Pastrmka punjena kajmakom



Za uvod ću samo citirati reči našeg sinkića kada je pojeo ovu ribicu: "Na ovome bih mogao da živim" :) jer one govore sve... A s obzirom da je i slatkicin tanjir bio prazan praznijat... više od toga mi ne treba :)


Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 očišćene pastrmke težine oko 300-350 g svaka
100 g kajmaka (oko 4 kašike)
4 duga lista pancete (oko 50 g)
1 vezica sveže majčine dušice
pola veze svežeg peršun lista
2 čena belog luka
50 ml belog vina
500 g krampira
morska so
1 limun


Način pripreme:
Prvo sam pastrmke dočistila i dobro oprala te posušila i dobro nasolila spolja i iznutra.
U činijici sam pomešala protišnjen beli luk, kajmak i malo sitno seckanog peršun lista i majčine dušice. Ovom smesom sam napunila ribice s tim da sam ostavila deo "punjenja" kasnije za krompir.


Na svaku ribu sam stavila kolut limuna, mali svežanj sveže majčine dušice i umotala sa dve trake pancete pa složila na pleh (na papir za pečenje). Oko ribe sam poređala kolutove, predhodno obarenog, krompira i sve stavila u rernu na 200 stepeni na 30 minuta s tim da sam svako malo prelivala ribu sa po par kašikica belog vina.


Posle 30-ak minuta kada je delovalo da je riba skoro gotova uzela sam ostatak fila od kajmala i raspodelila ga po krompiru, uključila sam program grilla i zapekla sve jedno 5-10 minuta tj. dok se slaninica fino nije ispekla i krompir dobio bojicu.


Izvadila sam sve iz rerne, ostavila par minuta da odmori a onda servirala sa po kojim kolutom limuna sa strane i svežim listićem timijana (majčine dušice).


Napomena: Ako nemate kajmak umesto njega možete koristiti puter s tim da onda stavite jedno 70 g putera, isto će biti fino.





Ovaj recept objavljen je u šestom broju časopisa REPETE...

17 comments:

J e l e n a said...

Bravo, bravo i bravo što si klince navikla da vole ribu kao mali.navike stečene u detinjstvu ostaju za ceo život. Kajmak nikada ne bi pomislila da kombinujem sa ribom. Odlična ideja.

Unknown said...

Ovo je fenomenalno,i ja bih mogla da zivim na ovome :)

maxi said...

I ja sam htela da te pohvalim kao Jelena. Moje dete isto mnogo voli ribu, a ja nisam htela da je pipnem kad sam bila mala. Važno je naviknuti decu na ukus ribe od najmanjih nogu, nema zdravijeg mesa.

Anonymous said...

Obozavam ribu i pastrmka mi je omiljena od rečnih riba,ali moram biti iskrena i priznati da je nikada nisam probala u kombinaciji sa kajmakom.Sa puterom da,ali sa kajmakom ne.Verujem da je ukusna ali mi nekako ne idu te dve namirnice skupa.No,mislim da ću ipak isprobati,ne odolevam izazovu!

Petra Kranjica said...

I meni je zapeo za oko recept u Repetama. Bravo za realizaciju, odlično izgleda.

Dunja said...

Krasno ti izgledaju ribice, kad ih gledam odmah sam gladna, baš su super, a ovo s kajmakom ću probat. Kod nas je riba vrlo često na stolu.

Bite my cake said...

I meni se čini da bih na ovome mogla živjeti :)

Anonymous said...

Prekrase fotografije i recept, bravo!

Lijep pozdrav:)

Unknown said...

E da je meni kajmaka! Samo kada idem u Konjic i ako potrefim petkom kada je pazarni dan, onda si ga mogu kupiti! A možda je i tako bolje, ko zna!
Ali, ova pastrva i krumpir izgledaju savršeno i ne čudim se malenima što su uživali u objedu!

Torviewtoronto said...

lovely presenation looks wonderful

Mimi said...

Odlicna preporuka tvojih klinaca, Olja! :) Mozda cak imam i neke pastrmke u zamrzivacu, pa uskoro da isprobamo... :)

Shacky said...

Idealna kombinacija, ako mene pitaš, mada, nikada mi ne bi samoj palo na pamet da punim ribu kajmakom. Sigurno je sočno i preukusno. U svakom slučaju efektno. I ja sam svoju decu naučila da jedu ribu i zaista oboje vole, ali sa mužem mi nikako ne ide. On će napecati koje god poželim ribe ali nema šanse da ga ubedim da je jede, ima neku svoju filozofiju pa to ti je.

Aleksandra said...

Interesantan recept baš zbog punjenja, a kad sinčić kaže da bi ovo jeo svakog dana znači da je zaista dobro :)

Dilajla said...

Slike pune sunca i mora iako čak ni riba nije morska ali divan recept.

Branka - byB said...

Ovo je prefino ! Volim svaku ribu i često je pastrva na mome tanjuru, ali moram reći da mi je ne bi palo na pamet puniti kajmakom koji također volim. Odlično, kao što su i dječica potvrdila ! I jako lijepo prezentirano, divne su ti ove slikice !

Gordana said...

Super recept, slike fantasticne. Pozdrav

Maja said...

Prefino! Pastvu volim, iako je nisam probala na ovaj način, i ja kažem da bih na ovome mogla živjeti :)

Post a Comment