Godivina karamel torta u izmenjenom izdanju

A evo i slatkicine torte, da vam ne ostanem "dužna", poslužite se...


Slatkica je za svoju rođendansku tortu tražila neku sa karamelom i puno čokolade. Dosta sam mozgala i tražila tortu koja bi odgovarala, i u prvom pogledu na ovu Godivinu fantaziju pomislila sam da ne dolazi u obzir jer karamel curi i bila sam ubeđena da ću ja tu nešto zabrljati mada što sam više gledala shvatila sam da je to TO i da će uz određene izmene to biti torta koju ću joj napraviti. Izmene su u vidu zamene badema lešnicima a pinjola pecan orasima (koje sam dobila od Ivane sa bloga So i Biber, hvala ti draga, jako si me obradovala i jako mi je drago što sam imala priliku i lično te upoznati).


Dekoracija u vidi šećernih niti i brojeva od karamela je slatkicina ideja i bila je jako zadovoljna kako izgledom tako i ukusom a to znači da je moja misija uspela :)
Ja nisam vična pravljenju torti i kod mene to nikada ne izgleda savršeno, čak mi ni slikanje istih ne ide od ruke ali sve to manje je bitno, bitno je da ja zabeležim šta sam radila i da celu stvar možemo ponoviti.



Potrebno je:
(za tortu prečnika 22 cm)
za kore:
2 x 50 g mlevenih, pečenih, lešnika
2 x 45 g šećera
2 x 3 jaja
2 x 12 g kakao praha

za karamel krem:
200 g šećera
200 g slatke pavlake
100 g pecan oraha 


za čokoladni krem:
500 ml slatke pavlake
300 g čokolade za kuvanje

za ukrase od šećera:
150 g šećera
70 ml vode

i još:
3-4 kašike baileys-a (karamele)
10-ak pecan oraha


Način pripreme:
Lešnike i pecan orahe sam stavila u plah na papir za pečenje i pekla 10-ak minuta na 180 stepeni. Kada su se prohladili lešnike sam malo protrljala (da im se skine ljuska) i samlela a pecan sam isečkala na krupno (odvojila sam 10-ak za dekoraciju).


Priprema karamela: Dan pre nego što ću slagati tortu napravila sam karamel krem, da bih bila sigurna da će se sve stisnuti onako kako treba. Znači u šerpicu sam stavila šećer i par kašika vode pa stavila na ringlu i sačekala da se karamelizuje, prelila sam slatkom pavlakom i na umerenoj vatri kuvala dok se sav karamelizovan šećer u potpunosti nije otopio. Sklonila sam sa vatre, presula karamel u teglu i kada se prohladio stavila u frižider.


Priprema kreme od čokolade: I ovu kremu sam pravila dan ranije, takođe da bi imala vremena dobro da se stisne tj. da ja znam na čemu sam. U šerpicu sam stavila slatku pavlaku pa kada je bila taman da provri dodala sam lomljenu čokoladu i sve zajedno na umerenoj vatri kuvala oko 5 minuta, stalno mešajući. Presula sam kremu u hladnu šerpicu i kada se krema prohladila stavila preko noći u frižider.


Pravljenje kora: Ja sam pekla 2 kore i zato su mere u sastojcima puta 2 a ako pravite jednu pa je sečete na pola vi onda samo saberite sve sastojke. Znači umutila sam dobro posebno belanca sa polovinom šećera a posebno žumanca (da se zabele) sa polovinom šećera, onda sam u žumanca dodala belanca, isključila mikser i ručno umešala mlevene lešnike koje sam pomešala sa kakaom.
Smesu sam izlila u okrugli kalup prečnika 22 cm obloženog papirom za pečenje (koji sam prethodno pokvasila da bih ga mogla lepo namestiti). Pekla sam koru oko 17 minuta na 200 stepeni. Posle 15 minuta sam vršila probu zabadanjem čačkalice i kada je čačkalica izašla suva kora je bila pečena. 
Ponovila sam taj postupak i sa drugom korom. Kore nisam skidala sa papira dok se nisu skroz ohladile tj. dok nisam krenula da slažem tortu.


Slaganje torte: U karamel sam dodala seckane pecan orahe.
Na tanjir sam stavila koru, prelila je sa 2 kašike baileys-a, obilato stavila karamel krem, onda drugu koru koju sam isto poprskala sa baileys-em i na kraju je išla čokoladna krema.
Tortu sam dobro ohladila tj. stavila je u frižider da prenoći.


Ukrasi od karamela: U šerpicu sam stavila 150 ml šećera i 70 ml vode. Mešala sam dok se šećer nije rastopio a onda na umerenoj vatri ostavila dok nije krenuo da se karamelijuze. Kada je krenuo da poprima boju sklonila sam ga sa vatre i mešala da se malo prohladi a onda kašikom "ispisala" jedinice na papiru za pečenje i kasnije viljuškom "šarala" ostale oblike za ukrašavanje. Ostavila sam ih da se dobro ohlade (nikako ne stavljati u frižider da se ne istope) i pred samo služenje stavila na tortu (zato što ukrasi od karamela imaju tendenciju topljenja i ako stoje u frižideru mogu "nestati" (oni tanji delovi)).


Napomena: Ako želite da vam torta bude "kao pod konac" kada je premažete čokoladnom kremom i malo ohladite lepo je poravnajte tj. bolje reći uglačajte tako što nož stavite pod vrelu vodu, obrišete ga krpom i onda ravnate tortu... ja sam je u jednom trenutku malo ravnala od gore a onda prekrila folijom i stavila u frižider... I naravno da sam to onda trebala ponoviti pred slikanje ( jer se folija negde slepila) ali bila sam u tolikoj žurbi da sam zaboravila i tek kasnije videla kako mi je "čupava" i silno se iznervirala ;) ali ajde sad... Sa ukusom to nema nikakve veze već samo sa perfekcionizmom koji ja nikako nemam prema tortama ali ima vremena...


Tortu je isprobala Cinnamon and Thyme i kako joj je ispala možete videti ovde...

43 comments:

What's for dessert? said...

Prekrasna torta i odlična ideja za dekoraciju, posebno brojevi. Šteta što je u pitanju karamel kojeg ne volim. Ali to je manje bitno, bitno da je tvoja curica zaželjela tortu i dobila ono što je tražila.
Što se same izrade tiče, nije mi jasan onaj dio prekrivanja torte/kreme folijom prije stavljanja u frižider. Radim takve kreme i nikad ne stavljam foliju.

JA U KUHINJI... said...

What's for dessert? Ma pošto ja nemam ono "zvono" kad stavljam tortu u frižider želim da je prekrijem da ne povuče mirise i sad kad stavim foliju ne lepim ja nju za tortu ali desi se da se negde ona sama zalepi i onda nastaje "problem"... ;)

julija said...

Nisam neki fan karamela ali gledajući slike samo sam počela mljackati! :))) Torta odlično izgleda! Karamel brojevi su mi fenomenalni! Sve najbolje curki!

Zoka said...

Torta je divna, svidja mi se.Super si je napravila. Taman po mom ukusu. Ukrasi su super. Ja sam ove godine pravila opera tortu i pravila sam ove dekoracije od sećera prvi put. Malo sam se namučila. Padali su mi sa torte tri puta i lomili se u param parčad.
Obožavam pekan orahe. Mi smo u dvorištu tik uz kuću imali dva pekan oraha,a onda su moji došli na ideju da će nam potkopati temelje kuće( mada ja mislim da su im više smetale one njegove zelene rese koje su padale po terasi i farbale kamen) pa su ih posekli. Sva sreća pa je komsijin pekan dovoljno veliki pa orasi padaju i kod nas. :) Nevolja je što ja nisam tada tamo da ih pokupim. :(

Unknown said...

Kad je u pitanju Ljiljin recept,ne možeš da pogrešiš.
Super izgleda,dekoracija je baš originalna.

bojana said...

fenomenalna torta i prelepo izgleda.
ja nemam puno strplenja za ukrashavanje torte, ali mozhda je krajnje vreme da probam. jako mi se svidzhaju tvoje dekoracije.

Laka kuharica said...

Ovo bilježim jer je vidljivo koliko je torta kremasta, a kombinaciji karamela i čokolade jednostavno ne mogu odoljeti. Savršeno!

Tanja Leković said...

Srećan ti slatkicin rođendan, mama! Predivna torta zaista i veoma si je lepo uradila. Mani me fondana i drugih poluveštačkih stvari - ovo je za mene torta, na kojoj se vidi da je uložena ljubav, trud, pažnja, a da je kvalitet nesumnjiv. Bravo, draga!

mirjana said...

Sretan rodendan i jos puno divnih da proslavite uz predivne mamine torte !!!!!

Dilajla said...

Ovu divnu tortu sam radila par puta i meni je prekrasna,baš prava torta s svim okusom a s tvojim dodacima mora biti još i bolja.
Divna s karamel nitima.

Amaterka said...

Torta izgleda predobro, dekoracija je super i u skladu s kremom od karamela :) Čestitke joj za rođendan :)

Unknown said...

Ideja za dekoraciju je odlična,a torta izgleda baš kremasto,što ja mnogo volim.
Slatkici srećan rođendan,neka je zdrava,vesela i sretna.

Ljiljana said...

Kako je dobra, bas mi je drago sto si je napravila. I izmene mi se dopadaju, ja bas nisam nesto previse luda za pinjolima, pa sam je pravila par puta sa pikanima i orasima, bude jednako dobra.
Jos jednom, srecan rodjendan i uzivate u torti ako je ista ostalo.
Saljem cmokic :)))

Tamara said...

koja bomba!!!!!sretan rođendan slatkici!!

Petra Kranjica said...

Krasno izgleda. Definitivno ću isprobati.

Anonymous said...

Torta mi izgleda savršeno, a fotografije pomalo vuku na Vintage, jako lijepo, bravo!

Cinnamon and Thyme said...

Aaaaa, kako ovo izgleda dobro! Jao!
Sve najbolje vaši devojčici :)!

Anja said...

Ajmee, ove okuse Obožavam, s velikim početnim O!!! :D

Bite my cake said...

Torta ti je stvarno predivna! A slatkici sretan rođendan, tko ne bi poželio ovakvu tortu.
I moram ti priznati da ti zavidim na pecan orasima :)

Dunja said...

Ma divno, nemam riječi kakva predivna torta, prekrasne fotografije od kojih curi slina. Sretan rođendan ljepotici.

Nevena said...

Izgleda neverovatno sočno! Blago slatkici!:)

Dolce Fooda said...

Wow! Sjajna dekoracija... i ja cu da je pravim mojoj deci... Ali nista bez pikana:) Pozdrav. Ivana

Ana said...

Fantasticno izgleda :) Mmmmmljac :)

Cinnamon and Thyme said...

Jedno pitanje: jesi li čokoladnu kremu prije nego što su ju nanesla na tortu, pomješala/ulupala?
Ja je sada pravim pa je čokoladna krema tako tekuča... Koristila sam 350 g sladke pavlake in 200 g čokolade...

JA U KUHINJI... said...

Cinnamon and Thyme: Joj... ja sam je pravila dan pre da bih bila sigurna da će se dovoljno stisnuti kada se ohladi i jeste tako da sam je samo kašikom promešala a planirala sam i da je miksam ali sam odustala... Ja i inače zazirem od te kreme jer je to klasičan postupak kad se prave trufle (pavlaka i čokolada) a meni one uvek budu mekše nego što treba... Ako nisi još napravila tortu dodaj nešto u kremu da se stisne... možda još čokolade... ma nisam pametna šta da ti savetujem jer se i sama mučim s tim kremama.

Cinnamon and Thyme said...

Jučer sam tortu sestavila a kremu dala u hladilnik, da se strdi. Danas je bila zaista stisnuta. A ja sam je probala i miksat,haha. Nije išlo. Tako da sam je sa vručim nožem dala okolo torte i na vrh i sve lepo namazala. Izgleda lepo ali neznam jel ču je imati vremena, da slikam jer dobijemo prijetelje na posjetu :). Hvala ti!

JA U KUHINJI... said...

Uh dobro je! Baš mi je drago da je uspela :)

Cinnamon and Thyme said...

:) Stvarno mi nije bilo jasno oko kreme. Sad sam pronašla na blogu Chocolate stardust - Ljilja ovo (isto je jedna cura pitala za kremu): "Samo ugrej pavlaku do tacke kljucanja, ali ne dozvoli da prokljuca i prelij preko usitnjene cokolade. Promesaj dok se sve ne otopi i ostavi da se ohladi par sati dok malo ne ocvrsne. Nakon toga umuti dok ne postane penasto."

Zato sam i probala miksati :). Ali na kraju sve dobro. Nadam se, da če gosti biti zadovoljni :).

Maja Babić said...

Totalno preslatko izgleda! I po sastavu mi je super, ovo će se praviti sigurno! I srećan rođendan slatkici, sa zakašnjenjem!

Anonymous said...

Torta izgleda fenomenalno, mislila sam je praviti sljedeće sedmice za moj 30. rođendan. Međutim ne mogu da skontam za koliko osoba je otprilike dovoljna ova torta, odnosno koliko komada neke standardne veličine se dobije, pa bi to bilo i moje pitanje.
Hvala unaprijed!
Puno pozdrava od Dženite!

JA U KUHINJI... said...

Dženita torta je mala, prečnika 22 cm i može izaći između 8 i 10 parčeta torte ali možeš u većem kalupu sve nekako proporcionalno povećati.

Anonymous said...

Hvala puno!

Dženita

Zoka said...

Napravila,uslikala i skoro se pojela.
Divna je :)

JA U KUHINJI... said...

Drago mi je da ti se svidela :)

vrabec te dal said...

daj molim stavi link od godivinog bloga

Anonymous said...

Olja, planiram da pravim sinu za rodjendan ovu tortu (kao 'glavnu', mislim moram da imam cokoladnu tortu). Posto nema govora da ja napravim ovakvu dekoraciju, verovatno cu mu napraviti neku dekoraciju od marcipana (znam, uzas!). Medjutim, pitam se da li je ovaj krem dovoljno tvrd da 'izdrzi' ovakve dekoracije? Ili da ipak dekorisem cupcakes marcipanskim nebulozama, a tortu pokusam ukrasim slicno kao ti...

JA U KUHINJI... said...

Joj nije ti ovo dovoljno čvrsto za marcipan preko...jer je jako kremasta, vidiš na parčetu... Ma ova dekoracija je laka za pravljenje... samo našaraš karamel na papir za pečenje i posle kad se ohladi zalepiš na tortu... jednostavno a dekorativno... samo to treba uraditi pred serviranjem jer stajanjem u frižideru tanke karamel niti se istope...
I unapred srećan rođendan :)

JA U KUHINJI... said...

I još da dodam koristi pravu slatku pavlaku a nikako biljne i druge zamene jer možeš dobiti grudvičast karamel i krem tako da samo pravu slatku pavlaku!

Anonymous said...

Hvala Olja! Odustala sam od torte sa marcipaonom, jer se jezim od onih jarkih vestackih boja na tortama. Jednom sam negde probala Reformu sa marcipanom, stvarno skrnavljenje institucije. Rodjendan je tek pocetkom januara, pa mogu da isprobam :-) Verovatno pravim ovu za rodjendan, a jednu tortu sa bloga Zaboravljeni recepti za zurkicu. A deci napravim cupcakes da sami ukrasavaju.
Poslacu ti sliku ako uspe :-)

Anonymous said...

Mogu samo da kazem da je torta fenomenalna. Cak mi je i dekoracija uspela. Postavljam fotku na FB.

JA U KUHINJI... said...

Rekla sam ti da nije teška dekoracija :) Jedva čekam slikice <3

Anda said...

Prvi put se javljam.Dopada mi se ova torta.Vama hvala na iscrpnom objasnjenju pripreme prekrasne torte.Upravo je pripremam sebi za rodendan.Nadam se da cu uspjeti.Bicete obavjesteni

JA U KUHINJI... said...

Anda srećan ti rođendan ;). nadam se da ćeš napraviti torticu bez problema i jedva čekam utiske :)

Post a Comment