Slane kukuruzne pitice sa karamelizovanim lukom


Ove pitice su pobrale sve pohvale ukućana, kako onih starijih tako i najmlađih i komentar sinkića je bio da sam ovo trebala ranije praviti a dragog da je super ali da se plaši da je jeo sad pa ko zna kad :))) (kad ima toliko toga što želim isprobati neke stvari se retko ponove ali ovo definitivno hoće).


Testo je ono što se meni jako dopalo... Obično u prhka testa na 250 g brašna ide 125 g putera a ovde ide 60 ml ulja i testo je božanstveno prhko... valjda zbog onih 50 g belog (projinog) kukuruznog brašna (mlevenog na mlinu) i malo sode bikarbone... Ma kako god toplo vam preporučujem da ih napravite jer su jako ukusne a i prilično dekorativne.


Potrebno je:
(za 4 pitice prečnika 12 cm):

za testo:
200 g brašna
50 g kukuruznog belog prašna (projinog)
50 ml maslinovog ulja
50 ml belog vina
50 ml vode
malo soli
malo sode bikarbone


za fil:
3 glavice crvenog luka
malo maslinovog ulja
malo soli
kašičica smeđeg šećera


i još:
5-6 lista pršute
50 g rukole
100 g gorgonzole ili nekog drugog "jačeg" sira


Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam obe vrste brašna, so i sodu bikarbonu pa sve fino promešala. Onda sam dodala ulje, vino i vodu i zamesila testo. Testo ne bude baš-baš tvrdo ali nije ni mekano. Prekrila sam ga folijom i ostavila u frižider na pola sata da odmori.


Onda sam testo podelila na 4 dela, svaki rastanjila, poklopcem napravila krugove prečnika 15 cm i na svaki stavila po četvrtinu karamelizovanog luka, krajeve svakog kruga sam preklopila ka sredini i prstima "štipala" testo da bih dobila ovaj oblik. 


Pitice sam pekla oko 20 minuta na 200 stepeni tj. dok nisu fino porumenele a onda sam ih izvadila, od gore izmrvila po malo gorgonzole (a može i neki drugi sir jačeg ukusa), iseckala malo pršute i stavila po malo rukole te servirala.


Priprema karamelizovanog luka: Luk sam iseckala na rebarca, sipala maslinovo ulje, so, biber i stavila na laganu vatru da se poklopljeno krčka oko pola sata. S vremena na vreme sam promešala a pred kraj dodala malo smeđeg šećera i još kratko propržila.


Recept za štampu

23 comments:

Vesna Nesic said...

Opet praviš strašne zazubice:-))) Sve kompletno fenomenalno, testo mi se posebno svidelo, baš me interesuje ukus jer nisam ništa slično pravila.

Maja said...

Svakako gorgonzola u ovoj kombinaciji :) Obožavam tart/pitice s karameliziranim lukom :) Jasno mi je zašto su tvoji bili oduševljeni, jako fino :)

Dunja said...

Jako, jako privlačno, meni osobito, volim ovakve okuse. Super ti je žig.

Tanja Leković said...

Ovo izgleda božanstveno! Dobila sam domaće belo kukuruzno brašno i sad samo tražim recept u kojima bih mogla da ga iskoristim. Ovo je jedan od njih.

Tanja Leković said...

Zaboravih: lep ti je novi "pečat" :-)

Nevena Buljan said...

Draga moja, pitice su me osvojile, prekrasne su, ovako rustične, a o sastojcima da ne govorim.Posebno mi se sviđaju prhka tijesta s uljem, primijetila sam da je puno lakše s takvim tijestom raditi prije pečenja, nekako je elastičnije nego ono s maslacom. Ako moj dragi ovo proba, samo će prokomentirati zašto to ne radim češće :D. Logo (žig) ti je predivan, ma cijeli post je predivan! :)

bojana said...

puno volim ovakve pitice, a karamelizovani luk posebno.
moram da ih napravim.

jubistacha said...

Ovo je kao stvoreno za mene:prhko tijesto plus karamelizirani luk. Odlično!

Anonymous said...

Znaš što sam pomislila vidjevši današnji recept i ove prekrasne fotke?
Ajme, ajme kako dobro izgledaju, ja bih malo! :)))
Jako primamljiv recept upotpunjen divnim fotkama, a o kombinaciji namirnica da i ne govorim, obožavam ih!

Lijep pozdrav. :)

Petra Kranjica said...

Genijalno izgledaju. pogotovo meni koja obožavam karamelizirani luk.

What's for dessert? said...

Prekrasno izgledaju! Sad mi se samo po glavi mota misao gdje da nađem to bijelo kukuruzno brašno.

Unknown said...

Ovo je totalno po mom ukusu. Mogu misliti koliko je ukucanima zabavno, i koliko se svakodnevno odusevljavaju raznoraznim obrocima!

Nastasja said...

I meni se dopada karamelizovan luk, u ovkvoj kombinaciji jos vise. Prelepo izgleda!

Bite my cake said...

Baš mi se dopada ovo, jako lijepo i ukusno. PS. Odličan ti je ovaj novi watermark!

Dilajla said...

Slike su me očarale.

Just Cake Girl said...

Wow,slike su fantastićne! A pita mi zvuči fantastično! Btw. i ja sam primjetila prekrasan watermark ;)

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam svima na lepim rečima a što se tiče "pečata" pohvale mom dragom koji ga je napravio ;) na moju molbu :)

Mimi said...

Sigurno cu ih napraviti i to uskoro... Sve sto smo tvoje probali, odusevilo nas je!
Svidja mi se novi logo na fotkama, a cini mi se da su i fotke malo drugacije... :)

mirjana said...

joj i ti radis sa kukuruznim brasnom kojeg ja mogu samo kod vas na blogovima da gledam...slike su toliko lijpo docarale ovaj recept da je suvisno pricati sa moje strane..sve mi se dopada,cak i tvoj znak,obelezje tvoga bloga...:)!!!

Monika said...

Tijesto stvarno izgleda i zvuči super, a karamelizirani luk obožavamo. Super kombinacija!

Unknown said...

Ovaj mi je recept jedno od prvih otkrića na tvom blogu, i od tada ga radim sigurno jednom mjesečno. Upravo je kako treba biti - apsolutno zaokružen okus s isključivo tim sastojcima u tim količinama. Jednom smo u nedostatku pršuta improvizirali s pancetom - nije bilo dobro. Jednom smo zaboravili kupiti rikolu, isto nije to to. Jedino smo jednom uspješno zamijenili Blue sir s trokutima topljenog sira i to je čak prošlo super i to je jedina zamjena koja može proći :) Uvijek me kod tebe fascinira ta moć zaokruživanja zasebno intenzivnih okusa u jedan novi, divni okus. Volim kad se hrana igra s nepcem, a tvoji recepti to zaista pružaju! Hvala ti od <3 Uz tvoj blog papamo finije i inovativnije nego u mnogim restoranima ;)

JA U KUHINJI... said...

Unknown: Beskrajno ti hvala na ovako divnom komentaru, prosto sam pocrvenela 😇💕

Anonymous said...

Isprobali ove predivne pitice za vikend! Posto nam je prsut uglavnom misaona imenica, upotrebili smo dimljenu sunku, sasvim se fino uklopilo. Umesto gorgonzole sam upotrebila upotrebila cvrsti stari koziji sir, on nije problematican kod intolerancije na laktozu. Super ideja, odlican obrok!

Post a Comment