Slatki hleb



Brrr... zima koja je bila najtoplija u XY godina postaje najhladnija. Škole ne rade, ceo grad, zemlja a i šire je u kolapsu... Meni taj sneg izgleda kao fatamorgana i iako mi se liče pretvara u ledenu masku dok šetam obožavam taj prhki sneg...da škripi pod nogama...da promiče ispred lampi,... a više od svega volim da gledam našu decu kako se ludiraju i uživaju u snežnim radostima :)




A onda kad dođemo kući volim da se "ugrejemo" ovako nečim... a ovaj hleb je zaista jako mekan, fin i aromatičan i savršen za uz šolju toplog mleka, čaja ili kafe.



Početna ideja je bila napraviti nešto poput panettone-a ali da nije tako "masno" i onda sam napravila mix recepta za panettone i japanski mlečni hleb sa tangzhong starterom. Rezultat je jako mekan i fin slatki hleb pun aroma a bez suviše masnoća... Za mene savršenstvo!



Potrebno je:
(za kalup za hleb dimenzija 30x11cm)

za tangzhong starter (koji je dovoljan za 2 ovakva hleba):
50 g brašna
250 ml mleka (ili vode)



za hleb:
350 g mekog, belog, brašna + 40 g (dok se mesi)
55 g  smeđeg šećera 
20 g svežeg kvasca 
1 veliko jaje
125 ml mleka
120 g tangzhong startera
30 gr putera

i još:
70 g ušećerene korice narandže
70 g seckane crne čokolade
1 vanilin šećer
prah šećer za posipanje



Način pripreme:
Priprema tangzhong startera: U šerpicu sam stavila hladno mleko i brašno pa žicom za mućenje promešala da nema grudvica. Stavila sam šerpicu na ringlu i uključila na srednju vatru te varjačom mešala dok smesa nije krenula da se zgušnjava kao puding a onda sam je sklonila sa ringle, sipala u dve činijice po 120 g, prekrila plastičnom "folijom" i stavila da se ohladi.


Ako imate termometar možete ga koristiti da bi kuvali ovu smesu do 65 stepeni ali i nema potrebe jer čim onako vidno smesa krene da se zgušnjava to je to.



Priprema testa: U šoljicu sam stavila kvasac, kašičicu šećera i malo toplog mleka od onih 125 ml, promešala i ostavila da kvasac krene da radi a u međuvremenu u činiju za mešanje stavila sam 350 g brašna, prstohvat soli, šećer, vanilin šećer, jaje , tanghong starter, toplo mleko, otopljen puter i, u međuvremenu, nadošli kvasac. Sve sam fino sjedinila i masa je bila prilično lepljiva tako da mi je trebalo još nekih 40 g brašna da dobijem fino i nežno testo koje nisam preterano dugo mesila. Prekrila sam ga krpom i ostavila oko sat vremena da naraste.




Kada je naraslo dodala sam seckanu ušećerenu koru naranđe i seckanu čokoladu, blago premesila i stavila u kalup za hleb (obložen papirom), sačekala da testo opet naraste a onda šekla na 200 stepeni oko 30 minuta tj. dok nije fino porumenelo.
Izvadila sam ga iz pleha, posula prah šećerom i servirala uz šoljicu omiljene kafe.




Napomena: Ovaj hleb umotan u platnenu krpu može ostati svež nekoliko dana.

16 comments:

Maja said...

Obožavam slatki kruh, kod nas se to najčešće jede za vrijeme Uskrsa, ali ja ga volim napravit više puta godišnje. Još nisam probala ovaj tangzhong, ali mi je na to-do listi.
Jako lijepe fotografije draga, kruh izgleda fantastično! Vidim da su i tkanine našle svoju primjenu, nemaš pojma koliko me to veseli :) Zaštitni logo je odličan!
I nas je snijeg zakova, prvi dan kad je pada nismo se uopće snašli, pogotovo jer tu nemamo ralicu, sve je bilo zatvoreno, a u dućanu niti kruha nije bilo... Ali i mi smo ka i mali uživali u sniježnim radostima :) Vidim da se i tvoja obitelj zabavljala :)

What's for dessert? said...

Dvostruko sam žalosna - jer kod mene nema snijega, a i kad gledam ove komadiće čokolade u tvom kruhu. Sigurno se pitaš za ovo drugo zašto. Jednom prilikom sam radila slatki kruh sa čokoladom u pekaču za kruh. Vjerojatno sam pretjerala s čokoladom pa se sva otopila i dobila sam čokoladni obojani kruh, umjesto ovako lijepih žutih kriškica prošaranih komadićima čokolade. Od tada se nisam usudila opet staviti komadiće čokolade u kruh.

jubistacha said...

Baš me podsjetio na pincu (tradicionalni Uskršnjih kruh) i kada sam počela čitati komentare vidim da je i Maju isto. Odlično izgleda, savršen uz čašu toplog čaja nakon snježnih aktivnosti!

Ana said...

Dobra ideja da upotrebis starter(moram upamtiti). Dobar zalogaj uz soljicu espresso-a.

Unknown said...

Savrsen,ja bih tu ubacila i brusnice,suvo grozdje...I mi uzivamo na snegu,iako nam je totalno poremetio planove :(

Laka kuharica said...

Divan kruh koji neću raditi jer bih ga sama cijelog pojela i to onako toplog:) Moja baka Milica voljela je i radila ovakav "milchbrot", bez nekih dodataka jer ih tada nije ni bilo. Odlično ide uz bijelu kavu ili čaj, prava stvar za ove zimske dane. Jedino tko je zaista sretan sa ovim snijeg, to su djeca i baš im zavidim. Sjećam se kako smo i mi uživali kada smo bili tih godina.

Unknown said...

Prekrasan kruhić ali, vjerojatno bih ga sama pojela. Još mi je zanimljiviji što si ga napravila sa starterom. Čarobne sličice, kao iz snježne bajke!
Zima, zima i ja sam joj se nekada radovala ali više se ne radujem. Već mi je na vrh glave, čak ni ne radimo zbog zime pa mi je dosadilo!

Petra Kranjica said...

Divno izgleda. Baš bi mi sad pasala šnitica jer sam si upravo skuhala čaj.

Bite my cake said...

krasan kruhić, kombinacija ovih recepata se čini super. Lijepe su ove sniježne radosti :)

Amaterka said...

Fino izgleda, samo još više čokolade bih dodala :)

Unknown said...

fotkice su ti predivne kako od kruha tako i od djece u snjegu, vjerujem da je i kruh fantazija, samim tim sto volim slatki kruh... :)

Tanja Leković said...

Uz ovakav hleb, ni hladnoća mi ne bi teško pala.
Da, vidiš, elpo si me podsetila da je ovo zaličilo na najtopliju zimu unazad onoliko, ali avaj...Već sam na to bila zaboravila.

Monika said...

Ovaj kruh sam i ja isprobala i bila oduševljena. Sa tvojim dodacima je sigurno još mirisniji i ukusniji. Bravo!

Branka - byB said...

Odlična je ideja tijesto ovako iskombinirati, a slatki i mirisni dodaci ovaj kruh čine sigurno posebno ukusnim. Poslije zime i igre na snijegu sigurno da jako prija !

Mimi said...

Predivan je! Obozavam tangzhong starter, ali uvek ga koristim na uobicajen nacin tj. u onom hlebu kao sto si ga i ti objavila. Ovo je sjajna ideja! :)

Gordana said...

Super je. Slike su predivne. Obozavam ovakva tijesta. Ovdje imaju slicne kifle samo jos idu grozdjice.

Post a Comment