Šareni rižoto


Ponekad je nemoguća misija naterati decu da pojedu neko povrće a ponekad klopa puna povrća bude pohvaljena od strane njih (kao ova) uz kometar da može malo češće biti na meniju ;) i stručni komentar da se pršut tako fino oseti i zaokružuje ukus svemu :)


Potrebno je:
(za 2-3 osobe)

200 ml pirinča dugog zrna
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
2 šargarepe
300 g smrznutog graška
300 g šampinjona
10-ak listova njegoške pršute
oko 400-600 ml bujona od povrća (ili vode)
100 ml slatke pavlake (one tečne u tetrapaku za šlag)
morska so
šareni biber
svež peršun list
malo maslinovog ulja


Način pripreme:
U šerpicu sam stavila malo maslinovog ulja i sitno seckan crni luk, posolila sam ga i na umerenoj vatri dinstala dok nije postao "staklast". Dodala sam onda na kolutove seckanu šargarepu i poklopljeno dinstala nekih 5 minuta a onda sam ubacila i seckane pečurke i dinstala narednih 5 minuta.


Pojačala sam vatru, dodala pirinač i stalno mešajući "pržila" dok pirinač nije "pobeleo" a onda nalila sa malo bujona, smanjila vatru i češto mešajući i dodavajući po malo tečnosti kuvala pirinač narednih 15-ak tj. 20 minuta (dok nije omekšao).


Kada je pirinač bio al dente dodala sam predhodno skuvali grašak, pršut seckanu na listiće, beli luk sitno seckan, pavlaku, soli po potrebi. Sve sam dobro promešala i zajedno krčkala nekih 2-3 minuta a onda dodala peršun list, poklopila, sklonila s vatre i ostavila par minuta da odmori a zatim servirala.

25 comments:

Vesna Nešić said...

Odlično! Skoro sam nešto slično pravila unuku koji kaže da ne voli pirinač, ali ručak je 'prošao' kod njega. Sigurno je sve ovo mnogo lepše sa pršutom ja sam stavljala mesnatu slaninicu.
Kako ti se samo vidi svako zrnce na slici:-)))

J e l e n a said...

Ma tvoji klinci su genijalni sa ishranom, a za to si ti kriva što ih tako fino i zdravo hraniš. ;)
Olivera, daj povećaj malo te fotke da se vidi kako su dobre. Sve pohvale za foto studio jer mi se čini ili grešim da se radi o novom osvetljenju ili novom aparatu. One sa prošlog posta su jedne od najveselijih koje sa videla. Samo tako nastavi.

Magia da Inês said...

Passei para uma visitinha.
Receita maravilhosa.
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil

Sanja Manasijevic said...

Obožavam ovakvu klopu! Jela bih to svaki drugi dan. Omiljeno mi da zimi kada nema baš puno svežeg povrća kupujem razne mešavine smrznutog i onda pravim rižoto ili neku čorbicu. I svi jedu raznovrsno povrće, Tea ponajviše! Moram da priznam da jos nisam stavljala pršut u rižoto ali ću probati :)

Monika said...

Klinci su ti super! :D Rižoto izgleda odlično, sviđa mi se dodatak pršuta. Ne bi mi palo na pamet dodati ga u rižoto.

mirjana said...

Ja cekam moj rucak i sjedim pregledavam sta ste fino spremale,ugledah ovu lijepu sarenu sliku ,oci me stadose na njoj,..volim rizu i mogla bi je stvarno cesto jesti,ali ne i moji ukucani ...jos Jelena trazi povecanje slike,ma ja bih odmah kasiku donijela pa da krenem...sve je tako lijepo !!!

JA U KUHINJI... said...

Hvala, hvala...
Jelena danas kad sam pitala sinkića šta bi za ručak šta misliš da je rekao?... Štuku :))). Na žalost u fazonu sam da nemam volje ni sendvič napraviti tako da će riba malo pričekati da se dignem iz ovog bedaka ali eto njihova želja je bila jesti ribu za ručak ;)

Marina said...

Ovako bi ja i muža mogla natjerati da jede povrće :D

Maja said...

Super je!!Slicno pravim,ali nisam dodavala pavlaku,bas cu da probam.Ja sam moje decake naucila da jedu povrce,bas sa ovakvim jelima:))

Anonymous said...

Obožavam ga, pogotovo moje curice! Krasne fotke, mame na još!

Pozdrav!:)

Maja said...

Ja, baš kao moja imenjakinja gore, pravim slično ali bez pavlake:) Vjerovatno mu baš ta pavlaka daje specifičan mlječni ukus, tako da to moram isprobati!

eowyn3772.blogspot.com said...

Ja i moj suprug obožavamo , rižu i pravimo je na svakakve načine. Ovako ju još nisam probala pa če dobro doći malo promjene.

What's for dessert? said...

Mislim da su tvoji klinci sve rekli o ovom jelu.

Laka kuharica said...

Odličan rižoto! Kod nas na sreću nikada nije bilo problema s rižotima, malo s povrćem, ali mi mame uvijek nađemo načina da "podvalimo" djeci, zar ne?

Bite my cake said...

Rižoto je uvijek dobrodošao, barem kod nas. Krasan recept!

Unknown said...

I kod nas je rižoto omiljena hrana sa svim i svačime. Povrće, naročito. Odličan rižoto i slike, naravno!

Shacky said...

Odlične kombinacija. Mi svi obožavamo rižu ali deca grašak kad vide neće ni za sto da sednu. To je jedino povrće koje ne vole pa ih i ne forsiram. Ovakav rižoto bih ja mogla svaki dan jesti.

Tanja Leković said...

Nije ni čudo što deca ovo rado jedu - fenomenalno je. Moje sin je oduvek imao obavezu da jede sve kuvano, bez obzira na koji način. Tako se grašak i dalje jede sa pavlakom, ali se jede. Ishrana kuvanim i obaveza da se sve jede je dobra - kako zbog zdravlja, tako i kao deo lepog vaspitanja (sretala sam ljude koji jedu jedno ili nijedno kuvano jelo, a sve ostalo - ne vole). A štuka me je nasmejala, zamisli da se dete toga seti, pa još i da razlikuje vrste riba - vau!

Amaterka said...

Rižoto volim na sve načine, ali što je više toga u njemu to je bolji, zato lajkam ovaj tvoj šareni :)

Maja said...

I ja se čudim kako nisam ovakvo nešto volila ka dite iako nisam bila nešto izbirljiva. Sada ovakve stvari jedem stalno, dodam ječam ili crvenu rižu... Ma fantastično :) Divne fotkice draga :)

Gordana said...

Predivan rizoto, slike su zaista fantasticne

Branka - byB said...

Apsolutno se slažem sa stručnim mišljenjem djece, oni i jesu najbolji kritičari, a ovakav rižoto bi i meni dobro došao češće na meniju, odličan je !

Unknown said...

Pratim i pravim!

Anonymous said...

Isprobala danas i ovaj rizoto! Bili smo gladni, pa sam zaboravila fotografisem. Najbolji kompliment dolazai od mog sincica - on je jeo! To se ne dogadja bas cesto... Odlicno, mi smo ga u slasti pojeli!

JA U KUHINJI... said...

Super, baš mi je drago da vam se svideo :) a i hvala što si me sada podsetila na ovo jelo... ima mladog graška i sutra ću ga deci napraviti za ručak ;)

Post a Comment