"Rezanci" od tikvica sa sosom tipa pesto i kozicama



Imala sam dosta svežeg bosiljka koji sam nekako morala utrošiti... i naravno najjednostavnije je napraviti pesto... Doduše nisam imala pinjole i zamenila sam ih orasima a parmezan sam u potpunosti izostavila i dobila sam jako lepo, fino, lagano i posno jelo pripremljeno za 15-ak minuta a to je bilo baš ono što mi je trebalo.



Ako nemate aparat koji vam ovako može iseckati tikvice onda ih onim nožem za ljuštenje iseckajte na trakice ovako i kuvajte malo duže nego što je u receptu mada svakako jako pazite da ih ne prekuvate da ne postanu gnjecave... kad malo bolje razmislim možda ih uopšte nisam morala ni kuvati...



Potrebno je:
(za 3-4 osobe ako je u pitanju predjelo)

1 kg tikvica
oko 150-200 ml sosa tipa pesto
500 g kozica
3 čena belog luka
malo maslinovog ulja
malo mlevenog šafrana
malo suvog ruzmarina
malo morske soli
1 limun


za sos pita pesto:
oko 200 g svežeg bosiljka
oko 2 šake pečenih oraha
2-3 čena belog luka
malo morske soli
po potrebi maslinovog ulja


Način pripreme:
Priprema sosa tipa pesto: U električnu seckalicu sam stavila bosiljak, orahe i beli luk pa pulsirajući i s vremena na vreme mešajući (dodavajući po malo maslinovog ulja) mlela dok nisam dobila finu pastu. Posolila sam, presula u teglicu, od gore zalila sa malo maslinovog ulja i u frižideru čuvala do upotrebe.


Priprema tikvica i ostalog: Tikvice sam iseckala i na pari u par tura kuvala po 3 minuta a zatim ih rasporedila na tanjire. (Jako pazite da ih baš kratko kuvate da se ne raspadne i onako razgnjeckaju).



U međuvremenu na malo maslinovog ulja propržila sam listiće belog luka, dodala kozice i na jakoj vatri pržila par minuta mešajući, posula sa malo šafrana, ruzmarina soli i sklonila s vatre.


Na tanjire za serviranje sam onda preko tikvica stavila sos tipa pesto a onda od gore poređala po koju kozicu i prelila sa malo maslinovog ulja u kojoj su se pržile.
Dragi voli sve to nalimunisati pa je dobio i malo limuna pride a i koju maslinku, nije na odmet...


13 comments:

Anonymous said...

Eto neocekivano nemjuci ovo i ono stvorila si svoj recept, koji je vrlo neobican i sigurna sam ukusan:)

What's for dessert? said...

Za mene vrlo neobično i zanimljivo jelo. Još nisam jela tikvice kuhane na pari i baš izgledaju fora ovako umjesto tjestenine.

Petra Kranjica said...

Jelo baš po mom ukusu. Obožavam pesto

Tamara said...

tako žive izgledaju ove tikvice, čak sam mislilada su sirove dok nisam krenula čitati!!

Tanja said...

jako zanimljivo! i ja sam u trenutku, kao i tamara, pomislila da su sirove ;)
krasno ti ovo izgleda.

Nale Coolinarija said...

Predivno izgleda i verujem da je fantastičnog ukusa... ovakve stvari me odmaraju:) pozdrav

VolimBoje said...

idem odmah prepisati ovaj recept u svoju bilježnicu!

Sanja Manasijevic said...

Jako ukusno! Bas bih rado jela ovako nesto....

Mimi said...

Najpre sam pomislila da je to testenina koja u sebi sadrzi tikvice... :) Cini mi se da je kombinacija koju si osmislila sjajna!!! :)

Unknown said...

U gradu sam slučajno naletela na "Repete" i bez razmišljanja odmah kupila.Odličan je i recepti su baš odabrani.Samo nastavite tako!

JA U KUHINJI... said...

Joj Irena nisam ni znala da se može kupiti i kod nas ccccc... ;)
I drago mi je da ti se časopis sviđa jer ja nekako sve imam utisak da ne mogu biti objektivna i zato mi mišljenje drugih jako znači :)

Kajka said...

Neces mi verovati, ali kozice nisam nikada jela. Uvek se kanim da probam, kada jedemo u restoranu, jer mama odbija da kupujemo one zamrznute u kesi, da li su Frikom, ne znam cije tacno, zato sto ne zna da ih spremi. Jer smo jednom, kako mi je ujak kuvar u jednom od restorana na Kosutnjaku, dao jastoga da spremi. I to je bio uzas, prvi put smo se susrele sa tim, i haos. Toliko je smrdelo da ja ne mogu da ti opisem. I od mesa smo dobile malo, jer nismo znale kako da spremimo. A jos nam je on davao instrukcije. I od tada, sam probala samo hobotnicu i lignje, i sve mi to nekako ljigavo i cudno, ali zato su mi svi rekli za ove malisane, ali i za skampe isto, da su kao riba, samo malo sladunjavi. Sad sam odlutala od ovog recepta i teme, ali setila sam se ove price u trnutku. Inace, ovo je super u letnje dane spremiti. Zdravo i lagano :)

JA U KUHINJI... said...

Katarina baš si me nasmejala... ma sada na netu možeš naći bezbroj recepta za spremanje bilo čega pa i jastoga... a ako i nisi ljubitelj svih tih stvarčica možeš upotrebiti ove "rezance" u varijanti koja tebi odgovara :)

Post a Comment