Svinjski file sa karamelizovanim kruškama


Posle krušaka u vinu evo i jedne slane varijante sa kruškama, kao moje ulaznice u igri ajme' koliko nas je, čija je ovomesečna domaćica Ana sa temom kruške.


Kruške su, inače, bezrazložno jako zapostavljene u mojoj kuhinji ali eto zahvaljujući Ani biće od sada malo češće na našem stolu :).



Potrebno je:
(za 2-3 osobe)

1 svinjski file

za marinadu:
1 kašičica senfa
1 kašičica sveže seckanih iglica ruzmarina
1 kašičica tucane ljute paprike
malo granula belog luka
1 ravna kašičica zdrobljenog šarenog bibera
2-3 kašike maslinovog ulja
2 kašike aceto balsamica


za karamelizovane kruške:
2 kruške
2 manje glavice crvenog luka
2 kašike aceto balsamica
2 kašičice šećera
2 čena belog luka
1 kašičica sveže seckanog ruzmarina
malo maslinovog ulja ili putera
malo soli


za prilog od krompira:
500 g krompira
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
par čena belog luka
ostatak marinade od mesa
50 ml vode
morska so
malo maslinovog ulja


Način pripreme:
Meso sam očistila od žilica, premazala marinadom (višak sačuvala za krompir), vezala kanapom na par mesta, i ostavila na par sati u frižideru. (marinadu sam napravila tako što sam promešala sve sastojke za marinadu).


U vatrostalnu posudu sam stavila oljušten krompir sečen na krupnije, šargarepu seckanu na kružiće i crni luk seckan na rebarca. Prelila sam onda to ostatkom one marinade od mesa (dodala sam i malo vode i ulja, promešala pa prelila), poklopila i stavila u rernu na 220 stepeni na 40 minuta.


Posle 10-ak minuta iz rerne se čulo jedno BUM... a onda sam imala šta i da vidim... činija je pukla i... da se sad ne izrazim...


Uzela sam drugi krompir, drugi luk, drugu šargarepu, napravila opet malo one marinade, dodala vode, ulja, soli... sve to fino promešala, stavila u drugu činiju, prekrila alu folijom pa stavila u rernu (pošto sam predhodno eliminisala ono sranje iz rerne). Opet sam rernu uključila na 220 stepeni i pekla 40 minuta.


Pred istek tog vremena u veliki tiganj stavila sam maslinovo ulje pa kada se zagrejalo na naglo ispržila meso sa svih strana. Onda sam meso stavila preko onog krompira, prelila i marinadu koja je ostala od mesa i po koji ceo čen belog luka (neoljušten), opet prekrila folijom i pekla narednih 20 minuta.


Posle tih 20 minuta otkrila sam činiju, u tu foliju umotala meso i ostavila ga 10-ak minuta da odmori tj. dok nisam zapekla krompir i pripremila kruške.


Znači krompir sam podigla na nivo 4 u rerni i uključila program grill na nekih 15-ak minuta a u onom tiganju gde sam pekla meso, sad sam stavila sitno iseckana 2 čena belog luka, crveni luk seckan na osmine, sitno seckan ruzmarin i kruške koje sam predhodno oljuštila i isekla na osmine.  Sve zajedno to sam pržila 3-4 minuta na jačoj vatri onda sam dodala malo aceto balsamica  i kašičicu-dve šećera, još kratko prodinstala i sklonila s vatre.


Onda sam na tanjire za serviranje stavila po par "listića" mesa s jedne strane,  karamelizovane kruške i luk sa druge, meso malo prelila sa sosom od krušaka, a pored sam servirala salatu od rukole i prilog od krompira.


Ovaj, moj, recept objavljen je u osmom broju časopisa REPETE...

23 comments:

Vesna Nešić said...

Mogu misliti scenu kad ti je pukla činija, koji horor!
Baš sam uživala čitajući post, jedino mi nije jasno što si vezivala filet?
Jako volim ta slatko slana jela, sigurno ću se setiti ovog recepta kad budem kupila file.
Oduševljava me obilje slika koje postavljaš uz recepet, svaka čast na strpljenju!

What's for dessert? said...

Prekrasne fotke! Mislim da bi mi se kosa na glavi digla da mi se dogodi takav incident u pećnici i da ne bi bilo pečenog krompira za prilog.

Marija said...

Ovo ti je baš super. Volim kruške u slanim jelima.

Laka kuharica said...

Ovakve kombinacije mesa (svinjetine ili divljaći) odlične su. Super fotke, kao i uvijek.

Nevena Buljan said...

prekrasne fotografije Maslinka, tako su čiste i tako si sve predivno prezentirala! :) sviđa mi se recept jer jako volim kombinaciju mesa i voća. :)

JA U KUHINJI... said...

Vesna file sam vezala jer je onaj "kraj" tanji pa da ne pregori presavila sam ga i vezala a onda sad kad sam već tu onda sam i na još par mesta ;)

Ana said...

Kruske su bas idealne za ovakve kombinacije sa mesom. Savrseno si ovo spremila i prezentirala.

Tamara said...

svak ti čast na volji nakon takve nezgode, sve bi hitila kroz prozor i jeli bi meso i kruh!!!
fotke su fantastične!!

Maja said...

Olivera, oduševljena sam receptom, obožavam kombinacije mesa i voća, a kruške posebno volim u ovoj kombinaciji mada svinjetinu ne jedem tako često. Ono što me posebno oduševljava to su nove fotografije! Baš su svijetle, onako kako ja volim, ali i način serviranja... Ma prekrasno!

Amaterka said...

Skeptična sam prema voću na 'slani' način, ali ove fotke su tako primamljive da bih mogla zaboraviti da se radi o kruškama, uostalom jako nalikuju krumpiru :)

Bite my cake said...

Draga, bravo za ovo jelo i za fotografije, prekrasne su ti, sve jedna ljepša od druge baš si me oduševila. Svaka čast na strpljenju, ja dobijem lagani slom živaca kad mi nešto u kuhinji ne ide kako treba :D

Branka - byB said...

Uh, ovo sa pucanjem posude pa sve ponovno, ...., vjerujem da i nije neki doživljaj. Ali je zato ovo jelo potpuni doživljaj. Fenomenalno je, kruške su se našle u pravoj kombinaciji. A slike su posebno lijepe, fantastične !

Unknown said...

Uh, ne znam šta bih ja učinila da mi se desi takvo sranje, da prostiš:). Ali, tebi svaka čast kako si to riješila. Sve je ispalo fenomenalno a prezentacija fantastična!

Mimi said...

Jako lepo izgleda... Nisam nikada probala kruske u slanim kombinacijama (a i u slatkim ih reko koristimo), ali moracu jednom.

Tanja Leković said...

Kod tebe uvek nešto neobično, a odlično! Mnogo, mnogo lepo izgleda, a dopada mi se pomak u stilu fotografisanja - osvežavajuće, zaista.

chris said...

good evening
I invite you to visit Blogspot Directory
I am a member of Directory Blogspot and I think this community could also interest you.
To find out, click on the link below: http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
very cordially
Chris

Anonymous said...

Nemam riječi, fotke, recept, okusi i mirisi jednostavno izlaze iz tvojih fotografija, sve pohvale!!!

Monika said...

Mogu zamisliti koje bio šok kad je posuda eksplodirala. No dobro, fini ručak je sigurno popravio raspoloženje :) Sve je baš po mom guštu, obožavam spoj mesa i voća. A fotke su ti draga vanserijske. Jel to novi objetkiv u pitanju?

Maja Babić said...

Prva fotka je nešto najviše osvežavajuće što sam u poslednje vreme videla! Klopa izgleda i zvuči odlično, volim slatko-slane kombinacije, jedino što sad ova kruška zbunjuje izgledom jer ne znam više šta je krompir šta je kruška :)

Za te posude od vatrostalnog stakla navodno važi pravilo da se ne stavljaju u zagrejanu rernu, nego u hladnu, da bi se postepeno zagrevale, inače mogu da puknu. To sam ja čula i saznala recimo nakon 10 godina korišćenja vatrostalnih sudova na suprotan način, i naravno da sam odbacila da to meni može da se desi, jer eto, do sada nije. Ali izgleda da za sve postoji prvi put, pa ću razmisliti sledeći put kad krenem da spremam nešto u toj posudi...

Pozdrav!

Sanja Manasijevic said...

Kombinacija po mom ukusu!

Fotografije se i meni jako dopadaju, imam utisak da si se malo oslobodila u smislu širih kadrova i većih kompozicija. Odlično! I tanjiri mi se baš svidjaju :)

Cinnamon and Thyme said...

Savršeno si ovo napravila! Fotke su prelepe! I svaka ti čast, da si nakon događaja u kuhinji, sve opet nastavila od početka. Prava kuharica :).

Milin kuvar said...

Je l' sam ti rekla ja da sam presrećna kada vidim tvoje fotke? Baš zrače :)

Dolce Fooda said...

Kao sto su ostali prokomentarisali fotografije su odlicne, pogotovo prva. Svinjsko meso kao i pilece je cesto dobro u kombinaciji sa vocem.

Post a Comment