Metalac vas daruje - DESERT (video recept)


Nadam se da ste upoznati sa akcijom koju je pokrenulo Metalac posuđe, pisala sam o tome ovde, a moje radove iz pedhodnih krugova možete videti pod tagom metalac posuđe... 


Tim Metalca je odabrao tri recepta od pristiglih za ovaj krug (slatkiš) i MinjiGagi i meni dao po jedan. Ja sam dobila da pravim "Rolat baklavu" a recept je poslala Ana Šundić. U nastavku ću kopirati originalan recept onako kako je meni stigao a kasnije i onako kako sam ga ja napravila. Šta sam promenila... pa iskreno dosta toga ali idemo redom ;)



Recept koji je Minja pravila možete videti OVDE, Gaga OVDE a sve zajedno na jednom mestu na fb stranici Metalca gde se odvija i lajkovanje slike RECEPTA koji vam se najviše sviđa i AUTOR tog RECEPTA (sa najviše lajkova) dobija poklon iznenađenja od Metalca.



"Ana Šundić - ROLAT BAKLAVA

POTREBNI SASTOJCI:
•600 g tankih kora, i podele se po 4 za jedan rolat.
Fil:
• 200 g mlevenih oraha
• 100 g suvog grožđa
• 2 jaja
• 2 kašike šećera
• 2 kašike brašna
• 1šoljica mlake vode
• 1 šoljica ulja
• 1 prašak za pecivo
Sve to umutiti.


POSTUPAK PRIPREME:
Po 4 kore ređati jednu na drugu, a svaku premazivati uljem. Zatim na četvrtu ide fil ali samo
po ivici, na jednom kraju kore, i onda se uvija rolat. Tako sve dok se ne potroši sav fil i kore.
Složiti u pleh, iseći na željene dužine, i peći. Pečeno preliti skuvanim sirupom od 1 kg šećera,
1 litar vode i 4 vanilin šećera, po želji i malo limunovog soka..."

I ovog puta smo ceo postupak snimili pa ga možete pogledati u videu koji sledi:



Potrebno je:
(za okruglu tepsiju prečnika 28 cm)

700 g tankih kora za pite i baklave

za fil:
250 g mlevenih oraha
100 g suvog grožđa
2 jaja
2 kašike šećera
2 kašike griza
30 ml tople vode + 30 ml ulja (ovo je od prilike jer nisam potrošila sve što sam pripremila (60 ml vode + 60 ml ulja), učinilo mi se da će fil biti suviše tečan)
pola praška za pecivo


za premazivanje:
oko 150 g putera

za prelivanje:
500 g šećera
vode da ogrezne (oko 300 ml)
1 limun seckan na tanke kolutove


Način pripreme:
Pripreme fila: U činiji za mešanje odvojila sam belanca od žumanca. Belanca sam umutila u sneg (ne mora biti suviše čvrsto i vazdušasto), pa dodala šećer, još kratko mutila pa dodala žumanca i mutila dok se sve nije sjedinilo. Onda sam ručno dodala orahe, griz, prašak za pecivo, mešavinu vode i ulja i suvo grožđe. (Kako smesa treba da izgleda možete videti na video snimku malo gore).


Slaganje rolnica: Uzimala sam po 4 kore za pitu i svaku premazivala rastopljenim puterom, na kraj duže ivide stavila sam traku fila debljine prsta, dobro sve umotala, sekla rolnice (mera veličine rolnice bila mi je širina noža) i ređala u tepsiju (predhodno namazanu sa malo putera).


Pečenje: Rernu sam zagrejala na 180 stepeni pa stavila pitu da se peče na nekih 40 minuta tj. dok od gore nije poprimila finu rumenu boju.
Priprema preliva: Dok se pita pekla u šerpicu sam stavila šećer, vanilin šećer i vodu (da šećer ogrezne), sve dobro promešala i na umerenoj vatri kuvala dok nije provrilo a sav šećer se istopio. Onda sam dodala kolutove limuna i još par minuta kuvala pa sklonila sa vatre.


Prelivanje: Pitu sam izvadila iz rerne i prelila pripremljenim sirupom, ostavila da se ohladi i stavila u frižider do sledećeg dana kada je bila spremna za serviranje.


Serviranje: Sledećeg dana sam napravila još malo sirupa, od 150 g šećera i svega ostalog proporcionalno da mogu preliti baklavice pri služenju (za one koji vole sočnije). Uz šoljicu gorke kafe idu savršeno, po 2 rolnice za početak dana sasvim dovoljno... ako možete da stanete i "urazumite se" jer količina šećera nije zanemarljiva ;)

21 comments:

Unknown said...

Divno...moram da probam tako da ih uvijam! Da pospem pistacima pa da budu kao one preskupe sto povremeno kupim u gradu...

Dolce Fooda said...

Maslinka, sve super izgleda... od fotografija, recepta, videa (tu su vec mogli da ti snime i glavu)... apsolutno sjajno... vrlo sam impresionirana!

Nada said...

Divno izgledaju ovako poslagane, obožavam ih..

mignonne said...

Super mi je fotka gde se prelivaju sirupom, a sad cu da pogledam video... uz soljicu capuccina.:))

Unknown said...

Sve za 5+!
Moram ti reći da sam na jednoj prodavnici i u Kninu vidjela istaknutu reklamu za Metalac posuđe uz popust od 30%, čini mi se! Baš smo moja prijateljica i ja ga zagledale a ja sam njoj pričala o vašoj akciji na fb!

What's for dessert? said...

Nisam znala da Metalac ima ovako krasne limove za pečenje, kod nas ih nisam vidjela u prodaji :(

Ovo mi je vaš najdraži video. Ne znam da li je to zato što je desert u pitanju ili zato što ste sada puno iskusniji. Desert je prava bomba i već dugo nisam radila baklavu, a ova je jako dekorativno poslagana.

Sanja Manasijevic said...

Ne volim baklavu ali me tvoje fotografije mame da je probam. Odlične su!

Gordana said...

Predivno izgleda, odusevile su me tvoje slike i prezentacija, predivno

Branka - byB said...

Krasne su baklavice , baš si ih super napravila i lijepo prezentirala. Kavica uz baklavu je pun pogodak. Metalac posuđe sam jučer vidjela u Merkatoru, ono lijepo u bojama i sa cvjetićima :), vjerujem da ću se počastiti kojim primjerkom jer znam da je kvalitetno, a i lijepo izgleda.

Laka kuharica said...

Uf, uf, prava kalorijska bomba koju bih vrlo rada sada aktivirala:)) Blago Metalcu s tobom i Gagom.

Mimi said...

Tvoj novi stil fotografisanja me bas odusevljava i jako uzivam u tvojim postovima! Sve izgleda jako lepo, a i ovo posudje mi se posebno dopada...

Zondra Art said...

Za tebe i tvoj rad teško je "ne" napisati komentar hvale, ovo što si nam pokazala, način na koji si prezentirala desert i ovo prekrasno posuđe Metalca, više od priče, savršene priče!

Mene si vratila u sretne dane djetinjstva kad je moja baka radila domaću štrudlu od trešanja u ovakvom romantičnom posuđu, sve pohvale za tvoj rad i Metalcu za ovako divno posuđe!

Pota said...

Kao i sve do sad i ovo si uradila svjetski!!! Milina citati i gladati a za ukus cu se ipak morati potruditi sama samo da se docepam nasih oraha jer ovdje je bruka od cijene.... mozda bih mogla zarolati samo jednu jufku....
Za snjezu ako procita: gdje u Kninu ima taj popust? Mogla bih poruciti jer sam sigurna da do ljeta dok stignem kuci nece nista ostati...

Dolce Fooda said...

Samo da znas da sam kupula tu carobnu tesiju, to im je najlepsi dezen. Ipak dok je majka prenela serpe u Ameriku, cak su mi se 4 ostetile, kao i tepsija... svasta sam nakupovala.

Unknown said...

Ovo je fenomenalno, pogotovu zato sto sam i ja jedan od najvecih fanova Metalca :) Sve na tvom blogu je vrlo inspirativno, a posebno me odusevljava ta daska na kojoj radis - kupljena ili pravljena? Bila bih ti zahvalna na informaciji :D

JA U KUHINJI... said...

Lela daska je kupljena, naručena preko nekog kataloga davno-davno...

MunatyCooking said...

Lovely Blog, and your dishes look so delicious. I always see your name on my Facebook but never thought that you're a cook too! I'm so glad I've found out and I'll be visiting your blog often now :)

Anonymous said...

da te pitam koji je taćan recept 2 kašike brašno ili griz :-) da nebi pogrešila. moram da probam

JA U KUHINJI... said...

Ja sam koristila griz. I piše u postu po kom receptu sam pravila (samo pažljivo pročitaj ceo post).

Recepti said...

Moram priznati da su vase fotografije najlepse, prelepo i profesionalno. Volim baklavu na sve nacine, vasa izgleda preukusno.

Dominick said...

WOW, the dessert you have shared is just fabulous. My mouth is watering after seeing your dessert. Thank you author. Moreover, do you know at present baklava has become among all the in this world. And we all know it is a Turkish dish but in Dubai it is one of the famous dessert item.

Post a Comment