Pržena, ljuta, štuka sa "pestom" od žalfije


Nikada pre nisam jela štuku... nisam imala prilike "susresti" se sa njom... Ali sada kada se naš ribolovac aktivirao biće, biće dosta recepata s njom :) (između ostalog jedan sam već skoro objavila iako je nastao kasnije)... 
Za početak jedan jednostavan recept da jednostavniji ne može biti... ja sam ga doduše malo "ukrasila" i načinila "egzotičnim"...


Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 štuke od oko 500 g svaka ili jedna veća od kilograma

4-5 kašike brašna
2-3 kašičice ljute aleve paprike
morska so
sok jednog limuna
ulje za prženje (poželjno od koščica grožđa)


prilog:
1 veliki praziluk
3 žute paprike
2 veća paradajza
1 čen belog luka
1 ljuta papričica (ona duga zelena...ova je baš-baš bila ljuta)
malo maslinovog ulja
morska so
malo peršun lista


za "pesto" od žalfije:
šaka badema
pola veze peršun lista
10-ak listova sveže žalfije (ili već više- manje prema svom ukusu)
1 čen belog luka
maslinovog ulja po potrebi
malo morske soli


Način pripreme:
Priprema ribe: Štuke sam očistila i dobro oprala, prosušila pa nalimunisala. Posle pola sata sa obe strane sam je sitno zarezala, na svakih par milimetara razmaka. Onda sam svaku ribu isekla na 3-4 dela (zavisi kolika je, na parčiće širine oko 7 cm). Svako parče sam dobro nasolila sa svih strana.


U kesu za zamrzivač stavila sam mešavinu brašna i ljute, mlevene, paprike pa sam ubacivala unutra jedno po jedno parče, uduvavala blago po malo vazduha (pa onako začepila kesu rukom) a onda drmala kesu da se smesa obloži sa svih strana ribe. Sledilo je prženje u dubokom ulju sa obe strane dok riba nije fino porumenela (pri okretanju nemojte probadati ribu) i vađenje na kuhinjski papir da upije višak masnoće.


Priprema priloga: Na jakoj vatri na kratko propržila sam praziluk seckan na kolutove (na maslinovom ulju naravno), dodala na kolutiće seckanu ljutu papričicu i na štapiće seckanu žutu papriku. Non- stop mešajući pržila sam par minuta a onda dodala i seckan paradajz pa još kratko sve zajedno prodinstala smanjivši vatru. na kraju sam sve posolila, dodala žgnječen čen belog luka i malo peršun lista.


Priprema pesta od žalfije: Sve sastojke sam stavila u električni blender i dobro smiksala, maslinovog ulja sam dodavala do željene gustine.
Serviranje: Na tanjir za serviranje onda sam stavila s jedne strane prilog, s druge po koji komad ribe i malo pesta...


Ovaj,moj, recept objavljen je u sedmom broju časopisa REPETE...

6 comments:

lusitania said...

ne znam jesam li ikad jela stuku, ovdje je nema, no prekrasno mi je vidjeti fotku svijeze ribe - to je danas tako rijetko!!!!!

Nina said...

imam ribiča tako da je štuka povremeno kod mene, ali moram iskreno da kažem kako ja nisam ljubtelj slatkovodnih riba
ovu si baš egzorično napravila, a mene je najviše zainteresirao ovaj pesto koji moram probati

Bite my cake said...

Meni se jako dopadaju tvoji riblji recepti, nisu uobičajeni i djeluju ukusno i baš zanimljivo. Volim štuku, pekla ju dva-tri puta i to klasično s krumpirima u pećnici, malo češnjaka, bosiljka i na maslinovom ulju. Ovi tvoji recepti su isto svakako za prste polizati!

Diana said...

Ovo izgleda savrseno!

Unknown said...

Nikad nisam probala stuku,recept ti je savrsen!

Branka - byB said...

Odmah me privukla svježa štuka, odlična je slika, a odlična je i štuka . I svježa i ova koju si pripremila na pomalo poseban način. Sviđa mi se ovaj recept i način pripreme ribe, bilježim ga svakako. Prilog i pesto su odličan dodatak i kombinacija !

Post a Comment