Teletina u crnom pivu sa karamelizovanom šargarepom


 Da mi je neko rakao kada sam imala 18, 20, 25 pa čak i skoro 30 da ću ikada voleti da popijem čašu piva verovatno bih pomislila da je lud i da nema šanse da to piće ikada probam a kamoli pijem... Ali nikad ne reci nikad :)... 




Leti ništa ne utoli žeđ kao čaša ledenog piva... Moj favorit je, doduše, tamno, pivo i pored pijenja ovako koristim ga i u kuvanju a u ovoj kombinaciji sa majčinom dušicom zaista daje nešto specijalno mesu, u ovom slučaju teletini ali može i bilo koje drugo, vama po volji.


Potrebno je:
(za 2 osobe)

500 g telećeg buta (oko 4 šnicle)
oko 200 ml tamnog piva
2 čena belog luka
malo maslinovog ulja
1 kašičica senfa
malo morske soli
kockica putera (oko 30 g)
1 kašika seckane sveže majčine dušice


za karamelizovanu šargarepu:
500 g šargarepe
malo maslinovog ulja
kockica putera (oko 30 g)
1 kašika smeđeg šećera
2 kašike aceto balsamica
malo morske soli
malo seckanog svežeg peršun lista


Način pripreme:
Priprema mesa: Teleće šnicle sam očistila od žilica, izlupala i premazala mešavinom jedne kašičice senfa i jedne kašičice maslinovog ulja pa ostavila par sati da odstoje.



Na malo ulja propržila sam meso sa obe strane a onda dodala malo piva i na laganoj vatri poklopljeno krčkala nekih pola sata tj. dok meso nije omekšalo s vremena na vreme dodavajući po još malo piva.


Kada je meso omekšalo a sos se prilično zgusnuo dodala sam, na tanke listiće seckan beli luk, kockicu putera i seckanu majčinu dušicu pa još kratko sve zajedno prodinstala i naravno posolila.


Priprema karamelizovane šargarepe: Šargarepu sam očistila, iseckala na štapiće i dinstala na malo maslinovog ulja dok nije omekšala a onda je posolila, dodala kockicu putera i malo šećera te stalno mešala dok šećer nije krenuo da se karamelizuje a onda prelila sa malo aceto balsamica i kada je ispario sklonila sam sa vatre, dodala malo sitno seckanog peršun lista i servirala.


Serviranje: Na tanjir za serviranje stavila sam krompir pire, karamelizovanu šargarepu i meso pa krompir i meso prelila sosom od piva i ukrasila sa po kojom grančicom sveže majčine dušice.



Ovaj, moj, recept objavljen je u šestom broju časopisa REPETE...


Recep je objavljen i na Teslio portalu...

17 comments:

Tanja Leković said...

Odličan ti je recept, mada je moj favorit svetlo pivo (za piti :-). Zaintrigirala me je ova šargarepica - moram da je probam!

Dunja said...

Odličan prijedlog za fini ručak, pivo uvijek pa i uz ovako fino meso, a mrkvica prekrasna.

stocicu postavi se said...

Super:))hvala za recept,skoro je moj muž došao sa pričom o mesu u crnom pivu.Kaže video je u nekim novinama pa bi bilo dobro da probamo:))obzirom da deca obožavaju šargarepu,eto nama ručka:))

Laka kuharica said...

Kao i tebi, i meni je pivo na zadnjem mjestu, ali ako mi baš dođe želja, najradije popijem tamno. Naravno i kuham s njime. Ovo je odlično jelo, kako god obrneš - profinjeno, posebno, a opet jednostavno. Takva su najbolja!

What's for dessert? said...

Sad si me zabrinula. Evo me u tridesetima i još uvijek imam stav da nema šanse da probam pivu. Ako si se ti promijenila, možda i mene negdje u budućnosti čeka čaša pive.

Unknown said...

Nekada sam i ja volila pivo. Sada ga više ne pijem, valjda za sve treba kondicija pa i za piti.
Ali, recept mi se pravo sviđa!

J e l e n a said...

Olvera, valjda ću i ja jednoga dana da postanem pivopija a za sada pivo dodajem samo u hranu i to mi se jako dopada. Mama ima jedan sjajan kolač sa pivom, moram to da prepišem. Moj suprug bi sve dao kad bi svaki ručak imao ovako fin saftić za umakanje. Meso ti ni netreba ako ima moče. Šargarepe su sjajne. ja bi na njima mogla živeti.

Bite my cake said...

Jako lijepa kombinacija. Meni pivo ne paše uvijek, ali generalno ga volim i to baš crno

Unknown said...

Obozavam pivo, to je uz vino nesto sto najcesce pijem uz rucak...u kuvanju takodje obozavam!

Shacky said...

Ogladnela sam gledajući slike. Fantastično izgleda. Već sam eksperimentisala sa pivom i hranom i to baš sa crnim pivom i nije bilo loše tako da ne sumnjam da je ukus odličan. Što je rekla Jelena, uz puno moče može i bez mesa :)

Maja said...

Divan je recept Olivera! Jako volim pivo u hrani još otkako sam u studentskim menzama probala pivske gulaše. Nekako meso živne s pivom.
Volim ga i u pecivima (pogotovo onim Tamarinim, radila sam ih milijun puta), a volim ga i popiti :) Genijalna ti je kombinacija, sviđa mi se dodatak majčine dušice :)

ktina said...

recept je izvrstan, ali ja ne volim pivu....kako ti rečeš" Nikad ne reci nikad" :))))

Dolce Fooda said...

Dobru si mi ideju dala... za one koje ne vole pivo neka probaju teletinu pikata (Veal Piccata), koja ide sa vinom:)

Monika said...

Pivo ne volim piti jer mi je pregorko i od njega sam samo još više žedna. Ali u hrani ga itekako volim :) Ovo je fenomenalan ručak, jako mi se sviđa i sigurno ću isprobati prvom prilikom! Karameliziranu mrkvu obožavam i uvjerena sam da izvrsno pašu uz ovo meso pripremljeno na ovaj način.

Petra Kranjica said...

Ni ja nisam voljela pivo do prije nekih godinu dana. Ali sada mi je nenadmašno , pogotovo ljeti uz roštilj.Isto više volim popiti tamno ili pšenično pivo nego svijetlo.
Ova teletina izgleda božanstveno a tek mrkvica.

Branka - byB said...

Super je ova kombinacija sa pivom, odličan ručak ! Ja pivo još nisam zavoljela tako da bih poželjela popiti čašu piva, ali u jelima, slanim , pa i slatkim kombinacijama ga volim.

leeloo said...

u svim tim godinama sam pila pivo, sad mi više ne valja, jedino radler :D u hrani mi je ok ;)

Post a Comment