na blog. Juhica izgleda čarobno!

Laka kuharica said...

Juhu s koprivom radim, ali ovo s prosom mi je otkriće i moram isprobati. Odlična jela.

Jacina carobna kuhinja said...

Ja sam je ovog proleca bas forsirala, jer je MM dosta anemican, ali se buni kad je vidi, kaze da mu je doktor rekao da jede crveno meso i dzigericu a da nije pominjao zelenis, te da ce postati Marsovac ove sezone... xexe, ali ja ne pridajem vaznost njegovim komentarima, spremam je jako cesto, a u corbice ovog tipa obavezno ubacim proso. Pravila sam i palacinke, da im je malo zamaskiram i kapamu, to znam da vole, postavila sam recepte na blogu, dala si mi ideju da je zapecem u rerni ;)

Jacina carobna kuhinja said...

Zaboravih da ti pohvalim fotke, divne su :)

Unknown said...

Svaki put me oduševi tvoja originalnost!
Sve,sve mi se sviđa!

liisamarja said...

have you tried making soup or pancakes with nettles? for pancakes make a slightly thicker batter than for palachinka, add blanched and minced nettles, easy and very tasty!

liisamarja said...

silly me! didn't see you made soup...oops.

Sanja Tabak said...

U sezoni puno koristim koprivu. Najčešće radim juhe i variva,a ove sam godine radila ček i rezance ...a ova tvoja kombinacija koprive s prosom je odlična. Nedavno sam čitala i o prosu kao o vrlo zdravoj namirnici i odlučila sam ju uvesti u našu prehranu.Za sada ju samo dodajem u malim količinama u variva. Moram još malo istražiti njezine mogućnosti...Slike su ti predivne.

SENKA said...

Kopriva je zakon. Naručila novu turu sa sela...Super si je pripremila, jako mi se sviđa sa jajetom. pozdraviška

mirjana said...

Vi cete se meni smijati ali ja moram priznati da koprivu nikada u zivotu nisam jela..brala sam je za pacice,da za pacice jer baka je mijesala kukuruzno brasno koje prelije vrelom vodom i usitni koprivu ,te su pacici jeli tu hranu.
Isto kao i bundeva kojom su se hranile svinje,no i mi smo je jeli da nas tata ne vidi ali me bas cudi da baka nije nikada nama nista od koprive sprenila ???!! sada mi je kasno jer ja ovdje nemam gdje da berem koprivu ...

Slike su ti dokaz da ovo jelo treba probati...

Bite my cake said...

koliko divota si s koprivom pripremila, bravo, a i fotke su fenomenalne! Nedavno sam jela krem juhu od koprive i oduševila me

Zorica Stajić said...

Stvarno si nam prikazala fenomenalne ideje za pripremu kopriva. Još nisam ovog proleća koristila koprive (ako već nisu stare) probaću da spremim nešto od ovoga. Em' su zdrave, em' su đžabe. Prelepe su ti fotke...

Post a Comment