Aromatični trouglovi sa sirom i maslinovo ulje sa bosiljkom



Ako imate bosiljak na balkonu a čini vam se da će se osušiti, ili ga ima suviše pa ne znate šta sa njim evo predloga. Jako jednostavno i jako aromatično...


Uzmite sveže listove bosiljka, dobro ih operite, osušite i stavite u blender zajedno sa malo maslinovog ulja... sve dobro smiksajte, dodajte još malo ulja, prespite u bočicu i to je to... Ja sam uzela 2 pune šake bosiljka i napravila ulja u flašici od 250 ml. Zatvoreno držim u frižideru i može stajati jako dugo a koristi se za razne prelive za salate, za mariniranje mesa, za začinjavanje testa, pasta... ma za svašta :)


Napomena: Pre upotrebe promućkati jer će bosiljak da se nataloži na dnu ;)


A evo i jedna ideja kako ga možete koristiti ;)





Potrebno je:

za testo:
100 g integralnog, pšeničnog, brašna
400 g mekog, belog, brašna
3 kašike golice (semenki bundeve)
1 ravna kašičica soli
20 g svežeg kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
oko 250 ml tople vode 
malo maslinovog ulja



za fil:
300 g belog, kravljeg, sira
100 g zelenih maslina
1 veza mladog, crnog, luka
maslinovo ulje sa bosiljkom
oko 100 g parmezana



Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam obe vrste brašna i u električom mlinu usitnjene semenke golice. Sve sam dobro promešala, dodala so i opet promešala. U šoljicu sam stavila kvasac, šećer i malo tople vode pa kada je krenuo da radi dodala sam ga brašnu, zajedno sa ostatkom vode i samesila glatko testo, malo ga poprskala maslinovim uljem, opet premesila, pokrila krpom i ostavila u frižideru da naraste (obično zamesim ujutru a koristim ga posle podne...ako sam kući proverim ga s vremena na vreme i premesim a ako ne nikom ništa).



Priprema fila: U činijici sam viljuškom izgnječila sir, dodala masline seckane na kružiće, mladi luk seckan na kolutove i sve dobro promešala. Nisam solila jer su masline već slane.



Pravljenje trouglova: Uzimala sam deo po deo testa i tanjila, pravila kvadrate 10x10 cm, premazivala cele maslinovim uljem sa bosiljkom, na jednu polovinu (dijagonalno) stavljala fil i malo rendanog parmezana od gore, na drugoj strani pravila po 3 reza, preklapala testo, pritiskala ivice viljuškom da se slepe i ređala u pleh na papir za pečenje.
Pekla sam oko 20 minuta na 250 stepeni tj. dok nisu porumeneli.



Serviranje: Na tanjir za serviranje stavljala sam po par trouglova, prelila ih sa još malo maslinovog ulja sa bosiljkom, narendisala po malo parmezala od gore i to je bilo to.



Od ove količine izađe oko 10-12 trouglova (zavisi kolike pravite i od toga koliko tanjite testo). I fini su kako topli tako i hladni.


16 comments:

What's for dessert? said...

Ovako aromatizirano ulje nemam, nisam baš ljubitelj bosiljka. Opet mi se sviđa način prezentacije, ideja s pločom je genijalna, a tko god je crtao baš lijepo crta.

Tamara said...

mogu si sam ozamisliti kako ovo mirišiiiiiiiii. koliko može stajati takvo ulje??trokutići su divni, ali ja rijetko koristim integralno brašno

Amaterka said...

Trouglovi izgledaju baš fino. Bosiljak obožavm pa ulje s bosiljkom pravim čim mi naraste bosiljak jer je još presitan.

jubistacha said...

Sve mi se sviđa, od maslinovog ulja, trokuta pa do slike. Umjetnički ;)

Unknown said...

Ulje mi se sviđa,od bosiljka ne znam šta da radim,raste kao lud.A trokutovi su posebno fini.

Mimi said...

Rekla sam to vec hiljadu puta, ali moram opet... :) Jako mi se dopadaju tvoje fotografije. Uzivam samo gledjauci ih...
Recept je predivan! Moj bosiljak je jos mali, ali porasce on... :)

Nevena Buljan said...

Ovo je jednostavno fenomenalno, ne moram ti ni reć da sam taako ogladnila, probati ću! <3
Ima još jedan način aromatiziranja ulja s bosiljkom, listovi se ubace u ključalu vodu samo dok ne uvenu, ocijede i istisne se svatekućina iz njih, i zatim izmiksaju sa maslinovim uljem i procijedi se sve, recept od Ane Ugarković, iako se ne sjećam zašto se moraju ofurit..

Bite my cake said...

koja lijepa ideja, mogu zamisliti koliko je ovo mirisno!

Nevena said...

kako dobro izgleda... njami:)
bukmarkujem:)

Zoka said...

Sve mi se svidja. Od fotografija, trouglića,ulja do nacrtanog bosiljka. Divno!

Gordana said...

Fantastican post i super ideja za bosiljak i ulje, zapamticu. Trouglovi su toliko lijepi, pa jos s ovim uljem, a za slike sam ostala bez rijeci. Divno

Maja said...

Stvarno obožavam ta aromatična ulja! Mi smo jako veliki ljubitelji roštilja i roštiljamo sve i svašta - za to imam posebno pripremljeno maslinovo ulje s feferonima, češnjakom i ružmarinom :)
Ovi trokutići izgledaju divno, mogu samo zamislit kako su predivni bili dok si ih prelila aromatičnim uljem :) Svaka tvoja fotografija je puna detalja i boja, ove su posebno prekrasne :)

Maja said...

Stvarno obožavam ta aromatična ulja! Mi smo jako veliki ljubitelji roštilja i roštiljamo sve i svašta - za to imam posebno pripremljeno maslinovo ulje s feferonima, češnjakom i ružmarinom :)
Ovi trokutići izgledaju divno, mogu samo zamislit kako su predivni bili dok si ih prelila aromatičnim uljem :) Svaka tvoja fotografija je puna detalja i boja, ove su posebno prekrasne :)

Unknown said...

Odlicna ideja za ulje, a trouglovi deluju bas ukusno i dopada mi se ova kombinacija sa integralnim brasnom:)

Tanja said...

Hiljadu puta obecam sebi da cu da aromatizujem ulje i sve to tako nesto ceka ... a eto, sasvim jednostavna stvar da se napravi.

boysmama said...

maslinka, hvala ti na linku i odličnoj ideji kako da iskoristim višak bosiljka prije prvih mrazova! Već danas ću pripremiti aromatično ulje, a za to imam baš pravo domaće ulje od tatinih maslina, ko naručeno... jedino nemam ovakvih zgodnih malih staklenih bočica, morat ću čekati da mi se nešto od kupovnih umakića isprazni ;) bitno je da to može stajati u frižideru.

Post a Comment