Japanski mlečni hleb sa tangzhong starterom

Iza ovako robusnog naziva krije se u stvari jako jednostavan i jako nežan hleb.
O tangzhong starteru neću ovde pisati jer je već pisala Ana, kao i Maja pa tamo možete sve lepo saznati a i na ovom linku takođe imate recept a i dosta ideja šta i kako s ovim testom...


Ono što želim ovde pisati je oduševljenje ovom vrstom testa... kud ga pre nisam probala... Da li dugo može stajati ne znam jer hleb ne uspe ni da se ohladi a kamoli da prenoći... 
Ako ste se do sada pitali da li da ga probate ili ne ja vam savetujem da ga pod hitno napravite.


Prvi put sam pravila klasičan hleb po receptu (s tim da nisam dodavala toliko šećera) a sledećeg dana sam dve rolnice napravila klasične (da deca imaju za večeru sa puterom i džemom fantastično ide) a dve mazane začinjenim uljem (da pojedu uz ručak) i šta da vam kažem... teraju me da ga pravim i sutra :)


Ovde neću pisati recept i te mere koje su svuda u milimetar iste već ću napisati šta sam ja radila tog drugog dana kada su dve rolnice bile slane a dve neutralne...
I da ako imate dva kalupa za hleb moj vam je savet da odmah napravite dva :)



Potrebno je:
(za kalup za hleb dimenzija 30x11cm)

za tangzhong starter (koji je dovoljan za 2 ovakva hleba):
50 g brašna
250 ml mleka (ili vode)


za hleb:
350 g mekog, belog, brašna + 40 g (dok se mesi)
jedna kašičica smeđeg šećera ili meda
20 g svežeg kvasca 
1 veliko jaje
125 ml mleka
120 g tangzhong startera
30 gr putera

i još:
1 čen belog luka
par kašika maslinovog ulja
malo suvog začinskog bilja


Način pripreme:
Priprema tangzhong startera: U šerpicu sam stavila hladno mleko i brašno pa žicom za mućenje promešala da nema grudvica. Stavila sam šerpicu na ringlu i uključila na srednju vatru te varjačom mešala dok smesa nije krenula da se zgušnjava kao puding a onda sam je sklonila sa ringle, sipala u dve činijice po 120 g, prekrila plastičnom "folijom" i stavila da se ohladi.


Ako imate termometar možete ga koristiti da bi kuvali ovu smesu do 65 stepeni ali i nema potrebe jer čim onako vidno smesa krene da se zgušnjava to je to.
Priprema testa: U šoljicu sam stavila kvasac, kašičicu šećera i malo toplog mleka od onih 125 ml, promešala i ostavila da kvasac krene da radi a u međuvremenu u činiju za mešanje stavila sam 350 g brašna, kašičicu soli, jedno jaje (s tim da sam u čašicu odvojila mao žumanca da kasnije premažem dve rolnice), tanghong starter, toplo mleko, otopljen puter i, u međuvremenu, nadošli kvasac. Sve sam fino sjedinila i masa je bila prilično lepljiva tako da mi je trebalo još nekih 40 g brašna da dobijem fino i nežno testo koje nisam preterano dugo mesila. Prekrila sam ga krpom i ostavila oko sat vremena da naraste.
Posle tog vremena testo sam podelila na 4 dela (u mom slučaju to su bile loptice od po 190 g), svaku malo premesila i ostavila da odmore 15-ak minuta.


U međuvremenu sam u malu čašicu stavila jedan čen belog luka (zgnječenog), 2-3 kašike maslinovog ulja, malo soli i suvog začinskog bilja.


Posle tih 15-ak minuta svaku lopticu sam prvo razvukla u pravougaonim i umotala po kraćoj strani a onda "suprotno" rastanjila i opet urolala. S tim da prve dve nisam mazala ničim a druge dve sam pre poslednjeg motanja premazala pripremljenim začinskim uljem. 
Rolnice sam stavila u kalup obložen papirom za pečenje, koji je išao i između rolnica, prekrila sam krpom i sačekala da se testo opet digne.


Jako nežno onda sam one dve "slane" rolnice premazala ostatkom ulja a one druge dve onim odvojenim žumancetom uz dodatak par kapi mleka i malo soli.
Rernu sam zagrejala na 180 stepeni i hleb pekla nekih 40 minuta. Posle tog vremena izvadila sam ga iz rerne i pleha, ostavila na rešetki da se malo prohladi a onda servirala.


Dodatak: Ovaj post pisala sam još prošlog meseca a pošto je u međuvremenu Anin blog Prstohvat soli izabran za istraživanje u okviru igrice FBI rukavice ove dve sjajne rolnice će, između ostalog, biti moj doprinos mada nije baš planski isprobavano, ali sve ću ja to sklopiti u jedan post tamo negde krajem decembra :). Za početak trebam kupiti mast (koju inače nikad ne koristim) i krenuti da isprobavam recepte sa njenog bloga ;)


Dodatak 2: Ovaj post se još nije ni "ohladio" a Dunja je hleb već napravila :), kako izgleda možete videti ovde, a i na fb-ku mi je Fani Dužević Blagojev rekla da je isprobala hleb i da je fantastičan :))

27 comments:

Maja said...

Pročitala sam oba posta, i od Ane i od Maje i vidim da sam umalo propustila nešto divno! Zaista me oduševio ovaj način spremanja kruha, hvala ti na ovome draga :)
Peciva ti divno izgledaju, sviđa mi se šta si radila s njima, a da su dječica navalila, to ne sumnjam :)

Anonymous said...

To je odprilike ono 'mek kao dusa":))

Dilajla said...

Kruh je odličan radila sam ga više puta i zaista je za svaku pohvalu ,mekan a opet s divnom koricom.I tebi je ispao divno.

Unknown said...

Pravila sam veknice sa ovim starterom i stavrno su odlicne.Hleb ti je savrsen.

Sweet Corner said...

Jos ga nisam radila,a tako dobro izgleda, predobro!!!

Љубав на први залогај said...

Vrlo primamljivo izgleda! Baš bi prijao jedan komad za doručak. :)

Ana said...

Hleb je mekan i posle nekoliko dana, da ti odmah kazem:)
Utisci o japanskom hlebu nam se poklapaju. Na prvi pogled zvuci komplokovano za izradu, a bas suptorno. Dobro je sto si smanjila kolicinu secera, jer bude bas slatkast, sto meni ne smeta, ali bilo je par ljudi kojima je to smetalo.

p.s. "Za početak trebam kupiti mast (koju inače nikad ne koristim)..." - sorry :D

Tanja Leković said...

Do tvog posta nisam ni čula za nešto ovakvo. Odmah sam odštampala i vrlo uskoro ću ga probati. Hvala što si mi skrenula pažnju na ovo.

Bite my cake said...

ni ja ga još nisam radila, ali stvarno je zanimljiv i super izgleda!

Monika said...

I ja sam prije par mjeseci napravila ovaj kruh po Aninom receptu. Dva dana za redom! :D Jedan sam ostavila ovako običan, a drugi sam napunila aromatičnim maslacem s češnjakom i začinskim biljem. Bio je fantastičan, najbolji kruh do sada. I izvrstan je još danima nakon pečenja. Dobro si me sjetila na njega, moram ga ponovo napraviti :)

Tanja said...

Super ti je hlebic i kod mene stoji na spisku za isprobavanje. Mislila sam da ga napunim necim slatkim, bar jednu jufkicu.

Dunja said...

Nisam taj kruh nikad ni vidjela ni probala, a postovi blogerica su mi promakli. Ludo me to privuklo. Hvala ti. pravim odmah.

Zorica Stajić said...

Ovi tvoji "hlepčići" tako dobro izgledaju da ću morati da isprobam ovaj interesantan recept, mada, moram priznati da i nisam baš neki majstor za dizana testa...

JA U KUHINJI... said...

Jako mi je drago da je ovaj post pomogao da neke od vas saznaju za ovaj hleb i kao što sam rekla toplo vam preporučujem da ga napravite :)

Laka kuharica said...

Pojma nisam imala o tome i jako mi se sviđa, odlično izgleda. No, uvijek me pomalo ćudi naše oduševljenje nekim japanskim jelima. Vjerujem da se ovo u Japanu jede kao kolač s obzirom da oni umjesto kruha jedu rižu. No, i mi konja za trku imamo, moja baka radila je nešto slično, a zvali smo "milch brot". Može biti da je to istog okusa, tko zna?

Petra Kranjica said...

Genijalno izgleda. Obavezno ću isprobati.

Unknown said...

A osim što je fantastičan, on je i jako fotogeničan:) bar u tvojim sličicama.
Oduševila si me svojim slikama i postom!
Pravila sam ga i stvarno smo svi oduševljeni njime. U zadnje vrijeme izbjegavam tijesta ali koliko god ja izbjegavala ona me stižu:)

Anonymous said...

Kruh izgleda odlično! Mekano i ukusno!:)
Pozdrav!:)

Mimi said...

I mi smo bili zarazeni ovim hlebom jedno vreme. Stvarno je fantastican! Moracu ga opet uskoro praviti... POsebno mi je kod tebe super sto si pravila te velike rolnice!!! :)

What's for dessert? said...

Odlično izgleda! Moram pomnije proučiti sve te linkove.

Ana said...

Ovo sjajno izgleda :)

Aleksandra said...

wow, izgleda božanstveno :)

Sanja Manasijevic said...

Baš dobro izgleda i vidim da ću morati da ga isprobam!

moonea said...

izgleda prekrasno, jako mekano! a vidim da se nižu same pohvale za ovaj kruh tako da recept zapisujem i isprobavam sigurno :)

Maja said...

Maslinka, odlično ti je ispao i slani slatki hlebić. Ja već odavno pravim trostruku mjeru i opet nam bude malo:)

Branka - byB said...

Jučer sam pekla ovaj kruh i uvjerila se koliko je odličan ! Ti si svoj super napravila, izgleda prekrasno, a posebno mi se sviđa ova "začinjena" varijanta !

JA U KUHINJI... said...

Branka super, baš mi je drago da si ga napravila i uverila se da je odličan :)

Post a Comment