Obrok čorbica


Ponekad se zaželim lagane hrane na kašiku... Ovu čorbocu sam napravila u stvari više kao varivo i jako nam je prijala a ono što me posebno radovalo je to da je sinkić između pizze i ovog jela izabrao ovo jelo :))


Potrebno je:

1 struk praziluka
2 velike šargarepe
400 g bukovače
500 g boranije
1 veliki krompir
1 kašičica mlevene slatke paprike
1 kašičica ljute, mlevene, paprike
200 ml paradajz soka
morska so
maslinovo ulje
malo rendanog topljivog sira (opciono)
pola veze svežeg peršun lista

za grisine sa semenkama:
testo za pizzu
semenke suncokreta i golice (seme bundeve)


Način pripreme:
Priprema čorbice: Na maslinovom ulju prodinstala sam seckan praziluk (posoljen), kada je omekšao dodala sam sitno seckanu šargarepu i nastavila sa dinstanjem još par minuta a onda dodala i seckanu bukovaču. Kada je isparila tečnost koja se stvorila stavila sam obe vrste mlevene paprike, sve dobro promešala pa dodala krompir seckan na kockice i blanširanu boraniju seckanu na manje delove. Sve sam nalila vodom da ogrezne (oko litre), poklopila i kuvala sve zejedno oko pola sata tj. dok povrće nije omekšalo. Pred kraj sam dodala oko 200 ml paradajz soka, sve zajedno kuvala još 10-ak minuta, dodala još soli po potrebi i servirala.


Servirala sam tako što sam u činije stavila čorbocu, od gore posula sa malo topljivog sira, prelila sa još malo maslinovog ulja i ukrasila peršun listom te služila uz grisine sa semenkama.


Priprema grisina sa semenkama: Testo za pizzu sam sekla na male komade, valjala u seckanu mešavinu semenki suncokreta i golice, tanjila među rukama kao grisine i pekla na 200 stepeni 15-ak minuta tj. dok fino nisu porumenele.


Napomena: Ako ćete praviti varivo onda je ovo količina povrća a ako želite čorbicu onda prepolovite količinu povrća a ostavite količinu tečnosti i začina (znači litar vode)...


14 comments:

Dunja said...

Sad sam baš u fazi juhica, od jutra do navečer, i ova će se naći na meniu. Jako me privlači ovako žarke boje i s malo sira, ma super.

Laka kuharica said...

O-dli-čno! Ljubitelji smo ovakvih povrtnih, gustih juha, a grisini su savršeni! Bilježim recept i znam da ću ga raditi još ovaj tjedan!

J e l e n a said...

To je samo dokaz da se deca daju navikama privoleti da biraju zdravu hranu. Naravno, ta zdrava hrana se mora skuvati ovako ukusno inače je ni deca ne bi jela. Ja često ručam ovakve stvari, doduše dva tanjira i too mi je ručak.

stocicu postavi se said...

Odličan ručak posle svih ovih decembarskih i januarskih gozbi sa mesom:))

Unknown said...

Fantazija. Zima je pravo vrijeme za ovakva jela, rekao bi mm: na kašiku!!!

Zorica Stajić said...

Prelepa čorbica, a baš sam se posle ovih silnih praznika, uželela kašike i nečeg ovako, čorbastog. Lek za dušu i nepca...

What's for dessert? said...

Već na prvoj fotki su mi grisini zapeli za oko. super ideja. Maneštrica je šarena i od raznovrsnog povrća što mi se sviđa.

Maja said...

E pa sinčić zna šta valja :)
Kod nas čorbice i nisu popularne, ali jaj ih volim. Pogotovo ovakve bogate. Divno Olivera!

Monika said...

Volim ovakve juhice i variva, pogotovo u ovo zimsko doba. Super recept, sviđa mi se dodatak bukovača!

Petra Kranjica said...

Genijalno izgleda. Ja bih mogla cijelu godinu jesti juhice i variva, ali mislim da bi me se mm odrekao da za ručak ima samo juhici bez nekog mesnog dodatka.

Mimi said...

Jako mi se dopada sto cesto u ovakva jela dodajes neku vrsu pecurki. Mi jako volimo pecurke, a ovakvi recepti su odlican nacin da ih jedemo i u zdravijim varijantama...

mignonne said...

Da znas da se nekada bas uzelimo ovakvih stvari, pogotovo fino prijaju kada je napolju hladno, kao sto je recimo ovih dana... a grisini su super dodatak!:)))

Anonymous said...

Juhica mi izgleda jakoo finoo i vjeruj mi da ću ju probati! :)
Fotke su super, sve pohvale!

Pozdrav:)

Branka - byB said...

Jako dobro ! Iako sam i ja kao tvoj sinkić ljubitelj pizze sigurno bih radije odabrala ovu juhicu. Pravi zdravi, fini obrok !

Post a Comment